Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Meclis’ten ‘topluma güvence’ mesaisi: Vicdan yaralayan suçlara indirim yok

Dünya… Koronavirüsün yayılmasını ve can kayıplarını önlemek için büyük bir mücadele veriyor. Türkiye bu mücadelede, çok tartışılan gece yarısı kararıyla iki günlük sokağa çıkma yasağı ilan edip yeni bir aşamaya geçti.

Bir yandan da…

Günün koşullarının getirilerinden biri olarak yasal düzenlemeler için yeni adımları atılıyor.

TBMM de bu kapsamda gündemindeki İnfaz Yasası düzenlemesini görüşüyor.

Ne var ki…

Toplumda uzunca bir süredir beklentiye dönüşmesine karşın, düzenlemenin kapsamıyla ilgili farklı görüşler ve kaygılara dayalı eleştiriler var. Özellikle de siyasi duruş farklılıklarından kaynaklanan değerlendirmeler gündeme geliyor.

İşte…

Sokağa çıkma yasağı uygulanan süreçte yasama görevini sürdüren TBMM’deki bu çalışmaları AK Parti Bursa Milletvekili ve AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç’la konuştuk.

Önce…

Ceza İnfaz Yasası’nın neden gündeme geldiğini şu sözlerle dile getirdi:

“Herkes şundan emin olsun. Bu düzenleme çağdaş ceza infaz sistemlerinde olan ilkeler dikkate alınarak hazırlandı.”

Ardından…

“Kamuoyu gündemine taşınan çarpıtmaya müsait konular var ve muhalefet de bu çarpıtmayı yapıyor” dedi ve şunu söyledi:

“Baktığınızda, dünya devletleri de benzer konularla benzer düzenlemeleri yapıyorlar. Hatta, koronavirüs önlemleri karşısında uluslararası çağrılar yaparak bunları gerçekleştirdiler.”

Şu bilgiyi verdi:

“Bizim de bu düzenlemeyi yaparken kapsam dışı tuttuğumuz konular var. Örneğin terör suçları, cinsel suçlar, kasten adam öldürme, uyuşturucu imal ithal ve ticareti yapan baronlar kapsam dışı.”

Şu nokta önemli:

“Özellikle de vicdanlarımızı yaralayan kadın cinayetleri ve yine Fetö’nün itibar suikastlarında kullandığı özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar bu düzenleme kapsamında yer almıyor.”

Şu güvenceyi de verdi:

“Kimsenin kuşkusu olmasın, toplum vicdanını rahatsız edecek hiçbir düzenleme TBMM’den geçmez. Buradaki amaç, şu zor günlerde toplumsal bütünlüğü sağlamak ve uluslararası kriterleri uygulamak.”

Vatandaşa yardıma Kılıç’tan teşekkür

 

AK Parti Bursa Milletvekili ve Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç’la sohbet ederken, zor günlerde vatandaşın içinde bulunduğu durumu da konuştuk.

Gözlemi şu:

“Gerçekten zor günlerden geçiyoruz, dünya da öyle. Valiliklerimiz ve Kaymakamlıklar Vefa Destek grupları oluşturdular. Belediyelerimiz vatandaşın yardımcısı oldular. Özellikle başta Büyükşehir olmak üzere AK Partili belediyelerimiz güzel işler yapıyorlar.”

Mesajı şu:

“Zor günlerde vatandaşa yardıma koşan herkese teşekkür ediyorum.”

 

İşte bizim gerçeğimiz: Mücadeleyi başarıyoruz, panik yönetemiyoruz

 

Açıkçası… Cuma günü gazeteye giderken trafiği görünce tedirgin olmuştuk. Günlerdir boş kalan yollar, güneşin yüzünü göstermesiyle bir anda dolmuştu. Hava sıcaklığının artacağı hafta sonu için bu tablo alarm gibiydi.

Sanıyoruz, bu nedenle 2 günlük sokağa çıkma yasağı kararı alındı.

Ancak…

Kararın yasağın başlamasına 2 saat kala duyurulması büyük bir panik havasına dönüştü. İnsanlar bir anda evlerinden çıkıp mahalle marketlerine koştular, bulabildikleri ne varsa aldılar. Gecenin yarısı pazarlar kuruldu, akaryakıt istasyonlarında aracının deposunu dolduranlar bile görüldü.

Bakıyoruz da…

Cuma gecesinden beri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ağır eleştiriler yapılıyor, Sağlık Bakanı’nın başarısını yıkmakla bile suçlanıyor.

İyi de…

Sokağa çıkma yasağı kararı almak da, bunu 2 saat kala duyurmak da tek onun kararı olabilir mi?

Sorun şu:

Sorunla mücadeleyi başarıyoruz, ama panik yönetimi sorunumuz var ve bunu başaramıyoruz. Bu durum, halk için de, karar mekanizmaları için de geçerli.

 

Yasak kararı organizasyon yapılamadan geldi

 

20 yıl aradan sonra gelen sokağa çıkma yasağı kararı 9 Nisan’da alınmış, ama 10 Nisan gecesi saat 22.00’de açıklandı.

Duyuruyla…

İnsanların evlerinden fırlayıp marketlere koşmaları, hatta bazı semtlerde kapalı marketleri açtırmaları bir yana, kararın geç saatte açıklanması organizasyon yapılamadan yasağa yakalanılmasına neden oldu.

Örneğin…

Gazeteler gece yarısı duyurusundan olumsuz etkilendiler. Dağıtım ve okuyucuya ulaştırma ağı oluşturulamadığı için gazete paketleri bayilerde kaldı.

 

Vali Canbolat gece yarısı Kriz Masası’nı topladı, sabaha kadar çalışıldı

 

Gerçi… Bir süredir koronavirüsle daha etkili mücadele için sokağa çıkma yasağı gerektiğini savunanlar vardı, ama yine de cuma gecesi saat 22.00’de açıklanan karar sürpriz etkisi yaptı.

Kararla birlikte…

Bursa’da ilk harekete geçen Vali Yakup Canbolat oldu. Kendi başkanlığında hemen Kriz Masası oluşturdu.

2 Vali Yardımcısı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri, 2 Emniyet Müdür Yardımcısı, Jandarma ve BTSO Genel Sekreteri gece videokonferans bağlantısıyla stratejik plan yapmaya başladılar. Çalışmalar sabah saatlerine kadar sürdü.

Bu noktada…

Her kurum kendi içinde ayrı Kriz Masaları oluşturarak planlarını hazırladılar.

Örneğin…

BTSO işletmelerle temasa geçerek raporlar aldı. Özellikle stratejik üretim yapan, ya da kazanının sönmemesi gereken işletmeler listelendi, güvenlik ihtiyaçlarının karşılanması başta olmak üzere talepler toplandı.

 

Ağrı’dan Bursa’ya kamyon teşekkürü

 

Cuma günü… Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yaptığı açıklamada “kardeş belediye Ağrı’ya araç hediye edildiğini” duyurdu.

Buna…

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’dan cevap geldi:

“Teşekkürler Bursa, teşekkürler Alinur Aktaş başkanım. Allah eksikliğinizi vermesin.  Yedi güzel kız kardeş, yedi güzel bölge el ele vereceğiz ve dünyanın yükselen ülkesi Büyük Türkiye olacağız. Doğudan batıya, kuzeyden güneye kardeşlik türküleri her tarafta söylenecek.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X