Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Müzedeki el yazması tarihi Kur’an tadilatta Ankara’ya gitti, geri gelmedi

Köşe Yazısını Dinle

Açıkça söylemek gerekirse… Bursa’da geçmişi bugüne taşıyan çok önemli müzeler var, ama dışarıdan gelenlerin önemsedikleri bu müzelere Bursalılar nedense ilgi göstermiyorlar.

Onlardan biri de Yeşil’deki Türk İslam Eserleri Müzesi.

Burada…

Birbirinden değerli eserler arasında Memluk Sultanı Berkuk’un Osmanlı  Padişahı Yıldırım Bayezid’e armağanı el yazması Kur’an-ı Kerim var.

Daha doğrusu, vardı.

Gelin görün ki…

Yüzlerce yıldır Bursa’da korunan ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Türk İslam Eserleri Müzesi’nin en değerli parçası kabul edilen bu çok özel ve değerli Kur’an-ı Kerim artık yok.

İşte…

Tarih Öğretmeni olan, kendini tarih araştırmalarına adayan ve yayınlanmış kitapları bulunan Dr. Salih Erol bu çok değerli el yazması Kur’an-ı Kerim’in nerede olduğunun peşine düştü.

Kısa adıyla CİMER olarak bilinen ve vatandaşı her konuda sorununu iletebildiği Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne bile başvurdu.

Net cevap vermese de, CİMER başvuruyu Bursa Müze Müdürlüğü’ne havale etti. Oradan da 22 Şubat 2022 tarihli şu cevap geldi:

“Türk İslam Eserleri Müzesi teşhirinde önemli bir yer tutan Kur’an-ı Kerim’in müzemiz tadilat ve onarımının tamamlanmasının ardından tekrar müzemizde sergilenmesi için yazımız Genel Müdürlüğümüze gönderilmiş, ancak 206, 207 ve 208 envanter numaralı Kur’an-ı Kerim’lerin tekrar müzemizde sergilenmesi mümkün olamamıştır.”

Son cümle şu:

“Ziyaretçilerimizden zaman zaman şifahi ve yazılı olarak söz konusu Kur’an-ı Kerim’lerin Türk İslam Eserleri Müzesinde sergilenmeleri talep edilmektedir.”

Yazıdan…

Tadilat sırasında Ankara’ya giden el yazması 3 Kur’an-ı Kerim’in gelmediği, yazışmaların da sonuç vermediği anlaşılıyor.

Tarihçi-Yazar Dr. Salih Erol bu eserlerin yeniden Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi’nde, yani kendi evlerinde sergilenmelerini istiyor.

Biz de mücadelesini destekliyoruz.

 

Bursa’nın değerleri Bursa’da sergilensin

Değeri büyük… Memluk Sultanı Berkuk’un Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid’e armağanı olan ve yüzlerce yıldır Bursa’da sergilenen tarihi el yazması Kur’an-ı Kerim’in Ankara’ya götürülmesi Bursa için kayıp.

Tarihçi-Yazar Dr. Salih Erol eserin, Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kütüphaneye götürüldüğü bilgisine ulaşmış.

Düşüncesi şu:

“Bu eser Bursa’ya ait. Bursa’nın değerleri Bursa’da sergilenmeli.”

 

Mühendisler ve akademisyenler kent içi sorunlarına çözüm için buluştu

Aslında… Bursa’nın kent içi ulaşım sorunlarını çözmek için belediyeler projeler üretiyorlar. Ne var ki, kontrolsüz büyüyen mega kentin sorununu tek hamlede çözebilmek kolay değil.

O nedenle, çalışmalar için ortak adımlar çok önemli.

İşte…

Bu anlamda ortak çalışma buluşması İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nde gerçekleşti.

İMO Bursa Şubesi Ulaşım Komisyonu Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl başkanlığındaki toplantı, uzmanlık alanı ulaşım olan mühendislerle akademisyenleri bir araya getirdi.

Toplantıda…

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Şafak Bilgiç ile Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nurten Akgün Tanbay değerlendirmeler yaptılar.

İMO Başkanı Ülkü Mercan Küçükkayalar da akademik bakışın önemine dikkat çekti.

 

BUSİAD’da ilk: BTSO Başkanı sanayiyi anlatacak

İkisi de… Bursa iş dünyasını temsil eden kent markası. Fakat Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile BUSİAD iç içe geçmelerine karşın birbirlerine pek yakın değiller.

Bu kapsamda…

Pazartesi akşamı bir ilk gerçekleşecek ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay konuşmacı olarak BUSİAD’ın geleneksel Çekirge Toplantısı’na katılacak.

Doğal olarak da, Bursa’nın sanayi planlamasını anlatacak.

 

Sıra ‘ev siyasetine’ geldi: İYİ Parti 180 günde 50 bin ev ziyareti planladı

Dikkat çeken şu… Sendikacılıktan gelen İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ilk gününden beri sokak siyaseti yaptı, ses getiren eylemleriyle ilgi gördü.

Son dönemde…

Kendi projesi olan ve İYİ Parti Genel Merkezi’nin destek verdiği 1 Gecede 1 İlçe 17 Gecede 17 İlçe 712 Köy programlarına Ankara’da önemli isimler katılıyor.

Son dönemde…

Üye katılımlarıyla birlikte İYİ Parti’de tempo arttı. Genel Merkez’in Siyaset Akademisi Eğitim etkinliğinde Bursa teşkilatları yanı sıra Bilecik ve Yalova’yı ağırlayan Türkoğlu, bu kez sokak siyasetine ev siyaseti ekliyor.

Bunun için de…

180 Günde 50 Bin Ev Ziyareti adıyla iddialı ve yorucu bir projeyi devreye aldı. Böylece, karşılık bulduğu sokaktan sonra evlere de girip kadınlara İYİ Parti’yi anlatmayı hedefliyor.

Projeyi…

İl ve ilçe Kadın Politikaları yürütecekler.

 

AK Parti Mudanya’ya Gençlik Kolu Başkanı atadı

İzlediğimiz kadarıyla… AK Parti’nin son dönemdeki en hareketli İlçe Teşkilatı olarak Mudanya öne çıkıyor.

Bir yandan…

Esnaf ziyaretlerinden başlayıp gitmediği mahalle bırakmayan AK Parti Mudanya İlçe Başkanı Orhan Samast, teşkilattaki eksikleri de tamamlıyor.

Geçen hafta…

Çilem Palandöken’in İlçe Kadın Kolu Başkanı olmasından sonra AK Parti Mudanya İlçe Gençlik Kolu Başkanı olarak Yunus Emre Türk atandı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X