Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Mazot ve elektrik çiftçileri çarptı: Tarımda umut güneş enerjisinde!

Köşe Yazısını Dinle

Yıllar önce… “Dünya savaşı petrol için çıkacak” denirdi. Onu, “su savaşları” öngörüsü izledi. İklim değişikliği, kuraklık ve kıtlıkla “gıda savaşı” gündemde.

Günümüzde…

Rusya-Ukrayna savaşı her şeyi değiştirdi, adeta dünyanın düzenini bozdu.

Öncelikle…

Enerji maliyetlerini arttırdığı için neredeyse dünyanın canı yandı, dünyanın tahıl ambarı kabul edilen Rusya ve Ukrayna’dan çıkarılamayan tarım ürünleri günlük yaşamda fiyatları arttıran en önemli etken oldu.

Çiftçi de…

Traktördeki mazot ve üretimdeki elektrik enerjisi maliyetlerinden etkilendi. Bu da, maliyet azaltıcı önlemleri gündeme getirdi.

Örneğin…

Sanayide hızla yayılan güneş enerjisi projeleri artık tarım için de geliştiriliyor. Tarlaların üstüne konan GES panelleri giderek artıyor. Maliyeti nedeniyle eskisi kadar yoğun gübre kullanmayı bırakan çiftçi, mazota da çare arıyor.

Tüm bunlar…

Önceki akşam siyaset dostluğu sohbetinin ana gündemiydi.

2014 ve 2019’da iki kez Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Recep Altepe, döneminde Başkanvekili olarak birlikte çalıştığı İsmail Hakkı Arslan’la birlikte Karacabey’e gitti

Burada…

Bursa’da tarım denince akla ilk gelenlerden olan, yıllarca Karacabey Ziraat Odası Başkanlığı yapan, Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı olarak tarımsal üretimin içinde yer alan Nuri Karaca’yı ziyaret ettiler.

AK Parti Karacabey eski İlçe Başkanı Murat Erol’un da katıldığı sohbette, “tarımda enerji maliyeti” konusunu Karaca açtı.

“Çiftçi traktöre mazot koyamıyor, tarımda kullanılan elektrik fiyatı da çiftçinin yükünü arttırdı” diyen Karaca, düşüncesini “Tek çare güneş enerjisi” diyerek dile getirdi.

Bunun üzerine…

Güneş enerjisi üretimi üzerine çalışmaları olan Altepe de, bu doğrultuda “güneş enerjisinin tarımsal üretime katkılarını” anlattı.

Devlet de bu yatırımları kredi ve hibe ile destekliyor.

 

Sıfır Atık eğitimi anaokulundan başlıyor

Proje… Sıfır Atık ile Engelleri Aşıyoruz ve İkinci El Giysi kampanyaları olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Bursa Engelliler Federasyonu arasında imzalanan protokolle yaşama geçti.

Şimdi de…

Bursa Valiliği İl Enerji Birimi’nin katılımıyla, anaokullarından başlamak üzere okullarda hem Sıfır Atık için geri dönüşüm, hem de enerji tasarrufu eğitimleri verilecek. Geri dönüşümle engelli bireylerin ihtiyaçları karşılanacak.

 

Vahapoğlu dikkat çekti: Buğday tarlalarının yanmaları tesadüf olamaz

Garip şeyler oluyor… Son yıllarda Türkiye’de hemen hemen aynı tarihlerde , aynı bölgelerde orman yangınları çıkıyor. Geçen yılki kadar oylamasa bile bu yıl da Ege’de, Akdeniz’de yine orman yangınları yaşandı.

Yanı sıra…

Bu yıl buğday tarlaları resmen cayır cayır yandı.

İşte…

Dünyada buğday sıkıntısı yaşanan süreçte bu gariplik, MHP Bursa Milletvekili M. Hidayet Vahapoğlu’nun da gündeminde.

Geçmişte Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri  Yardımcılığı yapan ve olayların perde arkasını okuyabilen Vahapoğlu şuna dikkat çekti:

“Türkiye, Suriye ve Irak’ta binlerce dönüm buğday tarlasını ve ormanı PKK yaktı. Ukrayna ve Rusya’da yakılan buğday tarlalarından sonra tam hasat döneminde Romanya’nın Transilvanya bölgesinde binlerce dönüm buğday tarlası yanıyor.”

Düşüncesi de şu:

“Tesadüf olması mümkün değil.”

 

Eski belediye başkanlarını Ankara’ya uğurladı

Son dönem… AK Parti teşkilatlarda vefa buluşmalarına önem veriyor, ama en büyük vefa buluşması bugün Ankara’da gerçekleşiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı eski belediye başkanları buluşmasına Bursa’dan 1’i Büyükşehir, 19’u ilçe ve 25’i belde 45 eski belediye başkanı davet edildi.

AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan da toplantıya katılacak eski belediye başkanlarını Ankara’ya bizzat uğurladı.

 

Bayramda yola çıkacaklara uyarı: Hız limitleri artsa da hız yapmayın!

Kabul etmek gerekir ki… Yol kalitesi eskisi gibi değil. Özellikle araçların kafa kafaya çarpıştığı ve ölümlü kazaların meydana geldiği çift yönlü yollar yerine büyük ölçüde otoyollar ve duble yollarla ulaşım sağlanıyor.

Buna karşın…

Bazı yeni yapılan otoyollarda hız limitlerinin arttırılması hız tartışması getirdi

Bu konuda…

Ulaşım Komisyonu raporunu açıklayan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Mercan Küyükkayalar da kaygılarını ortaya koydu.

Örneğin…

Avrupa’nın; araçların yol kenarı elektronik sistemlerle uyumuyla aracın hızını engelleyen sistemleri 2050’ye kadar devreye almaya planladığı süreçte hız artışı gerçekten de riskli.

Üstelik…

Küçükkayalar’ın kaygısını, bu artışın otoyollarla sınırlı kalmayacağı düşüncesi arttırıyor.

Bu nedenle…

İMO Başkanı Küçükkayalar’ın kaygısına katılıp bir çağrı da buradan yapalım:

Bayramı yollarda geçirecek olanlar lütfen hız yapmasınlar.

 

Verdiği eğitimin gelirini burs fonuna bağışladı

Toplumsal dayanışma önemli… Hele eğitime verilen destekler, sosyal sorumluluk anlayışından da önemli.

Nitekim…

Yeşim Grup CEO Asistanı Serpil Soykan, verdiği eğitimden elde ettiği kazancı kendine harcamak yerine Türk Eğitim Vakfı Şükrü Şankaya  Burs Fonu’na bağışladı.

Yeşim Grup CEO’su Şenol Şankaya ve İkinci CEO Selim Şankaya da plaket verip Soykan’a teşekkür ettiler.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X