Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Kaybolan mesleğin Türkiye’deki 5 ustasından biri: İşiyle devlet sanatçısı

Bazı meslekler var… Geçmişleri çok eski tarihlere dayanıyor ve gerçek anlamda sanatkârlık gerektiriyor. Ne var ki, el emeği göz nuru işçilik gerektiren bu meslekler günümüzün teknolojiye dayalı sanayi üretimi nedeniyle kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında yer alıyor.

Açıkça söylemek gerekirse…

120 yıllık dede mesleği olan âlem ustalığı işini Abdal Mahallesi’ndeki küçük işyerinde 3 kuşaktır sürdüren Rıza Akbalış’ın, kaybolmakta olan bu mesleğin Türkiye’deki son 5 ustasından biri olduğunu bilmiyorduk.

Üstelik…

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı verildiğinden de haberimiz olmamış.

Biz de…

Minarelerin ucunda yer alan âlemleri el emeğiyle üreten Akbalış’ı ziyaret eden  CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’dan öğrendik.

Ziyarette…

Dedesi ve babasından sonra 45 yıldır minarelere âlem yapan Rıza Akbalış hiç de kolay olmayan ve ustalık gerektiren işini mütevazı bir dille anlatmış:

“Minarelerin ucundaki âlemler bakır metal kullanarak yapıyorum. Buradaki en meşakkatli ve en incelik isteyen iş, bakırı döğerek çalışmak.”

Bu mesleği…

Yaşadığı sürece devam ettireceğini söyleyen Akbalış bayrağı kime devreder bilinmez, ama işiyle Devlet Sanatçısı unvanı alan gerçek bir ustayı ziyaret eden CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın şöyle düşünüyor:

“Sanayileşme, üstelik dünyayla rekabet edebilen ileri teknoloji üreten sanayi elbette heyecan verici. Fakat bizim, el emeği göz nuru gerektiren ata yadigarı mesleklerimiz de var. Bunları koruyup yaşatmak da hepimizin görevi olmalı.”

Yerden yukarı bakıp minarenin tepesindeki âlemi görmenin yeterli olmadığını, binbir emekle ortaya çıkarılan sanatkârlığın iyi anlaşılması gerektiğine dikkat çektikten sonra da şunu söyledi:

“Türkiye’deki son 5 âlem ustasından biri olan Rıza Akbalış’ın işyerini ziyaretim sırasında anlattıklarını dinlerken çok etkilendim. Bir Devlet Sanatçısı olarak mesleğinin ayakta kalabilmesi için önerileri ve görüşlerini dinledim, son derece önemsedim.”

Anladığımız şu…

Bursa da sahip olduğu böyle özel ustaları fark etmeli, geleneklerin yaşayabilmesi için destek olmalı.

 

Yüksel Özkan, Kırgızistan seçiminde gözlemci

Gönül bağından öteye… Türklük nedeniyle akrabalık bağımız olan Ortaasya ülkelerinden Kırgızistan’da parlamento seçimleri yapıldı.

Seçim nedeniyle…

TBMM bünyesinde bulunan ve kısa adıyla TÜRKPA olarak anılan Türkçe Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi gözlemci heyeti gönderdi.

Heyette…

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan da yer aldı. Başkent Bişkek’teki toplantılara katılan Özkan, seçime giren siyasi partilerin liderleriyle de görüştü.

 

Mustafa Dündar’ın Osmangazi kongresindeki tavrı tam anlamıyla ders

Gördüğümüz şu… AK Parti’nin ilçe kongreleri, siyaset okulu gibi geçti. Önce Gürsu kongresinde Faruk Çelik’in konuşması siyaset dersi oldu. Çelik siyaset dersini dün de şehircilik dersi ekleyerek Yıldırım kongresinde sürdürdü.

Cumartesi de…

Osmangazi kongresinde Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın, konuşması öncesinde belediye icraatlarını anlatan filmini engellemek isteyen ve AK Parti Bursa Koordinatörü olarak kongreyi yöneten Trabzon Milletvekili Muhammed Balta’ya gösterdiği tavır siyaset uygulaması dersi oldu.

“Burası Osmangazi’nin kongresi. Osmangazi’nin kongresinde bu filmi sessiz izletirsek olmaz” diyen Dündar çok haklı. Çünkü, partili belediye başkanı olarak yaptıklarını teşkilatına anlatmak istiyor.

Bunu kendi kongresinde yapamayacaksa nerede yapacak?

Peki…

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı olmasına karşın Bursa Koordinatörü görevini bırakmayan Balta bunu bilmiyor olabilir mi? Mümkün değil.

O zaman da akıllara “Hesabı ne?” sorusu geliyor.

Tüm bunlar, AK Parti Teşkilat Başkan Erkan Kandemir’in önünde yaşandı. Şimdi onun nasıl bir tavır sergileyeceği önemli.

 

Adrenalin Park’ta ağır konuklar

Bir yanda… Gürsu’nun başının üzerindeki Dışkaya’dan tam karşıdaki eşsiz Uludağ manzarası, bir yanda Ericek Göleti’nin nefes kesen doğal güzelliği.

Gürsu Belediyesi’nin doğa turizmine kazandırdığı Adrenalin Parkı’nda hafta sonu ağır konuklar vardı. Bursa Valisi Yakup Canbolat ve eski bakan Faruk Çelik ziyarete geldiler.

AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç ile Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık da bu ziyarete evsahipliği yaptılar.

 

Termali ve doğal güzellikleriyle bilinen Oylat’a ‘kamp-karavan’ dopingi

Gözlemimiz şu… Kültür Turizm İl Müdürü Dr. Kamil Özer göreve başlayalı daha 1 yıl bile olmadı, ama Bursa’nın kültür ve turizmine hareket getirdi.

Kuşku yok ki…

Bu hareketli çalışma anlayışında 2004-2009 döneminde Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde belediye başkanı olarak görev yapmış olmasının, yani yerel yönetimden gelmiş olmasının da etkisi ve katkısı var.

Nitekim…

Uludağ’ın çam ormanları arasındaki kaplıca sularıyla bilinen termal merkezi Oylat’a bu özelliği yanında yeni özellikler ekleme gayreti gösteriyor.

Bu amaçla da…

Kısa adı MUSİAD olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ile Oylat için çok özel bir protokol imzaladı.

O protokol…

Dağ havası, doğası ve termali yanında Oylat’ı son dönemin yükselen yıldızı kamp-karavan turizminin de merkezi yapmayı hedefliyor.

 

Van’dan gelen üzücü haber

Bursa’da görev yaptığı dönemde tanıdık… Özgür Katip Kaya farklı bir savcıydı. Önündeki hukuk dosyaları yanında şiir yazan, çok okuyan, karşısına gelene davranışı farklı olan biriydi.

3 yıl önce Cumhuriyet Savcı Yardımcısı olarak Van’a atandığında, arkasında çok sayıda dost bırakarak gitmişti.

Cumartesi akşamı koronavirüse yenilip vefat ettiği haberini okuyunca hüzünlendik.

Allah rahmet eylesin, adalet camiasının ve dostlarının başı sağolsun.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X