Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Korona mücadelesinde yeni aşama: Fabrikalara ‘çalışma yeri’ denetimi

1 ay öncesinde… Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca her akşam, günün tablosunu açıklarken “Bursa’daki yükseliş” dikkat çekip uyarılar yapıyordu.

Sonra…

Kent genelinde alınan önlemler, kurumların mücadelesi, vatandaşın daha dikkatli davranmasıyla Bursa vaka artışı en çok olan iller listesinden çıktı.

Son günlerde…

Bursa’da vakalar yeniden tırmanışa geçince, İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkcı’nın açıklamasını geçen hafta aktardık.

Ardından…

Vakaların artışı nedenlerinden olan “virüslü hastaların temas ettikleri kişileri bildirmemeleri” gerçeğine yer verdik. İşleri bozulur kaygısıyla söylenmeyen temaslılar ne yazık ki virüsün artışında sanılandan daha etkili oldu.

Nitekim…

Bursa Valisi Yakup Canbolat da buna dikkat çekerken adeta yalvarıyor.

Gelinen noktada…

Valilik koordinasyonunda İl Sağlık Müdürlüğü, belediyeler, polis ve jandarma gibi güvenlik güçlerinin sürdürdükleri denetimlerle filyasyon ve mahalle denetim ekiplerinin çalışmaları dışında yeni bir aşamaya geçildi.

Bu kez…

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı harekete geçti ve işçi sayısı yüksek fabrikalar için Çalışma Müfettişleri yoğun bir denetim hazırladı.

Buna göre…

Fabrikalarda “çalışanların sağlıkları ve çalışma ortamının gözetimi” konulu denetimler planlandı. Bu denetimler, işyeri hekimi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının çalışmalarını da kapsayacak.

Hatta…

İşyerindeki sağlık önlemlerinin yeterli olup olmaması yanında, bu konuda şikayetin üst birimlere bildirilip bildirilmediği bile incelenecek. En çok da fabrikadaki hijyen koşulları üzerinde durulacak.

Yanı sıra…

Çalışanlara maske dağıtılıp dağıtılmadığı, kantin, yemekhane, yatakhane, kreş ve emzirme odalarının Covid-19 Mücadele Planı’na uygunlukları ele alınacak.

Bu yolla…

Sağlık alanına destek olarak devreye giren fabrikalardaki çalışma koşulları denetimiyle virüs yayılımını engellemeye yönelik fabrikaların üst düzey önlem alması hedefleniyor.

Çalışan sayısı fazla olan fabrikaları kontrol altında tutabilmenin başka yolu yok.

 

Bakü’de Aliyev’le ‘kardaşlık’ buluşması

Kardaşlık başka şey… Her zaman “tek millet, iki devlet” kabul ettiğimiz Azerbaycan’ın bağımsızlık yıldönümünde, Ermenistan saldırıları yaşadığı süreçteyiz

O nedenle…

Bakü’ye giden TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop başkanlığındaki heyetin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le görüşmesi önemliydi.

Görüşme sonrası fotoğrafında ise, Aliyev’in sağında TBMM Başkanı Mustafa Şentop, solunda ise AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu vardı.

 

Demokrasi belgeseli gibi dergi: Cumhuriyetin ilanında 55 saat 55 dakika

Her gelişinde… Ya tarihle ilgili ayrıntılara dikkatimizi çekiyor, ya masamıza milli mücadeleyi anlatan yayınlar koyuyor.

Yine öyle yaptı…

Başkan Yardımcısı Kamil Goral’la birlikte gelen Kent Kültürü Derneği Başkanı Mutlu Çınar’ın masamıza bıraktığı Yüz Yıllık Vefa Yüz Yıllık Farkındalık adlı derginin sayfalarını bir çırpıda çevirdik. Gerçekten demokrasi belgeseli gibi olmuş.

Her sayfasında…

Cumhuriyetin 100. yılı vurgulanan dergide ilgimizi en çok “55 Saat 55 Dakikalık Süreç” başlıklı yazı çekti.

Yazıda…

Ali Fethi Bey başkanlığındaki 5. İcra Vekilleri Heyeti’nin istifa ettiği 27 Ekim 1923 saat 13.00’ten,  Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim Pazartesi saat 20.55’e kadar geçen 55 saat 55 dakika anlatılıyor.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Meclis’te olan milletvekillerinin de yer aldıkları dergiyi Çınar şöyle tarif etti:

“AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Selim Yağcı himayesinde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu desteğiyle hazırladık. TBMM ve Türkiye genelinde dağıtılacak.”

 

Karacabey Yolu’nda sorun çözen kavşak

Fotoğrafı… AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin paylaştı. Seçildiği günden beri Karayolları yatırımlarına önem veren Esgin, daha önce de yapımını paylaştığı Karacabey Yolu üzerindeki Badırga-Çatalağıl Köprülü Kavşağı’nın tamamlanıp trafiğe açıldığını duyurdu.

Böylece…

Trafik yoğunluğu yüksek bir kavşaktaki kaza riskleri ortadan kaldırıldı.

 

En çarpıcı fotoğraf: Kaymakam direksiyonda, muhtar makam köşesinde

Gerçi… Bazı yıllar günü değişebiliyor, ama Muhtarlar Günü adıyla demokrasinin uçbeyleri mahalle muhtarlarımızın gününü her yıl 18, 19 ya da 20 Ekim’de kutluyoruz.

Nitekim…

Bu yıl 19 Ekim’de kutlanan Muhtarlar Günü nedeniyle devletin tüm kademeleri ve belediyeler özel programlarla ziyaret ve kabuller yaptılar.

Bu kapsamda…

En çarpıcı fotoğrafı ise Gürsu Kaymakamı Naif Yavuz arşivinden çıkardı.

Fotoğrafta…

Gürsu Kaymakamı Naif Yavuz, her gün makam köşesi olarak sağ arka köşesine oturduğu makam otomobilinin bu kez direksiyonuna geçmiş. Sağ arka köşede ve yanında muhtarlar var.

Bu durumu…

“Muhtarlarımız makam şoförlüğümü çok beğenmiş olacaklar ki, oradan oraya gezdirip durdular” esprisiyle aktaran Gürsu Kaymakamı Yavuz şu mesajı da paylaşıyor:

“Devletin vatandaşa dokunan en sıcak eli ve vatandaş nezdindeki ilk kapısı, sözcüsü, ortak aklı ve vicdanı kıymetli muhtarlarımızın günü tebrik ediyorum.”

 

Yoğun bakımdan muhtarlara seslendi

Nilüfer ilçesindeki Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Dilek Tez sosyal aktivitesi yanında muhtarlık hizmetlerinde de çok hareketli.

Ne var ki…

Bir süre önce testi pozitif çıkan ve koronavirüs tedavisine başlanan Tez, geçen hafta bu hastalığı atlatmışlardan kan bağışı çağrısı yapmıştı.

Halen…

Ceylan Hastanesi yoğun bakımında tedavisi süren Tez yine farkını gösterdi ve yoğun bakımdan muhtar arkadaşlarına seslenip Muhtarlar Günü’nü kutladı.

Üstelik…

Seslenişinde derin bir tarihsel yorum da var.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X