Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Kent kültürü çağrısı: Geçmişin yaşadığı mahalleler ‘terk edilmiş bölge’ olmasın!

Bir yanda… Deprem nedeniyle gündeme yeniden gelen kentsel dönüşüm var. Bir yandan da, geçmişi 8 bin 500 yıl önceye dayanan bir Bursa kenti var.

Üstelik…

Bitinya, Bizans, Osmanlı dönemlerinin ilk yerleşim merkezi olan Hisar, sahip olduğu farklılıklar değerlendirilip tanıtımı iyi yapılırsa, Avrupa’nın ilgisini çeken muhteşem bir yaşayan kent müzesi olur.

Nitekim…

Bu bölgede Osmangazi Belediyesi’nin başlattığı önemli çalışmalar var. Bunlara Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü projeler eklendi.

İşte…

AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç bu çabaları TBMM Plan Bütçe Komisyonu toplantısına taşıdı. Üyesi olduğu komisyonda pazartesi akşamı söz alıp tarihin yaşadığı kent üzerine düşüncesini söyledi:

Dünyada tarihi bölgeler restore edilmediğinde sıkıntılar çıkıyor ve yüzde 80’i terk edilmiş bölgeye dönüşüp gettolaşıyor, çöküntü alanı oluyor. Tarihi yapılar da yok olup gidiyor.”

Dikkat çektiği şu:

Bu bölgeleri daha nitelikli hale getirip güzelleştirmek ve tarihin yaşadığı bölge olarak kazanmak gerekir.”

Sıkıntıya da dikkat çekti:

Tarihi yapı özelliğindeki özel mülkiyeti restore ederken çok sayıda kurum görüşü gerektiğinden, normal bir çalışmanın 3 katı zamana mal oluyor.”

Çağrısını…

Doğrudan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yaptı:

Bakanlık çok hızlı bir çalışmayla tarihi yapıları belirleyip restorasyon sistematiğini oluşturmalı. Elde edilecek yapı tipolojisi de mevcut imar planına entegre edilmeli.”

Şunu vurguladı:

Depremsellik nedeniyle kentler yenilenirken, tarih de yaşatılmalı.”

Konuşmasında…

Yaşayan tarih” dediği Hisar Bölgesi’nin kültürel miras envanterini aktardı:

Bursa’nın en eski 5 mahallesinin bulunduğu, yaşayan şehir kimliğini muhafaza eden önemli örneklerden biri. 5 sur kapısı ve arkeoparkı, 17 camisi ve mescidi, 4 medresesi ve tekkesi, 3 hamamı, 6 tarihi çeşmesiyle bir bütündür.”

 

Bursa için ‘daha fazla destek’ istedi

AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç, tarihin yaşadığı Bursa için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a seslendi:

Bursamızın tarihi ve manevi yönünü ortaya çıkaran belediyelerimizin çalışmalarına desteğin artarak devam etmesini arzu ediyoruz.”

Hedef şu:

Osmanlı’nın kurulduğu coğrafyada Hıristiyanlığın tarihi merkezi İznik’in de olması, Bursa’yı dünyanın turizm merkezi yapar.”

 

Kentsel dönüşümü herkes bekliyor, ama uzlaşmak hiç kolay olmuyor

Tablo şu… Bursa her deprem sonrası hararetle kentsel dönüşümü konuşuyor. Tartışmalara bakılırsa, herkes kentsel dönüşümü isteyip bekliyor.

Herkese hak veriyoruz. Gelin görün ki, bugüne kadar sağlıklı bir model ortaya çıkmamasının iki nedeni var:

Birincisi…

Kentsel dönüşümde uzlaşma gerekiyor. Önce dönüşümün yapılacağı bölgedeki malikler kendi aralarında, sonra belediyeyle uzlaşacaklar. Bu da çok kolay olmuyor.

İkincisi…

Tartışmalar, kentsel dönüşümün yükünü vatandaşa bırakan öneriler içeriyor. Oysa, sorumluluğu vatandaş kadar yerel yönetim ve devlet de üstlenmeli.

Yani…

Vatandaş evine karşılık üste para kazanmayı beklemesin, ama kaybetmesi de istenmesin. Fedakârlık paylaşılsın.

Bu nedenle…

Yerel yönetimler çözümü ve maliyeti vatandaşa bırakmadan, mağduriyetlere yol açmayan projelere öncü olmalılar.

 

Yıkılan ruhsatlı yapılar ve imar barışı

Deprem sonrası… Yıkılan binaların enkazı önünden yapılan yayınların bazı konukları imar barışını sorumlu görüyorlar.

Ne var ki…

İmar barışı, plansız bölgelerdeki ruhsatsız yapılarda vatandaşla devletin barışı için çıkarıldı. Oysa kent merkezinde yıkılan çok katlı binaların hepsi ruhsatlı.

Yani…

Yanlış zemin, kötü proje, hatalı malzeme, çürük binaların imar barışıyla ilgisi yok, ama denetimle ilgisi var.

 

Fethiye Teyze’nin bayraklı Cumhuriyet videosu izlenme rekoru kırdı

Videoyu… 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Osmangazi Belediyesi sosyal medya hesaplarından yayınladı.

Nilüfer Köy’de yaşayan Fethiye Teyze 1923 doğumlu ve Cumhuriyet’le yaşıt. Videoda sandığından Atatürk fotoğraflarını çıkarıyor ve “çok özlediğini” anlatıyor.

Sonra…

Çekmecesinden Türk Bayrağı’nı alıyor ve öpüp pencereden sarkıtıyor.

Duygusal, ama Cumhuriyet Bayramı’nı çok güzel anlatan bir videoydu. Merak edip, bu videoyu kaç kişinin izlediğini sorduk.

Sosyal medyada videoyu izleyenlerin sayısı 1 milyon kişiyi geçti” cevabını alınca şaşırdık.

Gerçi…

Osmangazi Belediyesi’nin hazırladığı Türkiye haritası videosu ülke genelinde yayın yapan 11 televizyon kanalının haber bültenlerine girdi, ama Allah uzun ömür versin 97 yaşındaki sevimli köylü teyze videosunun bu kadar izlenmesi ilgi çekmeyecek gibi değil.

 

Saim Hoca’nın farklı dağ ilçeleri turu

Koronavirüs eğitimi aksatsa da, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz bir yandan yeni dönemin planlamasını yaparken, bağlı yüksek okulları da gözden geçiriyor.

Bu kapsamda…

Harmancık ve Keles’e gidip dağ ilçelerinde BUÜ’ye bağlı Yüksek Okulları ziyaret etti.

Üstelik…

Saim Hoca, üniversite üst yönetimini de dağ yöresine götürdü ve eksikleri bizzat görmelerini sağladı.

Fark da bu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X