Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Mudanya’da SİT bölgesindeki yerler için belediyeye ‘plan süresi’ ve uyarı!

Her şey… Mudanya’da Mütareke Binası ile Arnavutköy arasında kalan ve tarihi Mudanya evlerinin bulunduğu Girit Mahallesi’ndeki 3 işletmeyle ilgili şikayet üzerine ruhsatlarının iptaline yönelik Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla başladı.

Kararın gerekçesi de…

SİT bölgesinde ev restorasyonu için alınan izinle işletme çalıştırılmasıydı.

İşlem yapılan 3 işletme bölgenin tamamının kendileri gibi olduğunu söyleyince, bu kez ruhsat iptali bölgenin tümü için geçerli hale geldi ve krize dönüştü.

Kimi siyasi olmak üzere çeşitli adımlar atıldı, gelişmeler yaşandı. En kritik gelişmeyse 26 Haziran Cuma günü yapılan Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu toplantısında yaşandı.

Toplantıda çözüme yönelik öneri Büyükşehir’den geldi:

“Yeni plan yapma süreci uzarsa, mevcut plana bir plan notu ekleyelim ve eksiklerin tamamlanması için süre tanıyıp vatandaşın önünü açalım.”

Öneri…

Kurul tarafından uygun bulununca da karar haline getirildi.

Buna göre…

Mudanya Belediyesi, eksik kalan kurum görüşlerini de toplayıp, Girit Mahallesi için hazırladığı planı 1/5000’lik ana planla uyumlu hale getirecek.

Eğer…

Süreci çok hızlı tamamlayabilirse, temmuz ayının ilk haftasında yapılacak Belediye meclisi toplantısında plandaki düzeltmeleri karara bağlayacak.

Bu karar Kurul onayından geçtikten sonra yürürlüğe girecek.

Buna karşın…

8 Temmuz’da yapılacağı konuşulan Mudanya Belediye Meclisi toplantısına kadar süreç tamamlanamazsa; bu kez Büyükşehir önerisi olan plan notu devreye girecek ve planın uygun hale getirilmesi için 1 yıl süre verilecek.

Bununla birlikte…

Planı düzeltecek olan Mudanya Belediyesi’ne Koruma Kurulu’nun kritik bir uyarısı var:

“Kentsel SİT olan yerlerde, planda konut gösterip ticari fonksiyon olarak işletme ruhsatı vermek etik ve doğru değil. Burada ticari alanlar kentsel SİT bölgesinin tamamında değil, belli bir alanda toplanmalı.”

İstenen şu

“Hangi bölgede geleneksel ticaret varsa, o bölgelerde ticaret yapmak mümkün. O nedenle plan düzenlemesi de buna uygun olmalı.”

 

Plan tamamlanacak, hak kaybı önlenecek

 

Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Mudanya’da krize yol açan Girit Mahallesi için aldığı ve Mudanya Belediyesi’ne eksiklerin tamamlanması için 1 yıl süre veren plan notu kararı, bu tür uygulamalar için milat kabul ediliyor.

Karar…

Kurul izinli olarak ruhsat kesilen tescilli yapılarla ilgili sistemi kilitlemediği gibi, mevzuata aykırı olanlara izin vermiyor.

Böylece…

Girit Mahallesi Planı plan notuyla tamamlanırken, vatandaşın hak kaybı ve mağduriyeti de engelleniyor.


MHP’den Dudaklı ve çevresinde çamur da getiren sel baskını raporu

 

Katırlı yamaçlarındaki Dudaklı, Narlıdere, Gölcük, Sarıkaya, Kayacık ve Aksu köylerine felaket yaşatan sele yol açan unsurlar için araştırmalar başladı.

Nitekim…

MHP İl Başkanı Cihangir Kalkancı de, Jeoloji Mühendisi olan İl Başkan Yardımcısı  Mehmet Yıldız’a ayrıntılı bir teknik rapor hazırlattı.

MHP Genel Merkezi ile ilgili kurumlara da gönderilen raporda, “yüksek sularla taşınıp gelen toprak, kum, çakıl, taş ve kaya parçalarından oluşan çamur ve moloz baskını” vurgusuyla taşıntı baskını ifadesi kullanılıyor.

Ayrıca…

Yörenin heyelan ve sellere hazırlıklı olabilmesi için yerleşim ve altyapı kararları öngörülürken radikal bir öneri de getiriliyor:

“Felakete dönüşen bu doğa olaylarından gereken dersler alınmalı, aynı özellikteki yerleşim alanları tespit edilerek can ve mal kayıpları oluşmadan boşaltmalar da dahil gerekli önlemler bir an önce alınmalı.”

Dere yataklarındaki yapılaşma ve malzeme alınmasının önlenmesi çağrısı da yapılıyor.

Selden kurtarılan araçlara çekici faturası şoku

 

Geçen pazar… Katırlı yamaçlarındaki köylerde yaşanan sel baskını geçti, ama selzede köylerden ilginç öyküler geliyor.

Örneğin…

O gece Jandarma tarafından davet edilen çekiciler köylerdeki araçları yükleyip otoparkları götürmüş. Şimdi bu araçlar yüksek faturalar geliyormuş.

Çekiciler, 330 liradan başlamak 2 bin 500 liraya kadar çıkan faturalarla şok yaşayan köylüler, karşılaştıkları çekici sorunu için de yardım istiyorlar.

Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, Diş Hekimliği Fakültesi’ne hazırlanıyor

 

Protokolü iki hafta önce imzalandı… Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan Bursa Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 2020-2021 eğitim döneminde 60 öğrenci alarak başlayacak olan Bursa Uludağ Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin de uygulama hastanesi olacak.

Yani…

İki kurum afiliyasyon protokolü ile hastaneyi birlikte kullanacaklar.

İşte…

YÖK’ün onay vermesi üzerine Tıp Fakültesi binasında ayrılan bölümde 60 öğrenciyle eğitime başlayacak BUÜ Diş Hekimliği Fakültesi için son hazırlıklar sürerken, sürecin başından beri takipçisi olan AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin de o çalışmalara katıldı.

Böylece…

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Sağlam ve Bursa Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Dt. Lütfü Çiftçi birlikte kullanım protokolü imzalanan hastaneyi gezerek hazırlıkları incelediler.

Aynı anda Almanya ve İngiltere’den at yarışı anlattı

 

Biz onu… Rahmetli annesi Melike ablanın karnında taşıdığı günlerden biliriz. Doğumunda, rahmetli Erdal Çolak’la Aziz Bükey abimizin evine koşarak gittiğimiz dün gibi aklımızda.

Onur Bükey büyüdü, bir dönem Olay’da at yarışı sayfaları hazırladı. Şimdi İstanbul’da ve at yarışlarının önemli isimleri arasında.

Pazar akşamı…

Aziz abinin sosyal medya paylaşımını okurken, onun kadar gurur duyduk. Onur, önündeki iki ekrandan Almanya ve İngiltere’de iki at yarışını aynı anda anlatmış.

Bu da dünyada ilk kez oluyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X