Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Konu depremse siyaset kenarda kalmalı: Doğal Afet Bakanlığı önerisi hâlâ geçerli

Köşe Yazısını Dinle

Yazı… 6 Şubat 2020 tarihinde yayınlandı. CHP Bursa Milletvekili olduğu dönem TBMM’de soru önergesi rekoru kıran Kemal Demirel, o günlerdeki Elazığ ve Manisa depremleri sonrası önemli bir öneri getirmişti.

O yazı şöyleydi:

CHP Bursa eski Milletvekili Kemal Demirel, parlamentoda bulunduğu 2 dönem verdiği Meclis Araştırması önergeleriyle Doğal Afet Bakanlığı kurulmasını önermişti.

Elazığ’da can kaybına yol açan, Manisa’da devam eden depremlerden sonra önerisini tekrarlarken, “Konu deprem olduğunda siyaset bir kenara bırakılmalı. Çünkü bu tehdit partiler üstü” diyen Demirel şu uyarıyı yaptı:

“Uzmanların ‘deprem değil çürük bina öldürür’ sözü önemli. Doğal Afet Bakanlığı da mutlaka kurulmalı.”

2 yıl sonra, 3 Mayıs 2022’de Kemal Demirel’i kaybettik. Ankara’ya yürüdüğü tren eylemleri ve kapatılan köy okulları kampanyalarının olduğu anılar bıraktı.

Yine…

Bu yazının yayınlandığı 6 Şubat 2020’den tam 3 yıl sonra, 6 Şubat 2023’te 11 ili yıkan Kahramanmaraş merkezli asrın felaketi deprem yaşandı. Onbinlerce insanımızı kaybettik, onbinlercesi sakat kaldı. Evler yıkıldı, şehirler değişti.

Salı akşamı…

Depremin yıldönümünde televizyonlardaki programları izlerken, rahmetli Kemal Demirel’in eşi Nimet Demirel 4 yıl önceki yazımızı gönderdi.

Denilebilir ki:

“Deprem bölgesinde devlet-millet ele ele, gereken her şey yapılıyor.”

Doğru…

Hiçbir itirazımız yok; ama deprem coğrafyasında bir ülke olmamızın yanında, sel baskınları, heyelanları, çığ felaketleriyle çok fazla afet yaşıyoruz.

Onun için…

Kemal Demirel’in vurguladığı gibi, “Konu deprem olduğunda siyaset bir kenara bırakılmalı” ve  ülke kenetlenmeli.

Hem afet olmadan hazırlık planı yapacak, hem afet sonrası koordinasyon sağlayacak mekanizmanın gerekliliği sürüyor.

Yoksa…

Kurumlar arası tartışmaların gölgesinde; kentlerimiz gözümüzün önünde yıkılmaya, insanlarımız da can vermeye devam eder.

Celil Çolak Nilüfer için yeniden sahada

Geçmişinde… Harita Mühendisleri Odası Başkanlığı var. 2 yıl Suriye’de kentler arası yollar yaptı. 2014’te AK Parti Nilüfer İlçe Başkanı oldu. 2009 ve 2019’da AK Parti’den Nilüfer Aday Adayı’ydı.

Celil Çolak…

Çok iyi bildiği, sokaklarını tanıdığı Nilüfer’de adaylığı açıklandıktan sonra, AK Parti Nilüfer İlçe Başkanı Furkan Alpaslan’la birlikte Cumhur İttifakı ortağı MHP İlçe Başkanı Levent Karakoç’u ziyaret etti.

Zaman kaybetmeden de sokağa çıktı.

Kendisi AK Parti’li, ama hayırda yarışmak için bağımsız aday oldu

Süreç başlarken… Futbol oynadığı, antrenörlük yaptığı, kooperatif yönettiği, ihracat heyecanını yaşattığı Gürsu’da AK Parti Aday Adayı olduğunda fırtına gibi çalışan Halit Şefikoğlu gördük.

Gürsu’nun…

Merkezdeki mahalleleri ve kırsalında görüşmediği kimse kalmadı. Fakat AK Parti tercihini Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık’tan yana yaptı.

Bunun üzerine…

“Her yerden büyük talep var, insanlar bırakmamamı istiyor” diyen Şefikoğlu, dün Gürsu İlçe Seçim Kurulu’na başvurup bağımsız aday oldu.

Bunu yaparken de…

Prosedür gereği AK Parti’den istifa etti, ama yeni bir yola çıkarken “Siyasette ne öğrendiysem Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan öğrendim” dedi ve şu mesajı verdi:

“Ben AK Parti’liyim, ama AK Parti’nin ‘siyaset hayırda yarışmaktır’ düsturu gereği Gürsu’muz için bağımsız aday oldum.”

Yeniden Refah teklif yapandı, kapısı çalınan oldu

Kabul edilmeli ki… AK Parti eski il başkanı Sedat Yalçın’a Büyükşehir Adaylığı kabul ettirmek Yeniden Refah Partisi için stratejik hamleydi.

Sonrasında…

Merkezdeki ilçelerin adaylarını açıklamak için AK Parti’yi bekleyen Yeniden Refah’ta son 1 haftadır dikkat çekici değişim oldu.

Artık…

Teklif götüren değil, AK Parti’de aday gösterilmeyenlerin kapısını çaldıkları parti oldu ve seçici davranmaya başladı.

Bursa’dan Mümin Ağa geçti: Vefatının 31. yılında Gençoğlu unutulmadı

Mümin Gençoğlu’nu… Bursaspor Başkanı ve BTSO Başkan Yardımcısı olarak tanıdık. 1983 yılında Doğru Hakimiyet’i satın aldığında, orada çalışıyorduk.

Bursa sermayesinin ilk yerel gazete yatırımı Hakimiyet’i siyah-beyazdan ofsete geçirdi.

O süreçte…

BTSO Meclis Başkanı oldu. 1985’te Bulgaristan’da Türklerin adları değiştirilip asimilasyon uygulandığında verdiği mücadeleye yakından tanık olduk. Bal-Göç’ün kuruluşunun da en yakın tanıklarındandık.

1991’de Anavatan Partisi’nden milletvekili oldu, ama trafik kazasında yaşamını yitiren Adnan Kahveci’nin cenazesine giderken trafik kazasıyla aramızdan ayrıldı.

Heyecanlı, kararlı, gönül insanı özelliklerine sahipti.

Bursa’dan bir Mümin Ağa geldi geçti. Vefatının 31. yılında dostları Mümin Gençoğlu’nu unutmadılar ve Emirsultan’daki mezarı başında andılar.


Türkiye’nin ekonomisi Bursa’da konuşulacak

Yakın geçmişte… Uludağ Ekonomi Zirvesi toplantıları büyük ilgi görüyordu. Toplantı yeri Sapanca’ya gidince, o ilgi dağıldı.

Şimdi…

Bursa Büyükşehir Belediyesi büyük bir organizasyona hazırlanıyor.

Bursa Ekonomi Zirvesi adıyla 24-25 Şubat tarihlerinde Merinos Orhangazi Salonu’nda gerçekleştirilecek zirveye ekonomi alanında ülkenin önemli isimleri katılacaklar ve Türkiye’nin ekonomisini Bursa’da konuşacaklar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X