Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Kentsel dönüşüme teknik öneri: Kent dışında yeni konut alanları

Köşe Yazısını Dinle

Bu dönem… Bursa tarihinin en büyük kentsel dönüşümü için son hazırlıklar yapılıyor. Çalışmaların kentin her yerini kapsaması en önemli farkı.

Nitekim…

Hafta içinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un kronik sorun haline gelen Yıldırım’da başlattığı dönüşümler, 1050 Konutlar’daki düğümün çözümü adımları, Sıcaksu’da termal alanının bir bölümünün kentsel dönüşüme ayrılması, çalışmalardaki kararlılığı gösteriyor.

Ardından…

Kent merkezinin kalbi Altıparmak-Çarşamba bölgesi dönüşümü de Bursa’nın geleceği adına çok önemli.

Tam bu noktada…

Geçmişte korunamayan, ama günümüzde önemi artan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı üzerindeki karar süreçleri önem kazanıyor.

İşte…

Bu sürece ışık tutacak bir çalışma kısa adı BUMİAD olan Bursa Mühendis ve Mimar İşinsanları Derneği’nden geldi.

Y. Mimar Eser Ceyhan başkanlığında Y. Mimar Filiz Güzel Şen, Mimar Aziz Akıncıtürk, Y. Mimar Çağıl Cesur Türkmen, Mimar Derya Kangal, Çevre Müh. Doç. Dr. Efsun Dindar, Çevre Müh. Ender Karaelli, Ziraat Müh. Hüseyin Gürkan, Y. Mimar Seyfi Ertan’dan oluşan komisyonun çalışmasında önemli tespit ve öneriler var.

Örneğin…

20 yıl sonra Bursa nüfusunun 4 milyon 071 bin kişi olacağı öngörüsüyle, “1 milyonluk nüfus artışı için 230 bin yeni konut gerektiğine” dikkat çekiliyor.

Görüş şu:

“Kentsel dönüşüm, kentte yaşayan insanların depreme dayanıklı, sağlıklı yapılarda, sosyal donatıya sahip alanlarda yaşamaları için yapılan bir uygulamadır. Kentsel dönüşümle elde edilecek ilave yapı stoğu ile 20 yıllık konut ihtiyacını karşılamak mümkün değildir.”

Bu nedenle…

“Kentsel dönüşüm yanında yeni konut alanlarının planda düzenlenmesi” vurgulanıp şu öneri getiriliyor:

“Belediyelerimiz kentin dışında yeni yerleşim alanları planlamalı. Kent içinde dönüşüm nedeniyle yıkılan binaların yerine, arsa maliyeti düşük yeni planlı alanlarda konutlar yapılabilir. Böylece kent içinde yıkılan yapıların yeri yeşil alanlara dönüştürülüp yoğunluk baskısı azaltılabilir.”

 

Yeni Çevre Düzeni Planı için kritik uyarılar

BUMİAD raporunda Çevre Düzeni Planı için kritik uyarılar da var:

“Yeni yerleşim alanları düzenlenirken imar parseline dönüşecek arazilerin mülkiyeti kamuda olmalı, böylece oluşacak değer artışı kamu tarafından kullanılmalı. Çöp depolama alanları, arıtma tesisleri planda düzenlenmeli bu tesislerin bugün olduğu gibi konut alanları içinde kalması önlenmeli. Fay hatları plana işlenmeli.”

 

Yenişehir’den haftada 3 gün Trabzon, Erzurum, Muş uçuşu başlıyor

Geçen yıl… Pandemi nedeniyle durdurulan Yenişehir’den Anadolu’ya uçuşları Bursa ilk kez siyasi birliktelik göstererek bir anlamda söke söke almıştı.

Fakat…

8 Mayıs’ta başlayacağı duyurulan uçuşlar tam kapanma süreci nedeniyle ertelendi. İşte o uçuşlar bugün yeniden başlıyor.

Üstelik…

Başlangıçta Trabzon ve Erzurum için haftada 3 gün karşılıklı uçuş planlanırken, bugün başlayacak uçuş programında Muş’a da haftada 3 gün karşılıklı uçuş kondu.

Buna göre…

Pazartesi, çarşamba, cumartesi günleri Trabzon ve Erzurum’a karşılıklı sefer yapılırken, Muş’a da salı, perşembe ve pazar günleri uçuş olacak.

THY ve Anadolu Jet yönetimleriyle yapılan görüşmelerde edinilen izlenime göre temmuz ayında da Diyarbakır uçuşlarının yine haftada 3 gün olarak başlaması bekleniyor.

 

Sahillerde ‘deniz salyası’ temizliği

Bir süredir… Gemlik Körfezi’ndeki sahilleri saran deniz salyasını temizlemek için harekete geçildi.

Bunun için…

Mudanya Belediyesi destek aldığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte hareket ederken, Bursa Büyükşehir Belediyesi de deniz temizleme aracıyla sahillerde çalışmaya başladı.

Pazar günü…

Büyükşehir Belediyesi deniz temizleme aracının Güzelyalı Yat Limanı’ndaki çalışması ilgiyle izlendi.

 

Bursa’da günlük vaka sayısı 300’ün altına indi, aşıyla rahatlayacağız

Güzel haberi… Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca verdi ve tünelin ucundaki ışığın göründüğünü açıkladı.

Türkiye’de günlük vaka sayısı 9 binin altına inerken, bu rakam Bursa’ya da yansıdı ve hafta sonu itibariyle Bursa’da günlük vaka sayısı 300’ün altına geriledi.

Sevindirici haber…

Yine Bakan Koca’nın açıkladığı 120 milyon BioNTech aşısı ile umuda dönüştü. Uzmanlar bu açıklamalar doğrultusunda “Biraz dişimizi sıkarsak ağustostan sonra rahatlarız” diyorlar.

Ne var ki…

Aşılamada aşı olmak istemeyenler sorunu henüz aşılamadı.

Nitekim…

Eldeki verilere göre aşılamada hedef nüfusun yüzde 70’ine aşı yapıldığı görülüyor. Bu da hedef nüfusun yüzde 30’unun aşı olmadığı anlamına geliyor ki ciddi bir rakam.

Oysa…

Toplumsal bağışıklığın kazanılabilmesi için aşılamada yüzde 80’in geçilmesi gerekiyor.

 

Aşı olmaya giderken düşüp omzunu kırdı

Necati Özensoy siyasette MHP İl Başkanlığı ve MHP Bursa Milletvekilliği yaptı ve aktif siyaseti İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi olan eşi Sermin Can Özensoy’a bıraktı.

Cuma günü…

Aşı olmak için Çekirge Devlet Hastanesi’ne gitti. Aracını park ettikten sonra yolun karşısına geçerken düşüp omzunu kırdı. Medicana Hastanesi’nde ameliyat olan Özensoy’u İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ziyaret etti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X