Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Meydanlar sandığa yansımadı, anketlerin gösterdiği gibi oldu!

Gerçi… Elimizdeki anketleri etkilememek için yayınlamadık, ama kamuoyu araştırmaları seçimi yüzde 50.1 ile yüzde 52 arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk turda kazanacağını gösteriyordu.

Çok iddialı bir araştırma firması ise yüzde 51.5 sonucunu iletti.

Buna karşın…

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin televizyonlarda başlayan yükselişi büyük kentlerin meydanlarına yansıyordu.

Bursa’dan sonra İzmir ve Ankara meydanlarında yükseliş sürmüş, İstanbul ise CHP’nin moral motivasyonunu doruğa çıkarmıştı.

O yüzden…

Bir yandan elimizdeki anketlere bakarken, diğer yandan televizyona yansıyan görüntülerden meydanları izliyorduk.

Nitekim…

Dün akşam Olay Televizyonu’nun Seçim 2018 programının açılışında, daha seçim yasakları sürerken Olay TV Haber Müdürü Cüneyt Önder’in sorusu üzerine “Anketler mi kazanacak meydanlar mı? Çok merak ediyorum” demiştik.

Ortaya çıkan sonuç, meydanların sandığa yansımadığını gösteriyor. Bu da anketlerin kazandığı anlamına geliyor.

Bu sonuca bakarak, “İnsanlar Muharrem İnce’yi dinlemek için meydanı doldurdu, ama gidip Recep Tayyip Erdoğan’a oy verdi” demek yanlış olur.

Çünkü…

Meydana toplanan kitle, tamamen CHP’nin kendi oy tabanı olarak yansıdı. Bir diğer ifadeyle, CHP motivasyonunun yansıması oldu.

Zaten…

İnce’nin oyunun CHP’nin oyundan fazla olması da bunu gösteriyor.

Recep Tayyip Erdoğan ise hem halkın oylarıyla üst üste ikinci kez seçilmiş oldu, hem de yeni yönetim sistemi gereği ilk Başkan unvanı kazandı.

Buna karşın…

Milletvekili seçiminde AK Parti oylarında gerileme görülüyor. Üstelik, AK Parti oylarının içinde BBP oyların da var Aynı gerileme Bursa için de geçerli.

Yazının başında cumhurbaşkanlığı seçiminde anketlerin kazandığını yazıp araştırmacıların hakkını verdik, ama aynı araştırmacıların milletvekili seçiminde yanıldıklarını da ifade etmek gerekiyor.

En büyük yanılgı, baraj altında gösterilen MHP’nin Meclis’e girmesiydi.

Üstelik…

MHP bileğinin gücüyle Meclis’e girdiği gibi, Cumhur İttifakı’nın da iktidar olmasını sağladı, yeni bir koalisyona gerek bırakmadı.

 

Erdoğan ittifak kararında haklı çıktı

 

24 Haziran’da seçim yapılması kararı alındıktan sonra AK Parti ve MHP seçime Cumhur İttifakı ile girmek üzere anlaştılar.

O günlerde…

İttifakın AK Parti’ye yaramayacağı konuşuluyordu. Dün akşam görüldü ki AK Parti’nin çıkardığı milletvekili sayısı TBMM’de çoğunluğu elde etmesine yetmiyor, ama MHP milletvekilleriyle bunu sağlıyor.

Kısacası…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçime ittifakla girme kararında haklı çıktığı görüldü.

 

Bursa’da partiler mevcudu korudu, 2 yeni milletvekili İYİ Parti’nin

 

1 Kasım 2015 seçimi sonuçlandığında Bursa’nın 18 milletvekilinden 11’ini AK Parti, 5’ini CHP, 2’sini MHP kazanmıştı.

24 Haziran seçimindeyse Bursa 2 seçim çevresine ayrılırken milletvekili sayısı 2 artarak 20 oldu.

Dün akşam seçimin ilk sonuçları alındığında, 1. Bölge’de 5 ve 2. Bölge’de 6 milletvekili kazanan AK Parti 20 milletvekilinden 11’ini elde edip mevcudunu korudu.

CHP de 1. Bölge’de 3, 2. Bölge’de 2 milletvekili kazanarak 5’e ulaştı ve o da mevcudu korudu. Aynı şekilde iki bölgeden 1’enr milletvekili çıkaran MHP de mevcudunu koruyan bir başka parti oldu.

Böylece…

AK Parti, CHP ve MHP mevcut rakamlarını korurken, artan 2 milletvekilini ise her iki bölgeden 1’er milletvekili çıkaran İYİ Parti kazandı.

 

Bursa’dan daha fazla milletvekili beklese de seçimin galibi AK Parti

 

AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman’ya seçim öncesi yaptığımız görüşmelerde hedefi 14 milletvekili olarak belirlemişti. Seçimden 1 gün önceyse artan ilgi nedeniyle 1. Bölge’de 6, 2. Bölge’de 7 milletvekili hesabı yapıldı.

Fakat…

Sandıktan 1. Bölge’de 5, 2. Bölge’de ise 6 milletvekili çıktı.

Dün akşam saat 20.00 civarı AK Parti’nin önüne geldiğimizde partililer Şehreküstü Meydanı’nda toplanmaya davullar da çalmaya başlamıştı.

İçerdeyse…

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile İl Başkanı Salman ve milletvekillerinin değerlendirme toplantısı yaptıklarını öğrendik. 40 dakikayı aşkın süre beklerken orada bulunanlarla sohbet ettik, ama toplantı bitmeyince televizyon yayını için AK Parti’den ayrıldık.

Ayrıldığımızda…

Şehreküstü Meydanı dolmuş, kavşak trafiği kilitlenmişti. Özellikle Şehreküstü-Gökdere arası Haşim İşcan’da geliş yönü trafiği durmuştu.

Partililer hem Cumhurbaşkanı seçimini kazanmanın, hem de Bursa seçiminin galibi olmanın coşkusunu yaşadılar.

 

CHP inandı, motive oldu, umutlandı, sonucu değiştiremedi

 

Kuşku yok ki… Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanı adaylığında sergilediği performans CHP’yi çok olumlu etkiledi ve inanılmaz oranda motive etti.

Son güne kadar da, hem İnce’nin seçimi ikinci tura götüreceğine, hem CHP’nin Bursa’da şeytanın bacağını kırıp yüzde 30’un üstüne çıkacağı4na inanıldı.

Ne var ki…

İnanıp motive olan CHP’nin umudu sonucu değiştirmeye yetmedi.

Sandıkların kapanmasından kısa bir süre sonra CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş’un odasında milletvekili adayları Erkan Aydın, Prof. Dr. Yüksel Özkan ve Prof. Dr. Kayıhan Pala ile sohbet ederken bir gözümüz de Halk TV ekranındaydı.

İlk sonuçların manipülasyon olduğu yorumlarının CHP’de seçimi izleyenleri de etkilediğini gördük.

 

Seçimin en büyük sürprizini yaptı, ama MHP hep rahat göründü

 

MHP’nin yıllardır Seçim Koordinasyon Merkezi olarak kullandığı Ulubaetlı Hasan Bulvarı’ndaki merkezde dün akşam saatlerinde sessiz bir bekleyiş vardı. Geçmiş seçimlerin kalabalığı da yoktu.

Gözlerin televizyona çevrildiği ortamda arka sıralarda Tevfik Topçu ile sohbet ettik. “Ne görüyorsun?” diye o bize sorduğunda “Anketler sizi göstermiyor” dedik ve yüzde 6-6.5 çıktığını aktardık.

Topçu da gülümseyip şunu söyledi:

“İstersen yaz, oy oranı anketlerin 2 katı olur, Bursa’dan da her iki bölgeden 1’er milletvekili çıkarırız.”

Aynen söylediği gibi de oldu.

Üstelik…

Ortam öyle sakin, diğer milletvekili adayları ve partililer öyle rahattı ki, MHP sonuçtan emin izlenimi alarak ayrıldık.

 

İYİ Parti ilk seçimden 2 milletvekili çıkardı, ancak moraller bozuktu

 

Şehreküstü’de AK Parti’nin seçim kutlaması yaptığı meydanı önce İYİ Parti İl Başkanı Bayram Kazancı’nın odasından izledik.

Seçimin yeni partisi İYİ Parti gerçi Bursa’dan iki milletvekili çıkarmıştı, ama beklentiler daha fazla olduğu için moraller bozuktu. Bu nedenle olsa gerek İl Merkezi tenhaydı.

Orada bulunan partililerse ilk açıklanan sonuçları manipülasyon olarak görüyor, AK Parti’nin daha sandıklar açılır açılmaz kutlamalara başlamasını ise kışkırtıcı buluyorlardı.

2 bölgenin ilk sıra adayları Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu ile Ahmet Erozan ise seçim sonuçlarını Genel Merkezden izlemek üzere Ankara’ya gitmişlerdi.  

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X