Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Müzelik direkler: Mudanya treni rayları elektrik direği olarak sokak aydınlatıyor

Köşe Yazısını Dinle

Hafta içinde… Tarihi Irgandı Köprüsü’nün batı ayağından güneye doğru çıkıyordu. Tarihi dokuya sahip yerdeki dar sokaklardan birinde Kenan Yetişen’in ilgisini metal elektrik direği çekti.

Belli bir yaşın üstündekiler anımsar…

1960’lı, 1970’li yıllarda Bursa’nın sokak aydınlatmalarında metal elektrik direkleri kullanılıyordu. Ortası kanal görüntüsünde, yanları çıkıntılı bu direkler zamanla yerlerini beton gibi farklı maddelerden yapılmış direklere bıraktı.

Bursa’da…

Önemli kent araştırmaları bulunan, Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Üyesi olarak çalışmalarını sürdüren Kenan Yetişen durup anılarda kalan eski elektrik direğini inceledi.

İncelerken de…

Üzerindeki ANGL-BUR 1892 ibaresi dikkatini çekti. Kabartma yazıyla direkteki ibareyi hemen anladı:

Bu direk…

14 Ağustos 1871 tarihinde Osmanlı Hükümeti tarafından Mudanya limanından Bursa kent merkezine yapımına başlanan, 1874’te iki Fransız yatırımcıya satılan, 1875’te açılışı yapılan, 1932’de TCDD tarafından satın alınan, 1948’de de verimli olmadığı gerekçesiyle kapatılıp 1953’te sökülen Mudanya Treni raylarından yapılmıştı.

O günün koşullarında…

Biraz da tasarruf amacıyla döküm tren rayları kent içi aydınlatmada kullanmak üzere elektrik direğine dönüştürülüp sokaklara dikilmişti.

İşte…

Direkteki ANGL-BUR 1892 ibaresi de, bunu gösteriyordu.

En son…

Bursa Taşımacılık Tarihi kitabı yayınlanan ve Bursa’nın servis taşıyıcıları kooperatifi BUROK’un kurucusu Kenan Yetişen, sokak aralarındaki bu eski elektrik direklerine dikkat çekti:

Önerisi şu:

“Bu tarihi raylardan kalma elektrik direği benzerlerinin halen bazı dar aralıklarda var olduğu söyleniyor. Bu direk ve başka benzerlerinin bir müze, ya da uygun ortamda koruma altına alınması gerekir.”

Bizce de…

Son dönem müzeler kenti olan Bursa için çok özel tarihi bir müze fırsatı var.

 

Akçalar semalarında yıldızların savaşı

Fotoğrafı… Gökyüzü fotoğrafçılığında uluslararası camianın çalışmalarını yakından izlediği Bursalı usta Tunç Tezel çekti.

Ortaya da…

Akçalar semalarında adeta yıldızların birbirini gölgeleme savaşı görüntüsü çıktı.

Tezel ilk fotoğraf için saat 04.11.29’da deklanşöre bastığında, dev yıldız Betelgeuse normal parlaklığındaydı. Saat 04.11.42’de, önünden Leona yıldızı geçerken ışığı azaldı ve sönükleşti.

 

Farklı mimarilere sahip modern binalarla Yıldırım’a sağlık hizmeti

Bursa’nın… İkinci büyük ilçesi Yıldırım kentleşmede olduğu kadar sosyokültürel olarak da sıkıntılar yaşıyor.

Yıldırım Belediyesi bu eksikleri gidermek için kentsel değişim adımları atarken, Yıldırım’ın değişimini yansıtan görüntüler sağlık alanına yansıdı.

Nitekim…

Sağlık Ocağı olarak bilinen Aile Sağlık Merkezleri, farklı mimari ve görünüme sahip yeni modern binalarıyla bu değişime öncülük ediyor.

Bunda da…

Başlattığı hayırsever-belediye-Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle yeni aile sağlığı merkezlerini birbiri ardına Yıldırım’a kazandıran Yıldırım İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Ekinci’nin payı çok büyük.

Nitekim…

Farklı mimarisiyle dikkat çeken yeni ASM’lerden Fidyekızık’taki Nurten-Gültekin Oğuz 1 aya, Karaağaç Mahallesi’ndeki Medine Hasan Topal Aile Sağlığı Merkezi de 2 aya kadar hizmete girecek.

 

Bin yataklı dev hastaneye yer aranıyor

Osmangazi ve Yıldırım’a sağlık hizmeti verecek bin yataklı dev hastane için yer arama çalışmaları hemen başladı.

Vali Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Büyükşehir Genel Sekreteri Ulaş Akhan ve İl Sağlık Müdürü Dr. Orkun Yıldırım’ın katıldığı arazi inceleme çalışmalarını paylaşan AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan’ı heyecanlı ve umutlu gördük.

 

Kentsel dönüşüm olmazsa olmazı, projeleri Osmangazi’yi taçlandıracak

Bursa siyaseti… AK Parti’nin kurucu il yönetiminde görev alan annesi Güler Nalbant’ı tanıyor. Oğlu Yusuf Kudret Nalbant ise Osmangazi Belediyesi’nde İmar’dan Zabıta’ya tüm birimlerde çalıştı.

2 yıl önce…

Mimar ve mühendis arkadaşlarıyla otururken, arkadaşları Osmangazi Belediye Başkanlığı’na aday olmasını istediler. Hazırlığı da o gün başladı.

Nitekim…

AK Parti Osmangazi Aday Adayı gibi değil, en hazırlıklı aday gibi gördük.

Çünkü…

Projelerinin mimari görsellerini hazırlayıp kartonlara basmıştı. Hepsini tek tek göstererek anlattı. Tasarımların hepsi çok etkili ve yapılabilir projelerdi.

Yusuf Kudret Nalbant öncelikle “Kentsel dönüşüm olmazsa olmazımız” dedi. “Osmangazi’yi taçlandıracak” diyerek tanımladığı fiziki projeler yanında sosyal projeler var.

Osmangazi’ye de “24 saat çalışacağız” sözü verdi.

 

Dağ yöresi aday adayları buluştu

Organizasyonu… Dağ yöresinden yetişen, Dağ-Der yönetimlerinde görev yapan Avukat Fazlı Seyis üstlendi.

Dağ-Der Birlik Grubu çağrısıyla da, dağ yöresinin tüm aday adayları Muradiye Osmanlı Sofrası’nda bir araya geldiler.

Gece boyunca…

Yörenin tüm adaylarına tam destek açıklaması yapılırken, hizmet için birlikte hareket etmenin önemi ve beraberlik heyecanı ortaya çıktı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X