Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Mudanya kararı hem AK Parti, hem MHP’ye tam sürpriz oldu!

İki hafta önce… AK Parti’nin Ankara’nın ilçeleri adaylarının açıklanacağı günden önceki gece, ilçe belediye başkanlarından biri AK Parti Genel Merkezi’nce aranır.

Denir ki:

“Yarın seni açıklayacağız. Kendin mutlaka salonda ol, ekibini de topla gel.”

Bunun üzerine…

Belediye başkanı yeterli gördüğü sayıda ekibini organize eder, açıklamanın yapılacağı salona gelir. Ekibi tribünde, kendisi salondaki yerini alır ve açıklamayı beklemeye başlar.

Derken…

Genel Merkez’deki yetkililerden biri gelip kulağına fısıldar:

“Başkan devamına karar vermiştik, fakat iş değişti. Başka biri açıklanacak, haberin olsun.”

Bu sütunlarda…

1.-yazi-icin-10-ocak-2019-cikan-yazi-kupuru.png“AK Parti’de adaylar kesinleşti gibi, Mudanya MHP’ye bırakıldı” başlığıyla aktardığımız kulisteki son durum tablosu için gün boyu arayıp, “Kesin mi?” diye soran dostlara Ankara’da yaşananı anlattık.

“Siyasette son dakikaya kadar kesin diye bir şey yok” olmadığını, geçmişte Seçim Kurulu’na götürülürken yolda listelerin değişmesine defalarca tanıklık ettiğimizi söyledik.

Nitekim…

Salı günü paylaştığımız muhtemel adaylar listesinde 3 ilçede farklı isimler yer alıyordu. Şimdi başka bir liste konuşuyoruz, pazara da daha iki gün var.

Üstelik…

Ankara’dan farklı söylentiler gelmeye devam ediyor. Eski bir dost, “Sayın Cumhurbaşkanı Osmangazi ve Yıldırım’la ilgili kendisine bazı bilgiler ulaştığını söyledi ve değişimin gözden geçirilmesini istedi” dedi.

Anlaşılan o ki…

Pazar günü saat 14.00’te Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş adayları açıklayıncaya kadar bu girişimler devam edecek.

Yanı sıra…

Konuştuklarımızdan “Mudanya’nın MHP’ye bırakılması” kararının hem AK Parti için, hem MHP için büyük bir sürpriz olduğu izlenimi edindik.

Daha açık söylemek gerekirse, Mudanya’da iki yıldır iddialı şekilde seçime hazırlanan ekipte büyük bir hayal kırıklığına yol açtı.

Aynı durum…

Bugüne kadar Mudanya ile ilgili beklenti ortaya koymayan MHP için de sürpriz oldu. O nedenle, “önce nasıl hareket edileceğini belirleyelim” temkinli yaklaşımı var.

 

Mudanya’da akla Demirhisar geliyor

 

2.-yazi-icin-erol-demirhisar-2014-secimi-mhp-mudanya-adayiydi.jpgÇarşamba akşamı AK Parti’nin ilçe adaylarının nihai şeklini konuştuğumuz AK Parti’deki dost kulisleri aktarırken “Mudanya ittifakta MHP’ye bırakıldı” deyince “MHP Mudanya’yı nasıl kazanacak?” diye sorduk. O da, “Erol Demirhisar var” cevabı verdi.

Gün boyu…

Mudanya’nın MHP’ye bırakılmasıyla ilgili konuştuğumuz herkes Demirhisar beklentisi ortaya koydu.

MHP 2014 gibi yeniden aday gösterir mi bilemeyiz, ama her partiden konuştuklarımızda Erol Demirhisar’ın seçime etki edeceği görüşü vardı.

 

Aktaş’tan teşkilata adaylar seslenişi: Herkes rahat olsun

 

3.-yazi-icin-buyuksehir-belediye-baskani-alinur-aktas-002.jpg10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor. Sektörel sorunlar nedeniyle çalışamayan gazeteci sayısının arttığı süreçte, bu özel günle ilgili özel davet Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’tan geldi.

Adaylık dışındaki sıcak sohbet buluşmasında Aktaş’ın zaman zaman 15 yıllık belediye başkanlığı deneyimini vurgulaması dikkatimizi çekti.

Bir anlamda

“Benim deneyimim de rakibimden aşağı değil” mesajı verdi.

Yanı sıra…

Adaylığının 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde ilan edildiğini anımsatırken, geçmiş belediye başkanlarını andı:

“Kim bu şehirde taş üstüne taş koyduysa hepsine teşekkür ediyorum. Bizim daha hızlı koşmamız, daha kocaman adımlar atmamız gerekiyor.”

Partisinin teşkilatlarında adaylıklara yönelik beklentiye de şöyle seslendi:

“Pazar günü Genel Başkanvekilimiz Numan Kurtulmuş 17 ilçe adayımızı açıklıyor. Herkes rahat olsun, geçmişte adaylar şubatta açıklanırdı. O nedenle, geç kalınmış bir durum yok.”

Bu arada…

“17 ilçeyle ilgili dersimize çalıştık” dedikten sonra, birkaç proje hakkında bilgi vermek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu istediğini açıkladı.

 

Bozbey: Değerlere sahip çıkıp kent kimliği oluşturmalıyız

 

4.-yazi-icin-chp-buyuksehir-adayi-mustafa-bozbey.jpg20 yıllık Nilüfer Belediye Başkanlığı görevinin ardından CHP Büyükşehir Adayı olarak yeni bir hedefle seçime giren Mustafa Bozbey de 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle gazetecilerle bir araya geldi.

Sohbette…

Seçilmesi durumunda Bursa’da basının özgür olacağını vurgulayan Bozbey özgür basının eleştirel olacağını, bunun da yanlışların düzeltilmesi fırsatı getireceğini söyledi.

Bu noktada…

Başta İstanbul olmak üzere Anadolu’da 2. Babıali kabul edilen Bursa basınının gücüne dikkat çektikten sonra “Nilüfer’de uyguladığı katılımcı demokrasiyi Bursa genelinde uygulayacağını” ifade etti ve gözlem paylaştı:

“Bursa’nın nasıl geliştiğini en iyi bilenlerden biriyim. Tüm ilçelere de gittim, fakat nasıl kötü geliştiklerini gördüm. Seçilirsek öyle değerler ortaya çıkaracağız ki, siz bile şaşıracaksınız.”

Ardından…

Aktaş gibi o da projeler konusuna hiç girmeden mesaj verdi:

“Önce bu kentin değerlerine sahip çıkmamız lazım. Kentin değerleriyle birlikte de kimliğini oluşturmamız lazım.”

 

Ortak adaylık hayali bitti

 

Yaz aylarında… Seçim süreci başlarken, 1999-2004 DSP döneminde Yıldırım Belediye Başkan Yardımcılığı yapan Necmettin Şengül de Yıldırım’ın ortak adayı olabilmek için temaslara başladı.

Kurban Bayramı’ndan bu yana Yıldırım’da 7 ilçe başkanı, 10 partinin il başkanlarıyla görüştü, 10 partinin genel başkanlarına mektup yazdı.

Ne var ki…

Arzu ettiği ortak aday desteğini bulamadığı için misyonunun başarısızlıkla sona erdiğini açıklayarak kendi sürecini sonlandırdı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X