Geçen zaman çok uzun değil… 80’li yılların ortalarına kadar Bursa kadar çevre illerin de ilgisini çeken ve aynı tarihte başlayan iki büyük etkinlik vardı.
Biri…
Uluslararası Bursa Festivali adıyla düzenlenen ve yabancı ülkelerin folklor gruplarının gösteriler yaptığı festivaldi. İlk yıllar Atatürk Stadı’nda yapılan, sonra Kültürpark’a alınan festival için bugünkü Açık Hava Tiyatrosu’nun olduğu yerin zemin eğimi doğal sahne gibiydi.
Festivalle birlikte…
Büyük bölümü gölün çevresine yerleştirilen ve pavyon adı verilen küçük yapılarda ürün sergilenen Bursa Milli Fuarı açılırdı.
Bu iki etkinliği Bursalılar aylarca beklerdi. Daha çok makine ve sanayi ürünleri sergilenen fuara Bursa dışından gelenler festivali ve o yılların eğlence anlayışı olan gazinolardaki ünlü sanatçıları izlerlerdi.
Değişim…
Festival konseptiyle başladı, fuarla devam etti. İzmir’le birlikte Türkiye’nin iki büyük fuarından biri olan Bursa Milli Fuarı’nın yerine gıda gibi, tekstil gibi günlük alışverişlerin de yapılabildiği alışveriş fuarları açıldı.
Bursa’nın fuarları da yeni konseptiyle BUTTİM’de canlandı.
Ne var ki…
Kentin alıştığı iki büyük etkinlik değişince Kültürpark sessizleşti. Bugün çay bahçeleri ve lokantalar olmasa, kentin merkezindeki akciğer ve oksijen deposu gibi olan, Türkiye’nin en güzel Kültürpark’ı boynu bükük kalacak.
Şimdilerde…
Merinos’un panayır görüntüsünden kurtarılıp kongre merkezi ve özel fuar organizasyonları olarak kullanılması yönünde atılan adımlar, Kültürpark’ın da canlandırılması düşüncesine dönüştü.
Gelişmeyi…
Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nin yöneticiliğini üstlenen Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni’den öğrendik:
“Merinos’ta hemşeri derneklerinin düzenledikleri etkinlikleri Kültürpark’a alıyoruz. Lunaparkın yanındaki konser alanına kurulacak büyük bir çadırı bu etkinliklere ayıracağız.”
Bu noktada…
Yanında kongre olan fuarları tercih edeceklerini ifade ettikten sonra, Bursa’nın ilk fuar şirketi Network’ün düzenleyeceği 9 fuarla birlikte bu yıl Merinos’taki fuar sayısının 15’e ulaşacağını söyledi.
Şu bilgiyi de verdi:
“Ramazan aylarında Merinos açık alanında yaptığımız etkinlik ve fuarları da Kültürpark’a alıyoruz. Böylece Kültürpark eski canlılığına kavuşacak.”
Darmstadt kardeşliği canlandırmak istiyor
Bursa’nın ilk kardeş şehri Darmstadt araç-gereçten belediyecilik alanında inceleme heyetlerine kadar çok yardımı oldu.
Fakat…
Almanya ile Türkiye arasında yaşanan kriz nedeniyle Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla kardeşlik ilişkisi askıya alındı.
Geçen ay…
Almanya’nın Frankfurt kentindeki Heimtextil Fuarı’nda Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni ile karşılaşan Darmstadt yöneticileri, kardeşlik ilişkisinin yeniden canlanmasını istediler.
Çepni de bunu Büyükşehir yönetimine iletti.
BUDO yolcusu hafta sonu trafikten deniz otobüsü kaçırıyor
Kuşku yok ki… Kalıcı konutların çoğalmasıyla yazlıkçı beldesi olmaktan çıkıp sürekli yerleşime dönen Mudanya’ya, deniz havası ya da balık yemek için gelenlerin eklenmesiyle yoğunluk daha da artıyor.
Bunlara…
Mudanya’daki BUDO ve Burgaz’daki İDO iskelelerinin yoğunluğu da katılınca Mudanya Yolu trafik açısından sorunla hale geliyor.
Özellikle de…
Eski adıyla Siemens Kavşağı’ndan itibaren Mudanya’ya girişte ciddi trafik sorunu yaşanıyor. Bu yoğunluk yaz aylarında olduğu gibi hafta sonları güneşli havalarda daha da büyüyor.
Nitekim…
Osmangazi Belediye Meclisi CHP Grubu Sözcüsü Cevat Asa geçen pazar bizzat yaşadığı sorunu aktarırken gözlemlerini de paylaştı.
Söze…
“Budo’nun Mudanya-İstanbul seferleri Bursa halkı için çok önemli, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diyerek başlayan Asa şuna dikkat çekiyor:
“Hafta sonları çok yoğun olan Bursa- Mudanya trafiği akşam saatlerinde BUDO yolcusuna deniz otobüsünü kaçırtıyor.”
Gözlemi şu:
“BUDO iskelesinin önü tam bir arapsaçı. Otopark yok. Bekleme yerini bırakın, indi-bindi dahi imkansız. İnsanlar trafikte riske giriyor.”
Köklü çözümün iskelenin buradan taşınması olduğu görüşünü savunan Asa, yer olarak eski Siemens fabrikası arkasını gösteriyor. Kısa vadeli çözüm için de trafik polisini davet ediyor.
Burulaş’ta “midibüse 60 kişi sığdırma” testi
Haberi 2 gün önce meslektaşımız İhsan Aydın duyurdu. Bir yandan Doğu bölgesindeki minibüslerin otobüse dönüştürülmesi girişimleri başlamışken, Burulaş bir yandan da Batı’da minibüslerden dönüştürülen otobüsleri midibüse dönüştürmeye çalışıyor.
Hatta…
Bu amaçla Burulaş bahçesinde 30 kişilik midibüse 60 kişi sığıp sığmadığını görebilmek amacıyla test yapıldığı kulağımıza gelince şaşırdık.
Herhalde şakadır.
CHP’de Parti Meclisi adaylığı rekor kırdı, liste savaşı büyük
Yazıya oturduğumuzda bazı internet siteleri CHP Parti Meclisi adayı sayısının bini aştığını, pazar sabahı delege sayısını da aşacağı tahminlerini yazıyorlardı.
Anlaşılan, geçen yıl 462 adayla kırılan rekor, erişilemeyecek bir rakama geldi.
Üstelik…
Genel Başkanın listesi mücadelesi verenlerin işi daha zor. 52 kişilik listede 20 kişi kadın ve gençlik kotasına gidiyor. Kılıçdaroğlu MYK üyelerini PM’ye yazdığı için, listeye yeni girecek isim sayısı 20ýe kadar düşüyor. Bu da yarışı sertleştirip zorlaştırıyor.
Bu arada…
Muharrem İnce kazanma iddiasını arttırırken Bursa’dan 20 oy beklediği konuşuluyor.