Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Muhtarın yol feryadı: 3 yıldır herkese ulaştı, ama sonuca bir türlü ulaşamadı

Köşe Yazısını Dinle

Yıllarca… Belediye statüsüyle yönetildi. Yapılacak işlere, yatırımlara belde belediyesi karar verdi.

Fakat…

2014 seçimiyle birlikte yürürlüğe giren Bütünşehir uygulamasıyla, başka ilçelerdeki benzerleri gibi Orhangazi’ye bağlı Yeni Sölöz de belde özelliğini kaybedip mahalleye dönüştü.

Ne var ki…

Orhangazi Yenisölöz Mahallesi’nin şu anki sorunu bu değil. Ciddi bir sorun yaşıyor ve acilen ilgi bekliyor.

Konu şu:

14 Haziran 2020’de aşırı yağışlar nedeniyle Yenisölöz Yolu’nda heyelan meydana geldi ve yol kaydı.

O heyelanın…

Enkazı kalkmadan, 17 Haziran 2023’te yine aşırı yağıştan bu kez daha büyük heyelan yaşandı ve yoldan bir parça daha kaydı.

Sonrasını Yenisölöz Muhtarı Halil Bayram şöyle anlattı:

“İlk heyelanda da, ikinci heyelanda da silsile yoluyla her yere başvurdum, dilekçe verdim. Vali Beye gittim, milletvekillerine ulaştım. Hatta Bursa’ya gelen Bakanların programlarına katılıp bizzat kendilerine anlattım.”

Tepkisi şuna:

“AFAD gelip inceleme yaptı, ama ‘Bizim sahamız değil’ deyip gitti. Orhangazi Belediyesi geldi ‘Bütçe meselesi, bizi aşar’ dendi. Büyükşehir Belediyesi geldi ‘Ne yapmamız gerekir?’ diye inceledi. DSİ geldi, ‘Aşağıda dereden yukarı kadar fore kazıklarla taş duvar örmek lazım’ kararı verdi. İyi de bunları ben mi yapacağım? Kurumların yapması gerekmiyor mu?”

Şunu özellikle vurguladı:

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti Zigana’da koca dağı delip tüneller açtı. Fakat bizim yol 3 yıldır yapılmıyor. Heyelan devam ettiği için altyapı ve parkeler bozuldu.”

Anlayamadığı da şu:

“Gittiğim kapılarda ‘tasarruf tedbirleri’ deniyor. Devlet yapılması gereken acil işleri yurdun her yerinde yapıyor. Bizim yolumuz da acil.”

Üzüntüsü de şu:

“Bürokratlara, daire başkanlarına, belediye başkanlarına, valilere, milletvekillerine, bakanlara… Kısacası herkese ulaştım, ama sonuca bir türlü ulaşamadım.”

 

Heyelan ve selden derenin yatağı değişti

Yolu… 3 yıl içinde iki kez yaşanan heyelanda bozulan Orhangazi’ye bağlı Yenisölöz Muhtarı Halil Bayram bir sıkıntıya daha dikkat çekti:

“2020 ve 2023’teki aşırı yağışa bağlı seller ve heyelan nedeniyle deremizin yatağı değişti. Yola olduğu gibi, dereye de acil müdahale gerekiyor.”

Şu çağrıyı yaptı:

“Gittiğim kurumlarda mazeret dinliyorum. Oysa görevleri ihmal değil, imar. Bu devletin yapacak gücü var.”

 

30 Ağustos hem ‘kurtuluşun zafer’ günü, hem Bursa’nın ‘onur’ günü

Fotoğrafta… Tophane’deki Osman Gazi’nin sandukası var. Başucunda Anadolu’yu işgal eden Yunan Başbakanı Venizelos’un oğlu Sofokles sol kolunu sandukaya yaslamış olarak duruyor.

Altında da aynen şunlar yazıyor:

8 Temmuz 1920’de Bursa, Yunanlılar tarafından işgal edilir. O sırada yedek subay olan Sofokles, yanında bir manga askerle Osman Gazi Türbesi’ne gelir.

Kapı kilitlidir, kırarak açtırır.

Osman Gazi’nin sandukasını üç defa tekmeler. Sonra da “Kalk Koca Osman, kurduğun devleti yıktık. Seni öldürmeye geldim” diye bağırır ve pek çoğumuzun malumu olan fotoğrafı çektirerek arkasına “Ordumuz Bursa’ya hâkimdir. Şu anda Osmanlı devletinin kurucusu Osman ayaklarımın altındadır. Bizans’ın intikamını aldım” yazarak Atina’ya gönderir.

Bursa işgal edildiği gün Ankara’da Meclis kürsüsüne kara örtü (puşide-i siyah) örtülür ve Osmanlı’nın ilk payitahtı Bursa işgalden kurtulana kadar kaldırılmaz.

26 Ağustos 1922 Büyük Taarruz başlar. 30 Ağustos 1922 zafer kazanılır. 9 Eylül’de İzmir, 11 Eylül’de Bursa kurtulur.

Kısacası…

Bugün, zafer günü olduğu kadar, Bursa’nın onur günü.

 

30 Ağustos’ta ücretsiz ulaşım kararını alkışlıyoruz

Yıllardır… Dini bayramlarda uygulanan ücretsiz ulaşım uygulaması tartışma konusu olur. Bursa Büyükşehir Belediyesi de, resmi-dini bayram ayarımını ortadan kaldıran çok önemli bir karar imza attı.

Bugün…

30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle; BursaKart kullanılan ve kent içi yolcu taşıyan tüm Bursaray ve belediye otobüsü hatları ücretsiz.

Kararı içtenlikle alkışlıyoruz.

 

AK Parti’nin yeni İl kadın Kolları Başkanı Yeşilay’dan: İmren Çavuşoğlu

3 yıl önce… AK Parti’de ilçe kongrelerinin yapılıp il kongresi hazırlıklarının başladığı süreçte Ayhan Salman görevden ayrıldı.

Yerine de…

Organizasyon beceresi ve çalışma enerjisi yüksek siyaset kökenli bir isim olan Kızılay Bursa Şubesi Başkanı Davut Gürkan yeni AK Parti İl Başkanı atandı.

Bu kez…

14 Mayıs seçiminde AK Parti Bursa Milletvekili seçilen Emel Gözükara Durmaz’ın aday adaylığı sürecinde ayrılmasıyla vekaleten yönetilen AK Parti İl Kadın Kolları Başkanlığı görevine Yeşilay Bursa Şubesi Başkanı Av. İmren Çavuşoğlu getirildi.

Aslında…

Durmaz sonrası AK Parti İl Kadın Kolları Başkanlığı görevini vekaleten yürüten Çavuşoğlu, şimdi AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı tarafından asaleten atandı.

O da…

Sosyal çalışmalardaki performansı ve organizasyon becerisiyle bilinen bir siyasetçi.

 

TEV’den farkındalık projesi: Bu çanta kimin?

Şu günlerde… Kent Meydanı AVM’ye gidenler, avludaki camekanda 2 metrelik kırmızı sırt çantasını görüyorlar.

Bu çantanın özel bir öyküsü var.

O da; Türk Eğitim Vakfı’nın burs mülakatlarında anlatılanlardan yola çıkarak yaşama geçirilen ve üniversiteli gençlerin eğitime ulaşma çabasına dikkat çeken TEV’in farkındalık projesi olması.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X