Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Koronavirüs gelenekleri unutturuyor: Ailece iftar sofrası, teravih, pide, davul

Hafta sonları… Zorunlu sokağa çıkma yasağı, hafta içleri gönüllü karantina uygulamasıyla evlere kapanmamız nedensiz değil elbette.

Doktorlar ve sağlık kadroları tıbbi mücadele ile şifa dağıtırken, vatandaşlar da kurallara uyarak virüsün yayılmasını ve bulaşıcı etkisini azaltmaya çalışıyor. Çünkü, yoğun alanların izole edilip temasın kesilmesi çok önemli.

Bursa’nın 17 ilçesi arasında yoğunluğu en fazla ilçesi olan Yıldırım, aynı zaman fabrikalarda çalışan sayısının da en fazla olduğu ilçe.

O nedenle…

Yıldırım’da koronavirüs mücadelesi 16 ilçeden daha yoğun geçiyor. En büyük yük de, virüslü hastalarla temaslıların takibini yürüten filyasyon ekiplerinde.

Yıldırım İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Ekinci ile sohbet ederken, sahada 40 filyasyon ekibinin 7 gün 24 saat adeta nefes almadan çalıştıklarını söyledi.

Vatandaşa…

“Mümkün olduğu kadar evden çıkmayın” çağrısı yapan Dr. Ekinci, çıkmak zorunda oların da “maskelerini takıp sosyal mesafeyi korumalarını” istedi.

Bütün bunlar hep bizim sağlığımız için uygulanan kurallar. Başarı da bize bağlı.

Ne var ki…

Konunun tıbbi müdahale ve mücadele yanı kadar sosyolojik boyutu da var.

Nitekim…

Virüsün sevdiği bir arada bulunulan ortamlar tehlike olduğundan ramazan geleneklerinden bu yıl ödün verdik. Bu ramazan kalabalık olarak iftar sofrasına oturulmuyor. Teravih namazları camide kılınamıyor. Pide kuyruğu olmuyor.

Bunların hepsi yoğun temas getiren ortamlar olduğu için yasaklar anlaşılabilir. Fakat sahurda davulculara getirilen yasağın esnetilebilirliği var gibi.

Sohbette…

“Virüsle yaşam alışkanlıkları değişecek, biliyoruz. Anlayışla karşılanan yasaklar var, ama koronvirüs tüm gelenekleri de unutturacak mı?” diye sorduğumuzda Yıldırım İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Ekinci şunu söyledi:

“İşin sağlık mücadelesinde kuralların tartışması olmaz. Davulcular da bildiğim kadarıyla ev ev dolaşıp bahşiş toplarken virüsün yayılmaması için yasaklandı. Fakat bir yol da bulunabilir.”

O yolu da gösterdi:

“Davulcu sayısı azaltılıp toplayacakları bahşişler karşılanabilir. Böylece hiç değilse iki günde bir mahallelerde davul çalınıp gelenek sürdürülür.”

Konu davulcu sorunu değil elbette. En azından sağlığa doğrudan etkisi olmayan gelenekleri topluma moral olması için sürdürmekte yarar var.

Ne dersiniz?

Eşyanın önemi kalmadı, insanın değeri arttı

 

Hafta içinde… İYİ Parti İl Yönetim Kurulu’nda geçen dönem siyaset yapan Sibel Kurdoğlu’nun sosyal medya paylaşımına rastladık.

Koronavirüsün günlük yaşamdaki önemsenenler ve değerler üzerinde yol açtığı değişiklikleri şöyle anlatıyordu:

“Şimdi düşünüyorum da; değiştiremediğim korluklarımın, beğenmediğim cep telefonumun, neredeyse bir ton olduğu halde hala almayı düşündüğüm kıyafetlerin hepsi anlamını yitirdi. Var olan insan daha da değerlendi, yok olanlar yok olup gitti.”

 

Alpaslan Yıldız kadroyu kurdu, Gelecek Partisi’nde görevler belli oldu

 

Partileşme süreci hızlı ilerledi. Fakat kuruluş sonrası dünya koronavirüsle boğuşmaya başlayınca insanlar önce canını, sonra işini korumaya yoğunlaştı, siyaset geri plana düştü.

Bu da…

Ahmet Davutoğlu liderliğinde kurulan Gelecek Partisi için talihsizlik oldu.

Böyle bir süreçte Bursa İl Başkanı Alpaslan Yıldız yönetimini 25 Mart’ta oluşturup kolları sıvadı. Şimdi de, yönetim içindeki başkanlar belli oldu.

Buna göre…

Mustafa Hekimoğlu siyasi işler, M. Fuat Kadıoğlu teşkilat, Fırat Yağcı seçim ve hukuk işleri, Bahar Pervin Taş sivil toplum ve halkla ilişkiler, Müge Boyacı Tuncel yerel yönetimler ve şehircilik, Sami Ünal iletişim başkanı oldular.

Yanı sıra…

Atilla Çalışkan dış ilişkiler, Mehmet Doğan sosyal politikalar, A. Neşe Türeyengil araştırma-gelişim ve bilişim, Yavuz Güneş insan hakları, Ahmet Hatipoğlu parti içi eğitim, Livza Uyarbenli kültür ve sanat, Tugay Yıldızhan idari ve mali işler, M. Fatih Arat ise il sekreteri olarak görev üstlendiler.

 

Bayramda çocukların yüzünü güldürecekler

 

“Her çocuk bayramlık ister” düşüncesinden yola çıkan MHP Osmangazi İlçe Başkanı Seyfi Seyfioğlu ve devam etti:

“Hepimiz yeni kıyafetlerimizi dizmişizdir evin en güzel köşesine. Ayakkabılarımıza sımsıkı sarılmış, hatta başucumuza alıp uyumuşuzdur. Çocukluğumuzun bayram sabahları, biraz da yeni kıyafetlerin mutluluğu değil miydi?”

Çağrısı da şu:

“Ramazan Bayramı’nda ihtiyaç sahibi çocuklarımızın yüzünü güldürmek, bir çocuğu sevindirmek isterseniz bize ulaşabilirsiniz.”

 

Sağlıklı nesiller için sağlıklı besinler… ‘Diyetisyen Annem’ evden yayında

 

İzlediğimiz kadarıyla… Son dönemin en ilgi gören ve etki yapan kampanyaları arasına girdi. Büyükşehir Belediyesi ve Besaş tarafından başlatılan Diyetisyen Annem projesi fabrikalara girdi ve kadın işçilere de ulaştı.

Tam da…

Her yerden ve kurumdan davetler alıyordu ki, koronavirüs mücadelesi nedeniyle evde karantina günleri başladı. Böyle olunca Diyetisyen Annem de kalabalık toplantılar yerine evlere ulaşıyor.

Bunu da…

Sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirilen canlı yayınlarla yapıyor.

Öyle ki…

Salgın nedeniyle evde kalınan bu süreçte “Sağlıklı Besinler Sağlıklı Nesiller” sloganıyla başlayan Diyetisyen Annem projesi sosyal medya yoluyla ailelere ulaşıyor.

Projede…

Diyetisyenlerin yanı sıra gönüllü konuk olan psikolog, estetiysen ve gıda mühendisleri de hem sağlıklı besinleri anlatıyorlar, hem de yemek tarifleriyle birlikte günlük yaşama dair ipuçları veriyorlar.

Günün en güzel fotoğrafı: Boğazköy pelikanları

 

Fotoğrafları… İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban sosyal medyadan paylaştı. Açıkça söylemek gerekirse, sokağa çıkma yasağının dördüncü gününde ve ramazanın üçüncünün gününün pazar mahmurluğunda ilaç gibi geldi.

Yer…

İnegöl-Yenişehir yolu üzerindeki Göksu Çayı üzerine kurulan Boğazköy Barajı. Tarımsal sulama için çok önemli olan baraj gölündeki pelikan sürüsü bölgenin bugüne kadarki görüntüsünü zenginleştirmesi yanında, Boğazköy Barajı’na da yeni bir doğa misyonu yükledi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X