Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

‘Kentin Doğu’su’ algısı Kestel’deki ‘akıllı meydan’ projesiyle değişecek

Yaşı 46… Doğup büyüdüğü, geçen dönem Belediye Meclisi Üyeliği yaptığı, kafa yorduğu Kestel’e şimdi Belediye Başkanı sorumluluğuyla hizmet ediyor.

31 Mart 2019’da Kestel Belediye Başkanı seçilen Önder Tanır genç bir mimar olarak, önceliğini kurumsal anlamda belediyeyi tanımaya vermiş.

Süreci de…

“Transferlerimizi yaptık, antrenmanlarımızı tamamladık, sahaya çıktık” diyerek tanımladı. Önceliğini de şöyle dile getirdi:

“Kafalarda oluşmuş ‘Kentin Doğu’su’ ve ‘geri kalmış bölge’ algısını kaldırmayı kendimize öncelik seçtik. Planlamamızı da buna göre yaptık.”

Ardından…

“Bu algıyı ortadan kaldıracağız, bunda iddialıyız” dedi ve yeni Kestel kentleşme anlayışı olarak da tanımlanabilecek ilk projeyi açıkladı:

“Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk hocamızla bir protokol imzaladık. Kestel’imizi akıllı şehir haline getirmek için ilk adımı ‘akıllı meydan’ projemizle atıyoruz.”

Kendisi de mimar olan Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır’ın hedefi şu:

“Türkiye çapında örnek gösterilecek bir proje olsun istiyoruz. Hocamız da bizimle aynı heyecanı paylaşıyor ve proje üzerinde çalışmaya başladı.”

Şöyle devam etti:

“Bizans döneminden kalan tarihi Kestel Kalesi’nin ihyası için de proje hazırlıyoruz. Kale ile meydanı bütünleştireceğiz. Yol ve küçük dükkanların yer alacağı turizm bölgesi ortaya çıkaracağız.”

Bir düşüncesi de şu:

“Hem tarihi, hem doğal güzellikleriyle öne çıkan köylerimiz var. Kestel ve köylerini tanıtacak bir dizinin peşindeyim, ev sahipliği yapmak istiyoruz.”

Yaklaşımı şu:

“Kestel bugüne kadar öne çıkmamış, hak ettiği yere gelememiş bir yer. Biz doğru projelerle bunu değiştirmek istiyoruz. Çünkü. Kestel’in üst düzey ilçe olabilecek kumaşı var. Bize de bu değerleri işlemek düşüyor.”

Şunu da ekledi:

“Gelin görün ki, Kestel’le Keles’i karıştıranlar var, Keles’in postaları bile bize geliyor. Yapacağımız projelerin sonunda Kestel’le birlikte tüm bu algıları da değiştireceğiz. Alanya’daki Kestel’i de ziyarete gideceğim.”

Gerçekten de…

Tarımı, doğası, şelalesi, tarihi geçmişi, sanayi bölgesi ve demografik yapısının zenginliğiyle Kestel çok özel bir yer.

Başkan Tanır’ı da bu hazineyi ortaya çıkarmaya kararlı gördük.

 

Kestel’de tek yönlü trafik’ dönemi başlıyor

 

Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır’ın çözüm aradığı listenin en başında trafik geliyor. Merkez ilçe ve sanayi kenti olmasının da bunda etkisi var.

Tanır atılan adımı şöyle açıkladı:

“Trafik Master Planı için uzman bir firmayla anlaşma yaptık. Bazı caddeler tek yönlü hale gelecek. Parklanmayı disiplin altına alıp, bisiklet yolları yapacağız.”

Şu mesajı verdi:

“Alışkanlık değişeceği için başta yadırganacağının farkındayım. Radikal bir proje, ama geleceği kurtarmak için başka çaremiz yok.”

 

DEVA Partisi’nin Bursa’da bilinen ilk ismi Avukat Şakir Çalışkan oldu

 

Açıkçası… Ali Babacan liderliğindeki DEVA Partisi bugüne kadar alışılmış siyasi parti süreçlerine pek benzemeyen bir yol izliyor, gizliliğe özen gösteriyor.

Ne var ki…

Bugüne kadar açık düşüncesi ve net duruşuyla tanıdığımız Avukat Şakir Çalışkan bunun dışına çıktı.

Geçmişte…

2007-2009 arası yedekten gelip AK Parti’den İl Genel Meclisi Üyeliği yapan, 2015’te milletvekili aday adayı olan Çalışkan 5 ay önce “siyasi düşüncelerini artık karşılamadığını” düşündüğü AK Parti’den istifa etti.

Ankara’ya gidip Babacan ekibiyle görüştü ve “yeni partide siyaset yapmak istediğini” söyledi. Babacan’ın konuşması sırasında da Ankara’da salondaydı.

Gözlemi şu:

“Sırf Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığı üzerine kurulan bir parti değil. Ülkenin sorunlarına çözüm önerileri getiriyor. Bence doğru olan bu.”

Ardından…

Türkiye’nin yakın geleceğinde yer alacağına inandığı DEVA Partisi’ne bakışını dile getirdi:

“Türkiye’de tüm sorunların temelinde siyasi kanalın tıkalı olması var.”

 

Çalışkan ‘görev verilirse’ hazır

 

Ziyarete geldiğinde… Şakir Çalışkan’a açık açık “DEVA Partisi Bursa kurucusu ve İl Başkanı olup olmadığını?” sorduk.

O da, her zamanki açık sözlülüğüyle söze “Siyaset bir iddia işi. İstek olmadan yapılmaz” diye başladı ve şu cevabı verdi:

“Teşkilatlanma başlamadı, ama Ankara’ya gittiğimde bu partide yer almak istediğimi söyledim, ‘Bize düşen görev olursa emeğimizi esirgemeyiz’ dedim. Oluşacak genel merkez yönetiminin bu isteğimi görmesini arzu ederim.”

 

Ekip anlayışıyla proje siyaseti… İYİ Parti Osmangazi’de kongre zamanı

 

3 bin 277 üyeyle, İYİ Parti’nin ülke genelinde en fazla üyeye sahip ikinci ilçesi olan Osmangazi’de pazar günü kongre var.

Bugüne kadar…

Ekip anlayışıyla proje siyaseti yapan, “her üye olan için fidan” kampanyasıyla örnek olan İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu, pazar günü BUTTİM’de yapılacak kongrede İl Başkan Yardımcısı Av. Osman Atalay Akman’la yarışacak.

Anlaşılan o ki…

İl kongresindeki İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır-Selçuk Türkoğlu yarışının provası olacak.

Yönetiminden…

Şemsi Karaaslan, Himmet Demirci, Nesrin Adar, Demet Erdem, Beytiye Ersavaş, Ali Osman Bühter ve Gençlik Kolu Başkanı Kadir Ateş’le ziyarete gelen İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu’na bu durumu sorduk.

Şunu söyledi:

“Delege seçiminde yalnızca Kurucular Kurulu üyelerimiz Orhan Şen, Abdullah Alagöz, Sermin Can Özensoy, MDK Üyemiz Ayşegül Özyiğit Gül ve İl Başkanımız Yahya Bahadır için oy istedim. Delegeler çarşaf listeyle seçildi. Kongremizi de aynı kalitede yapacağız.”

 

Bir dönem birlikte siyaset yaptılar

 

Süleyman Soylu 2008 yılında DP Genel Başkanlığı’na seçilirken, dp Bursa İl Başkanı olan Füsun Erdoğan da en büyük destekçisiydi. O kurultayda Erdoğan Genel İdare Kurulu Üyesi oldu.

Uzun bir aradan sonra oğlu Arda Yaşar’la Ankara’ya giden Füsun Erdoğan, bir dönem birlikte siyaset yaptığı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu makamında ziyaret etti.

Kulağımıza da sohbetlerinin siyaset dışı olduğu geldi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X