Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Konutların dönüşümü çok önemli, ama sanayimiz depreme hazır mı?

Köşe Yazısını Dinle

Uyarı… İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin efsane geçmiş dönem başkanı Necati Şahin’den geldi.

50 yıldır…

Ulaşımdan planlama ve yapılaşmaya Bursa için kafa yoran ve Bursa için mücadeleyi görev edinen Şahin diyor ki:

“Deprem riski yüksek bölgede yaşıyoruz. Yaşadığımız konutların depreme dayanıklı olması çok önemli. Peki, sanayi tesislerimiz acaba dayanıklı mı?”

Öncelikle şunu anımsattı:

“Ülkeye düzensiz dağılan sanayinin yüzde 60’ı Marmara Bölgesi’nde. İstanbul, İzmit, Bursa, Sakarya, Tekirdağ’da sanayi yapıları yoğunluklu.”

Rakamlar verdi:

“Marmara Bölgesi’nde 75’i işletme aşamasında olmak üzere toplam 98 Organize Sanayi Bölgesi var. Bu OSB’lerde 33 bin724 fabrika üretim yapıyor ve 938 bin633 kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye’deki tüm OSB’lerin toplam üretiminin yüzde 33’ü bu bölgede.”

Ardından…

“Marmara’da, çoğunluğu İstanbul, Kocaeli ve Bursa oluşturmak üzere 33 bin 724 fabrikamız, 1 milyona yakın çalışanı bulunuyor” deyip dikkat çekti:

“Konutlarımızın sağlamlığını konuşup, planlamalar yaparken, bu planlara Organize Sanayi Bölgeleri ve diğer sanayi alanları da dahil edilmeli.”

Uyarısı önemli:

“Bundan sonraki planlamalarda; bölgedeki mevcut yatırımlarımızı daha güvenli hale getirme, yeni yatırımları daha sağlam inşa etme ve Marmara Bölgesi sanayi yükünü hafifletecek stratejilerimiz olmalı.”

Düşüncesi şu:

“Marmara’daki yeni hedef; bölgeyi orta-yüksek ve yüksek teknoloji üreten yeni bir sanayi alt yapısına kavuşturmak olmalı. Ülkemizin selameti ve ekonomik güvenliğimiz için, bölgedeki sıkışmayı, planlı şekilde daha güvenli yeni akslara kaydırmak zorundayız.”

Önerisi uyarı niteliğinde:

“Marmara ve Ege gibi 1. derece deprem bölgelerindeki sanayi yapıları Türkiye sanayi üretiminin yüzde 75’ine ev sahipliği yapıyor. Genelde prefabrik inşa edilen bu sanayi yapılarına, deprem yatay yüklerine karşı çelik yapılara göre daha özel tedbirler alınmalı.”

Şahin: Eski fabrikalar yıkılıp yeniden yapılmalı

Depreme… Sanayi tesislerinin de hazır olması gerektiğini savunan İMO efsane başkanı Necati Şahin, 1999 depreminde büyük hasar gören tesisleri anımsattı:

Sonra da şu çağrıyı yaptı:

“1998 deprem yönetmeliğinden önce yapılmış sanayi yapılarının mutlaka güçlendirme veya yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor.”

Sanayicilerin de, yapılarıyla yüzleşmekten korkmamaları gerektiğini söyleyip ekledi:

“İnşaat mühendisleriyle depremden önce tanışın, danışın.”

AK Parti’den 20 günde Cevdet Yılmaz ve 8 Bakan’la Bursa çıkarması

Son 26 günde partiler ve adaylar tempoyu arttırıyorlar. AK Parti Genel Merkezi de, 6-26 Mart arası 20 günlük dönem için, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve 8 Bakan’la yoğun bir destek çalışması programı hazırladı.

Programa göre…

İlk olarak 6 Mart’ta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz gelecek. Onu, 9 Mart’ta Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki izleyecek.

12 Mart’ta Maliye ve Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek, 15 Mart’ta Bursa Erkek Lisesi mezunu olan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca gelecek.

20 Mart’ta Mili Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 23 Mart’ta Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 25 Mart’ta Enerji Bakanı Alparslan Bilgin, 26 Mart’ta da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Aktaş programları var.

Finali ise 28 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak.

Recep Altepe’nin gittiği her yer mitinge dönüşüyor

30 yıldır tanıyoruz… Refah Partisi’nde başlayıp AK Parti’de süren siyasi yaşamında Recep Altepe hep sahada hareketli oldu.

Osmangazi ve Büyükşehir belediye başkanlıkları döneminde olduğu gibi, görevden ayrıldıktan sonra da vatandaşla olmaya devam etti.

Şimdi de…

AK Parti Genel Merkezi Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı olarak hangi ilçe ya da köye gitse, çevresinde miting kalabalığı oluyor.

Keles ziyareti de miting gibiydi.

Yılmaz, rantsız imar vaat ediyor: Kent içi sanayiyi konut bölgesi yapacak

Yıllardır… Çocukların eğitiminden yaşlılara sosyal yaşamın her alanında çalışmalarıyla tanıyoruz. İnşaat Mühendisi olan Mustafa Enver Yılmaz, başta Bursa pek çok ilde önemli inşaatlara müteahhit ve danışman olarak hizmet verdi.

Siyasete de yabancı değil.

31 Mart için Vatan Partisi Büyükşehir Adayı olarak İl Başkanı Dilek Çınar’la ziyarete geldiğinde yapacaklarını anlattı.

Vaatlerinin ilk sırasında…

Bursa’daki Organize Sanayi Bölgesi sayısını azaltmak, kent içinden sanayiyi kaldırıp yerlerini konut bölgesine dönüştürmek var.

Hasanağa’dan Kestel’e tüm OSB’leri raylı sistemle birbirine bağlayıp, ürünlerini yine raylı sistemle Gemlik Limanı’na ulaştırmayı planlıyor.

“Halkı rantsız imarla tanıştıracağız” derken iddialı. “Tarım alanına imar izni vermeyeceğiz, köye dönüşü de cazip hale getireceğiz” dedi.

Siyasetten muhtarlığa: Sevim Erol Yunuseli adayı

Önce İşçi Partisi’nde, devamında Vatan Partisi’nde yönetimlerde bulundu, Merkez Karar Kurulu üyeliği yaptı. 2013’te Milli Merkez hareketinde yer aldı.

Son dönem…

Cumhuriyet Kadınları Derneği Osmangazi Şube Başkanı olarak kadınlar için mücadele veriyor. Yunuseli Mahallesi Muhtar Adayı Sevim Erol, siyasetteki örgütlenme deneyimiyle farklı saha çalışması yürütüyor.

Listesinde, aza adayı olarak meslektaşımız Tayfun Çavuşoğlu da var.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X