Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Kırsalın üreten kadınları örgütleniyor: Yaşamın her alanında kadın hareketi!

Köşe Yazısını Dinle

Aslında… Konu, Türkiye’nin gelişmişlik kriterleri açısından önem taşıyor. Bunun yolu da örgütlü toplumdan geçiyor. Üstelik, sosyal yaşam konusunda eksik kalan kırsaldaki kadın için daha da önemli.

İşte…

Kırsalda zaten üretimin içinde olan kadının ekonomik güce de ulaşabilmesi son dönemin en önemli hedefleri arasında yer alıyor.

Hatta…

Siyasi yaşamında bunu kendine misyon edinen, geçen dönem TBMM’de Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesindeki Kırsal  Alanda  Kadının Güçlendirilmesi ve Kadın Girişimciliğin Desteklenmesi Alt Komisyonu Başkanı olan AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç bu dönem AK Parti Genel Merkezi Kadın Kolları Teşkilat Başkanı olarak programına kırsalda kadının güçlenmesi konusunu da aldı.

Aradığımızda…

AK Parti Kadın Kolları Kampı için Kızılcahamam’daydı. Yürüttüğü çalışmaların geldiği noktayı şöyle anlattı:

Kırsaldaki kadının üretim yanında pazarlamanın da içinde olmasını, ihracat yapabilir hale gelmesini hedefliyoruz. Bunun yolu da kırsaldaki kadın kooperatifleri ve köylerdeki kadın derneklerinden geçiyor.”

Üzerinde durduğu şu:

Kırsalda kadın kooperatiflerinin güçlenmesi aynı zamanda kadın girişimciliği ve kadın istihdamının artması demek. Böylece kadınların birlikte iş yapma kültürleri gelişiyor. Kadınların ticaret hayatına, ekonomiye katkı koymasını sağlıyor. Ortaya ekonomik değer çıkıyor.”

Umudu şu:

Üretimden pazarlamasına kadar çeşitli ayakları olan proje, kentten köye dönüş olan tersine göçü başlatabilir.”

Şunu açıkladı:

Bursa’da 24 kadın kooperatifi ve 30 civarında köy kadın derneği var. Bu kooperatif ve derneklerle 16 Eylül Perşembe günü Almira Otel’deki Bacı Bey Ödül Töreni’nde buluşuyoruz.”

Anlaşılan o ki…

Kent Kültürü Derneği’nin organize ettiği Bacıbey Ödülleri’yle, kırsalda kadının ekonomik güce katılımında farkındalık oluşturulacak.


116 kitap vaat etti, 1.600 retweet oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaleme aldığı Daha Adil Bir Dünya Mümkün adlı kitap Çarşamba günü tanıtıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da aynı gün Twitter hesabından 116 kişiye kitabı armağan etmek için, retweet edilmesini isteyen paylaşım yaptı.

Bunun üzerine…

5 bin 800 kişi beğendi, 1.300 kişi yorum yaptı, 1.600 kişi de retweetleyince armağan edilecek kitap sayısı arttı.


Karacabey’den başlayan proje Avrupa’ya açıldı: Defneye coğrafi işaret

2 yıl önceydi… Orman Genel Müdürlüğü tarafından, Türkiye’nin en yüksek üretim potansiyeline sahip Karacabey bölgesinde defne yaprağı projesi başlatıldı.

Gıdadan ilaca, kozmetikten kimyaya pek çok sektörün gözdesi olan defne yaprağı üretimi için orman köylülerini bilinçlendirme çalışmalarının ardından ikinci adım beklenenden hızlı geldi.

Onu da…

Tıbbi ve aromatik bitkileri ekonomiye kazandırma yolunda projeler üreten Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey açıkladı:

Orman Genel Müdürlüğü himayesinde yürütülen proje kapsamında Türk Paten ve Marka Kurumu tarafından Türk Defnesi tescillendi ve coğrafi işaret almaya hak kazandı.”

Gelişme…

Türkiye’nin en önemli üretim merkezi Karacabey olan Türk Defnesi uluslararası tescilli ürün özelliği kazanırken, hak ettiği global pazarlara da açılma fırsatı elde etti.

Sarıbabal’dan kitap: Türkiye’de Tarımın Durumu

Siyaset öncesi… Gürsu’nun önemli meyve yetiştiricilerindendi. CHP Bursa Milletvekili olarak da tarım için çalışıyor.

Nitekim…

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal kaleme aldığı Türkiye’de Tarımın Durumu adlı kitabını tamamladı. Önsözünü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yazdığı kitabın tanıtımı İzmir Selçuk Belediyesi’nin model projesi olan Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde 13 Eylül’de yapılacak.

Zabıtanın kuruluş yıldönümünde Pazarcılar Odası’ndan 6 ilçeye ziyaret

Uzun yıllar önceydi… Zabıtaların seyyar satıcılarla hiç bitmeyen mücadelesinde ortaya ilginç görüntüler çıkardı. Aynı şekilde, pazarcılarla zabıta arasında da sorunlar yaşandı.

O günlerin üzerinden çok zaman geçti.

Gerçi…

Zabıtanın seyyar satıcı mücadelesi bitmedi, ama düzenli pazaryerlerine kavuşan pazarcılarla çekişmesi ortadan kalktı.

Hatta…

Pazaryerlerinde pazarcılarla zabıta artık ortak hareket ediyorlar ve vatandaşın rahat alışveriş yapabilmesi için düzeni birlikte sağlıyorlar.

İşte…

Bu değişim ve yeni anlayış, zabıta teşkilatının kuruluş yıldönümü ziyaretlerine de yansıdı.

Nitekim…

Bursa Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu, zor koşullarda görev yapan Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Mudanya, Gürsu ve Kestel belediyelerinin zabıta müdürlüklerini kuruluş yıldönümünde ziyaret ederek çiçek verdi.

Bozbey Ankara moraliyle mahallelerde

Aslında… İlçe ve mahalle ziyaretlerini bir süredir yapıyor. Son yerel seçimde Millet İttifakı adına CHP Büyükşehir Adayı olan Mustafa Bozbey’in ara vermeden yeni seçim hazırlandığını söylesek yeri.

Hafta içinde…

Ankara’ya gidip CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le görüşen Bozbey moralli döndü.

Morali…

Osmangazi Yeşilova Mahallesi’ne ziyaretindeki ilgiyle daha da yükseldi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X