Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Kentin göbeğinde böyle termal alan hiçbir yerde yok: Sıcaksu hazinesi!

Köşe Yazısını Dinle

Hafta içinde… Mövenpick Otel terasından, Bursa’nın termal proje beklediği bomboş alana bakarken şunu düşündük:

Çocukluğumuzda, Türkiye’nin kaplıca kenti Bursa’ydı. Otel sayısının az olduğu o yıllar, termal suda şifa bulmaya gelenler için Çekirge’deki evlerin birer odası pansiyona ayrılırdı.

Gelin görün ki…

Otel sayısı arttı, ama hamamdan termal tesise geçilemedi. Kent dışında termal alanlara yeni tesis yapan Afyon, Kütahya gibi kentler Bursa’yı geçti.

Geçen dönem…

Bursa’da dericilerin bulunduğu Tabakhaneler bölgesi boşaltıldı ve kentin göbeğinde 145 bin metrekarelik alan ortaya çıktı. Böyle bir alan Türkiye’deki hiçbir termal bölgede yok.

Fakat…

Planlanan termal proje alanı küçültülürken, araziye TOKİ tarafından konut açıklandı. Bu da yeni bir tartışma başlattı.

İşte…

Bu gelişmeyi, kamulaştırmaları yapıp alanı boşaltan Büyükşehir Belediyesi geçmiş dönem başkanı Recep Altepe ile konuştuk.

Öncelikle…

Arazi için “Bursa’nın en değerli bölgesi, kentin kalbi” dedi ve istifa ettiği 23 Ekim 2017’den bu yana ilk kez dönemine ait bir projeyi anlattı:

“88 dereceye ulaşan termal suya sahip bölgeye yapılacak vizyoner termal projeyle Bursa’nın ekonomisine, turizmine değer katmak istedik.”

Şunu vurguladı:

“Yolun üstünde kaplıcalar ve sağlık tesisleri var. Halkın spor yapabildiği, gezip hava aldığı Kültürpark var. Biz de Sıcaksu’da termal tesisler yanında halkın günübirlik kullanımı için projeler yaptık.”

Şuna da dikkat çekti:

“Önünde metroyla çarşıya kolay ulaşılıyor, denize bağlantısı da mümkün. Sıcaksu’dan Alacahırka ve devamında Yiğitali’ye teleferik hattı planladık. Aynı hatla Pınarbaşı’ndan surlara ulaşılabilir.”

Düşüncesi şu:

“Burası hazine. Termal yerine konut yapılırsa hayal kırıklığı olur.”

Anlaşılan o ki…

TOKİ ile anlaşma yapılsa bile termal bölgeyi Bursa’nın tartışması ve ortak karar almasında yarar var.

 

Almanya ve İtalya’da tesisler incelendi

Dönemindeki… Sıcaksu Termal Projesi çalışmalarını anlatan Recep Altepe şunu anımsattı:

“AK Parti Bursa Milletvekili Sayın Mustafa Esgin yıllarca Sağlık Turizmi Derneği Başkanı olarak çalışmalara katıldı. Dr. Metin Yurdakoş yıllarını adadı. Mimar Hasan Sözüneri dünyayı gezdi, Almanya ve İtalya’da incelemeler yaptı.”

Bakışı şu:

“Farklı kesimlere yönelik projeler yapılabilir. Gecikmeye değecek çalışma olabilir.”

 

Merinos’tan Paşa Çiftliği’ne kadar kentsel dönüşümle modern kent

Görüşmemizde… Büyükşehir Belediyesi geçmiş dönem başkanı Recep Altepe’ye, bölgenin kentsel dönüşüm beklentisini anımsattık.

Şunu söyledi;

“Dönemimizde hazırlanan kentsel dönüşüm planlarında konut projeleri de var, ama Sıcaksu bölgesinde değil, çevresinde düşündük.”

Sözlerini şöyle açtı::

“Merinos’tan Paşa Çifliği ve Yakın Çevre Yolu’na kadar olan bölgede Gaziakdemir, Soğanlı, Alemdar, Sırameşeler mahalleleri için kentsel dönüşüm planladık. Dönüşüm Sıcaksu’da değil, onun dışında olacaktı.”

Şunu da anımsattı:

“Çelebi Mehmet Bulvarı bağlantısı yanında yolun üstündeki Kükürtlü’ye de bağlantı olacaktı. Planları hazırdı.”

Düşüncesini söyledi:

“Aşama aşama, belli bir sırayla dönüşüm planladık. Ortadaki Sıcaksu Termal Projesi’yle birlikte modern bir kent ortaya çıkacaktı.”

Şunu da ekledi:

“Bu fırsat hâlâ var.”

 

Orman yangınlarıyla mücadele eğitimleri başladı

Pandemi bitti gibi… Soğuk ve uzun geçen kış mevsiminin ardından piknik alanlarını da özledik.

Fakat…

Pikniklerin doğal hazinelerimiz olan ormanları için risk oluşturduğu da ortada. Dahası, geçen yıl olduğu gibi ormanları yakan hainler var.

İşte…

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü sezonla birlikte orman yangınlarıyla mücadele ekipleri eğitimine başladı. Bursa’daki 11 Orman İşletme’de ekipler eğitiliyor.

 

Bursaspor’la birlikte hepimiz düştük, ama ayağa kalkmanın yolu belli

2010 yılında… Süper Lig Şampiyonu olan Bursaspor futbolda Anadolu devrimini gerçekleştirirken Bursa da şampiyon kent olmuştu.

Gelin görün ki…

Başarılar sürdürülebilir olunca anlamlı. Bunu başaramadığı için Bursaspor’la birlikte önce Süper Lig’den, şimdi 1. Lig’den hep birlikte düştük.

Acı olan şu:

Daha geçen yıl kendi yetiştirdiği gençlerle sahaya çıktığında futbolseverleri ekran başına toplayan Bursaspor hatalı politikalarla mücadele yeteneğini kaybetmiş ekibe dönüştü.

İhtiyacı olanların kazandığı haftalarda, yetişsinler diye oyuncu verdiği takımlara oynamadan kaybedip düşmesini insan içine sindiremiyor.

Farkındayız…

Söylenecek söz kalmadı, ama kendi kaynaklarımız ve kenetlenmiş kentle Bursaspor ayağa kalkar.

Çünkü…

Şampiyon olduğunda da, düştüğünde de Bursaspor’luyduk. Oynadığı yere yakıştıramayıp üzülsek de yine Bursaspor’luyuz.

Başka seçenek yok.

 

Özel gençler için en özel asker kınası

Son dönemde… Bursa Kent Konseyi Engelli Meclisi’nin toplumsal sorumluluk üstlenip geleneğe dönüştürdüğü bir uygulama var.

Her yıl…

Engelli oldukları için, çok istedikleri halde askere gidemeyen özel gençlere çok özel temsili asker kınası düzenliyor.

Asker üniforması giyen gençler bu törendeki mutluk ve heyecanları da insanları duygulandırıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X