Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Köy köy gezip sandıkları açtırıyorlar, kültürel değerleri bulup çıkarıyorlar!

Şu bir gerçek ki… Toplumları ayakta tutan ve geleceğe taşıyan değerleri var. Bu kapsamda ele alındığında, toplumsal ilişkiler açısından kültürel değerler apayrı bir yer tutuyor.

Özellikle…

Toplumsal birikimimiz olan kültürel değerleri koruyup geleceğe taşımak toplumsal kimlik için de çok önemli.

Çünkü…

Dil gibi, kültürel birikim gibi, yöresel gelenekler gibi kültürel birikimler aynı zamanda toplumun manevi zenginliğinin göstergesi.

Bu noktada…

Kültürel değerleri gün yüzüne çıkarıp korumayı görev edinen kuruluşların çalışmaları daha da anlam kazanıyor.

İşte…

Bursa Olgunlaşma Enstitüsü geleneksel giysileri bulup koruma altına almada çok önemli misyon üstleniyor.

Üstelik…

Türkiye’deki 24 Olgunlaşma’dan biri olan 25 yıllık geçmişiyle Bursa Olgunlaşma Enstitüsü, merkez Bursa’nın yanı sıra Çanakkale, Balıkesir ve Yalova’yı da kapsayan bölgede eğitimin yanında kültürel misyonunu büyük bir heyecanla sürdürüyor.

Gözlerden uzak o çalışmaları Bursa Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Nilüfer Karakoç şöyle dile getirdi:

Bölgemizdeki illerde köyleri dolaşıp büyüklerimizin özenle saklayıp korudukları sandıkları açtırıyoruz. O sandıkların her biri kültürel hazine.”

Kültürel hazineyi şöyle açıkladı:

Yöresel kıyafetler var. Göz nuru el emeği olarak geleneksel yöntemlerle çok ince işlenmiş giysileri ve kültürel değerleri buluyoruz. Bu tasarımları done olarak alıyor ve atölyelerimizde çok titiz çalışmalarla aslına uygun olarak yapıyoruz.”

Üzerinde durduğu şu:

Bursa Olgunlaşma Enstitüsü olarak bölgemizin yöresel kıyafetleri ve el işlerini önce gün yüzüne çıkarmak, sonra koruyup geleceğe taşımak için çok özel çalışmalar yapıyoruz.”

Şu noktada heyecanlı:

Bu bizim toplumsal görevimiz. O bilinçle arkadaşlarımız bölgemizdeki illeri köy köy geziyorlar. Tek amacımız var, geleneksel ve kültürel değerlerimizi yaşatmak.”

Olgunlaşma, yeni yeri için gün sayıyor

Bursa Olgunlaşma Enstitüsü bugüne kadar kendine ait olmayan yerlerde ayrılan bölümlerde çalışmalarını sürdürdü.

Örneğin…

1996’da Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı kurulduğunda Necatibey Meslek Lisesi bünyesindeydi. 2007’de Vakıflar Genel Müdürlüğü binasına geçti. 2015’te de Veysel Karani Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Alanı binasına taşındı.

Yıllar sonra…

Demirtaşpaşa İlkokulu arkasında kendi binasına taşınacak.

Bereketli topraklar suyla buluşacak: Karacabey Ovası’na 2 baraj morali

Bir yandan… Dışarıda yağan kar ve yağmur son günlerde korkutucu hale gelen susuzluk için umut okurken, bir yandan da ileriye dönük önlemler anlıyor.

Önlemlerin başında…

Kentlerin ve bereketli toprakların susuz kalmaması için planlanan içme ve sulama suyu projeleri geliyor.

İşte…

Merkezde Doğancı ve Nilüfer barajlarının adeta kurumaları üzerine Çınarcık ve Gölbaşı barajlarından su temini projelerine hız verilirken, Karacabey bölgesine can verecek 2 barajın önemi daha da arttı.

Nitekim…

Bölge yatırımlarını yakından izleyen AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, kar altında Karacabey’de yapımları süren Yeşildere ve Gölecik barajları inşaat alanlarını gezdi.

Sonra da…

Karacabey ve çevresine içme suyu ve bereketli topraklara sulama suyu verecek barajların 2023 yılında tamamlanacağını açıkladı.

DSİ’den sulama projeleri için büyük adım

Hafta içinde… DSİ Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamalar arasında Bursa’nın sulama projelerini ilgilendiren önemli bir bilgi yer aldı.

O da…

Bursa’daki sulama yatırımlarının maliyetlerinde önemli tasarruf sağlayacak planlama sonucunda, 2020 yılında toplam 7 bin 015 hektar arazide toplulaştırma çalışmaları yapıldığı bilgisiydi.

DSİ, bu arazilerde tapu tescil işlemlerinin de tamamlandığını açıkladı.

İYİ Parti Osmangazi’den Aktaş’a kutlama ve Mega Kent Parkı için çağrı

Son dönem… Bursa’da yoğun yeşil alan çalışmaları var. Başta Millet Bahçesi projeleri, Çelik Palas arkasındaki binanın yerine Çekirge Teras projesi ilgi görüyor.

Gördük ki…

Bu projeler muhalefetin de takdirini alıyor.

Nitekim…

İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu’nun şu sözleri, muhalefetin yalnızca karşı çıkmak olmadığını göstermesi açısından da örnek:

Çekirge Teras Projesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Alinur Aktaş’a teşekkür ediyorum. Yıllardır inşaat halinde kalan Çelik Palas Oteli arkasındaki yapının yıkılıp, parka dönüştürülmesi gerçekten önemli bir proje. Ortaya konulan irade için kutluyorum.”

Sonra da şu çağrıyı yaptı:

Sayın Başkan, gelin 2014 yılında önerdiğimiz, Alacahırka-Doburca arası 3 kilometre dağ yamaçlarına Mega Kent Park Projesi yapın ve tarihe geçin.”

Suuçtu’da kış tablosu… Yok böyle güzellik

Fotoğrafı… Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar paylaştı. SuuçtuŞelalesi Tabiat Parkı yaz günleri serin ortamı, yüksekten uçan suyun huzur veren sesi ve büyüleyen ortamıyla yeryüzü cenneti gibi.

Kış geldiğindeyse adeta tablo gibi bir görüntü veriyor.

Her yeri kaplayıp görüntüyü bembeyaz yapan kar ve buz tutan suyla ağaç dalları eşsiz bir güzellik sergiliyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X