Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Koronadan sonra bekleyen tehlike: İklim değişiyor, suyumuz azalıyor!

Önce… Bursa’nın içme suyunu sağlayan barajlarımızın doluluk oranlarına baktık. Doğancı Barajı’nda su seviyesi yüzde 53, Nilüfer Barajı’nın yüzde 51.

Doluluğun son yağışlarla yüzde 50’nin üstüne çıkması elbette sevindirici.

Ne var ki…

Hatta…

15-20 yıl öncesini anımsarsak, barajlardan tahliye edilen su Nilüfer Çayı ve kollarının bulunduğu ova köylerinde su baskınlarına yol açardı.

Bugünse…

Nisan ayında barajların doluluk oranının yüzde 50’nin üstüne çıkmasına sevinir olduk. Oysa bunun bir de yağışın olmadığı daha sıcak yaz ayları dönemi var.

Gerçek olan şu:

Son yüzyılın en kurak beşinci, son 5 yılın da en kurak kış mevsimini yaşadık.

Yanı sıra…

Koronavirüs salgını nedeniyle yaşadığımız şu sürecin bazı sonuçları var.

Nitekim…

Kayapa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu’nun toplantısına videokonferans yoluyla katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş,  evde kalınan günleri anımsatarak su konusunda çok ciddi uyarılarda bulundu.

Söylediği önemli:

“Benden ‘tasarruf’ kelimesini sıklıkla duyacaksınız. Su artık değerli, daha tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Son 20 gündür su tüketimi yüzde 18 arttı. Sıkıntımız yok, ama geleceği düşünerek daha tedbirli olmalıyız.”

Bu noktada…

Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknolojisi Bölümü Başkanı olan hemşerimiz Öğretim Üyesi Saadettin Topçu’nun geçenlerde gönderdiği videoyu bir kez daha izledik.

Orada…

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Hidrolik Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Hasan Tozluk şuna dikkat çekiyor:

“İklimler değişiyor. Mısır’ın iklimi Antalya tarafına doğru kayıyor. Antalya’nın iklimi İstanbul tarafına doğru kayıyor.”

Bu da…

Bölgemizin bundan sonra daha sıcak olacağını gösteriyor. Görünen o ki, Uludağ’ın yüksek kesimleri dışında kar beklemek hayal olacak.

Umudumuz bol yağışlı günlerde.

 

Kuraklıklar toplumsal sonuçlara yol açıyor

 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Hidrolik Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Hasan Tozluk’un konuşmasında bir bölüm dikkatimizi çekti.

Geçmişte…

1560-1590 arası yaşanan kuraklıklara değinen Tozluk, 5 yıl aralıksız süren kuraklığın ardından Osmanlı’da Celali isyanlarının başladığını anımsatıp şu uyarıyı yapıyor:

“İklim değişikliğiyle çok kaotik durumlar, kaoslar yaşanabiliyor. Buna hazırlıklı olan topluluklar genellikle fırsatları iyi değerlendiriyor.”

Şimdiden önlem alınması gerektiğini de ekliyor.

 

Son yağışlar Bursa’ya iyi geldi, nisan yağmurlarından beklenti fazla

 

Ercan Bayramlı kurduğu sistemle yıllardır Balat bölgesindeki 2 noktada yılın 365 günü pülviometrik yağış ölçümleri yapıyor.

Hafta sonu…

“2020 yılı  ortalama  yağış miktarının 224  milimetre olduğunu” iletip şunu söyledi:

“Bursa’mızın yıllık ortalama yağış miktarları  yıllık  600 -625  milimetre civarında. Bununla karşılaştırınca ilk 3 aylık yağış miktarının iyi olduğunu düşünebiliriz.”

Düşüncesi şu:

“Bu yıl çok şiddetli yağış olmadı, hep ağır tempoda yağış aldık. Bu durumu  pozitif faktör olarak algılayabiliriz. Çok tempolu yağışların bir faydası toprak tarafından daha az emileceği için, barajları besleyen derelere daha çok su debisi sağlaması oluyor.”

Ölçümlerine göre son 5 yılın yağış ortalamasını da söyledi:

“2019  yılı Balat bölgemizdeki yağış miktarı 480  milimetre ve ortalamanın çok altında. 2018’de 716, 2017’de 570, 2016’da  620 milimetreydi.”

Umudu şu:

“Önümüzdeki 2 hafta yağış tahmini görünmüyor. Bu da iyi bir durum değil. Nisan’dan beklentimiz çok daha fazlasıydı. İnşallah  tahminler yanılır.”

 

Uludağ OSB’den çalışanlarına ‘vefa’ paketi

 

Açıklamayı… Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın yapmış ve bölgedeki fabrikalardan izine çıkarılan çalışanlara destek paketi olarak yardım dağıtılacağını duyurmuştu.

Gördük ki…

Uludağ OSB hem içinde bulunduğumuz sıkıntılı süreci, hem de Cumhuriyetin yüzüncü yılı nedeniyle başlatılan Yüzyıllık Vefa hareketini birleştiren bir uygulama yaparak çalışanları için vefa paketleri hazırlamış.

İlk etapta…

Ramazan ayına kadar 2023 paket dağıtılması, toplamda da 8 bin vefa paketi için planlama yapılmış.

 

İsmail Hoca Meclis’te uyardı: Çevre sorunlu projeler bugünün işi değil

 

Gündemin koronavirüs ve mücadelesine yoğunlaştığı süreçte Bursa’da çevresel kaygıyla tepkiye dönüşen iki proje gündeme geldi.

İlkinde…

Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla Köyü’ndeki maden sahasının genişletilmesi için başlayan çalışmalar köylülerin tepkileri ve kendilerini iş makinelerinin önüne atması üzerine Vali Yakup Canbolat tarafından durduruldu.

Yanı sıra…

Çalı’daki HES projesi için de yıllarca bekledikten sonra bu süreçte harekete geçilince, bir tepki de Nilüfer’den geldi.

İşte…

İki projeyi TBMM’de düzenlediği basın toplantısıyla gündeme getiren İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu şunu söyledi:

“İnsanlara ‘evde kal’ denilen günlerde yangından mal kaçırır gibi çevre sorunlu projeleri devreye almak, insanların canını korumaya çalıştığı şu günlerde iyi niyetten uzaktır.”

Çağrısı şu:

“Bu projeler bugünün işi değildir ve yanlıştan dönülmelidir.”

 

Süleyman Soylu ezber bozdu

 

Genelde beklenen, ancak 2 saat kala açıklandığı için tepkiye dönüşen sokağa çıkma yasağı eleştirileri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’da yoğunlaştı.

Hatta…

Eleştiriler suçlama boyutuna bile dönüştü.

Böyle bir ortamda, Soylu’nun farkını gösterip siyaset geleneklerinde ezber bozan kabullenme açıklamasını Hürriyet’te Ahmet Hakan’ın sütunlarında okuduk:

“Eleştirileri de aldım kabul ettim, hakaretleri de kabul ettim. Doğrudur. Ben bunu öngöremedim.”

Bu da ilk kez oluyor.

1 adet yorum var

Bir adet yorum var

  1. Deniz suyunun arıtılarak kullanılması neden düşünülmüyor ? Başta israil ve bazı arap ülkeleri olmak üzere pekçok ülke güneş enerjisiniden elde ettiği elektriği kullanarak deniz suyunu arıtıyor ve tarımda kullanıyor. Ovaya açılan kuyular vir süre sınra verimsizleşecek, hatta obruklara yol açacak. Elimizde vöyle vir imkan varken karamsarlığa kapılmaya gerek yok.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X