Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Köye kadın eli değdi: Mübadil köyü Dereköy’ün kadın gerçekliği değişimi

Köşe Yazısını Dinle

Yanından… Nilüfer’e dökülen dere akıp gidiyor. 1530 yılı tahrir defterlerinde 24 haneli Rum köyü olarak kayıtlı. Mudanya’ya 12 kilometre uzaklıkta olan Dereköy’de yaşamı 1924’teki mübadele değiştirdi.

Köydeki Rumlar anlaşmayla Yunanistan’a göç ederken, oradan gelen Türkler de diğer köylerle birlikte Dereköy’e yerleştirildi.

Rumlardan kalma kilisesi ile tarihini yansıtan, Dereköy şu sıralar başka bir büyük değişim yaşıyor.

Sohbetimizde…

O değişimin nasıl olduğunu Türk Kadınlar Birliği Bursa Şubesi Başkanı Tijen Sözeri’ye sorduğumuzda şunu anlattı:

“Kırsalın kalkınması kadınla başlıyor. Kadınların gelişimine katkı sağlayacak Köy Kalkındırma Projesi için harekete geçince, Mudanya’nın tarihi köylerinden olan Dereköy için proje yapmaya karar verdik.”

Şunu vurguladı:

“Dereköy bir mübadil köyü. Bugün harabe olsa da tarihi kilisesi turizm için bir potansiyel. Tarımsal üretim üst düzeyde. Üstelik bu üretimin yükü de kadınların omzunda.”

Ardından…

“Köydeki genç kızlarla oturup bir beyin fırtınası yaptık” dedi ve şöyle devam etti:

“Köydeki genç kızlarla toplantımızda ‘Bizden ne istiyorsunuz?’ diye sorduk. Karşılığında ‘Eğitim istiyoruz’ cevabını aldık.”

Şunu açıkladı:

“TKB olarak Dereköy’de sağlıktan çevreye 16 alanda eğitim çalışması düzenliyoruz. Aslında değişimin başlangıcı eğitim oldu.”

Sonra da…

Köyde kendini hissettiren fiziksel değişime değindi:

“Dereköy Muhtarı Nedim Oruç binasının 4 odasını verdi. Burasını düzenleyip tadilatını yaptık ve Kadın-Genç Kültür Merkezi olarak kullanmaya başladık.”

Yaptıkları işbirliğiyle ilgili şunları aktardı:

“Dereköy’deki çalışmaları Mudanya Belediyesi ve Mudanya Kent Konseyi ile birlikte yürütüyoruz. Köye kır bahçesi, çocuk oyun parkı ve Atatürk büstü kazandırdık. Köyden geçen derenin ıslahını da BUSKİ yaptı.”

Sonucu şöyle özetlemek mümkün:

Kadın gerçekliği.

 

Muhtarlardan Türkyılmaz’a ziyaret

Üç şapka taşıyor… Birincisi, Tuzpazarı Muhtarı olarak devam eden görevi. İkincisi Marmara Bölgesi Muhtarlar Federasyonu Başkanı olarak sorumluluğu. Üçüncüsü de Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkan Yardımcısı seçilmesi.

Geniş görev ve sorumluluk alanı bulunan Ferruh Sevimgil yönetimiyle birlikte Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ı ziyaret etti. Ziyarette belediye-muhtar ilişkileri konuşuldu.

 

Yok böyle bir teknolojik eğlence ve oyun merkezi: Parkur gün sayıyor

Gezerken çok etkilendik… Bursa’nın önemli inşaat firmalarından Bakyapı kente benzeri olmayan bir eğlence ve yaşam merkezi sunuyor.

Üstelik…

Yeşilşehir’de kasımda kapılarını açacak Parkur, 10 bin metrekarelik alanıyla kapalı alanda Türkiye’nin en büyük eğlence ve oyun merkezi olacak.

Bakyapı Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör, yeni bir alana yöneldikleri Parkur’u tanıttığı Olay yönetici ve yazarlarına bilgi verirken iddiasını da ortaya koydu:

“Alışveriş katlarımızda Türkiye’nin tanınmış markalarının mağazaları var.  ZeplinX markasıyla her yaş grubuna hitap eden oyun ve eğlence merkezi yalnızca Bursa’nın değil, Marmara’nın aile boyu eğlence merkezi olacak. Yeme-içme mekanları sosyal yaşam katkısı sağlayacak.”

Tesiste…

Koltuk araları en açık 6 sinema salonu ve kişisel bakım üniteleri de bulunuyor.

 

Marmara’nın yeni çekim merkezi

Gerçekten de… Parkur’un çocuktan yaşlıya, kadından erkeğe her yaş grubuna seslenen oyun ve eğlence merkezinin benzeri yok.

Tesise 30 milyon Dolar yatırım yapan Bakyapı, önemsediği Marmara’nın yeni çekim merkezi olacak ZeplinX eğlence katı için 6 milyon Dolar harcamış. 300 kişilik de istihdam ortaya çıkmış. 600 araçlık da kapalı otopark var.

Terasta ise…

Eşsiz panoramik Bursa manzarası ve Uludağ’ı seyredilebilecek.

 

Bursa’nın tarihi buradaki kazıdan ortaya çıkacak: Hisar Arkeopark kazısı

Pek fazla gündeme gelmiyor… Fakat Bursa’nın tarihi için çok değerli olan kazı çalışması Hisar’da devam ediyor.

Bu kazı…

Her şeyden önce Bursa’nın kesin tarihini ortaya çıkaracak. Yerleşim alanları açısından geçmişten geleceğe ışık tutacak.

Geçen döneminde…

Panorama 1326 Fetih Müzesini kente armağan eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar o projeyle, Türklerin fethinden bu yana olan tarihi öncelikle gözler önüne sermişti.

Hisar kazısında…

Bursa’nın Türkler öncesi yaşamının geçmişini ortaya çıkarmaya hazırlanıyor.

Aslında…

Çalışmanın bir ayağını da, Akçalar’da etap etap devam etmekte olan Aktopraklık Höyüğü kazısı oluşturuyor. Orada daha önceki kazılarda kentin 8 bin 500 ve 7 bin 500 yıl öncesine ait bulgulara ulaşılmıştı.

Hisar’la, Aktopraklık’tan Panorama 1326’ya giden süreç tamamlanacak.

 

Olay’a 35. yıldönümü ziyaretine geldiler

Bursa basınının amiral gemisi ve Anadolu yerel medyasının rol modeli olan, Türkiye’nin tanıdığı yerel medya markası Olay 35. yaşını kutladı.

Anlamlı günde…

Ziyarete gelen konuklarla sohbetler ettik. Bunlar arasında, ikinci eğitim yılına başlayan Almeda Okulları Genel Müdürü Taylan Ocak, Lise Müdürü Seda Bedenli ile 8. Sınıf Öğrencisi Yaren Bakanoğlu ve 10. Sınıf Öğrencisi Ali Yaman’la yaptığımız sohbet ayrı bir keyif oldu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X