Çünkü…
Haziran ayında yapılan seçim turizm hareketlerini engellediği gibi, seçmeni de tatil mi sandık mı arasında tercih yapmaya zorluyor. Bunun yanı sıra, tarım kesimindeki seçmenler için hasat mevsimi olması, haziran ayında seçimi olumsuz etkiliyor.
Buna…
Öğrencilerin nisan ayı sonunda başlayıp haziran ayı sonuna kadar sürecek sınav maratonu eklendi ki, büyük kentlerde aileler çocukların sınavı ile daha yakından ilgilenmek durumundalar.
Nitekim…
Kulislerdeki duyumumuzu 8 Ekim Çarşamba günü bu sütunlarda paylaştığımız andan itibaren farklı yorum ve değerlendirmeler alıyoruz.
Öncelikle…
Parlamentoda bulunan ve önümüzdeki seçimin de iddialı partileri olarak kabul edilen siyasi partilerden adaylıkhesabı yapanlar tüm stratejilerini yeni baştan ele alıp belirlemeye başladılar.
Çünkü…
Haziran ayında yapılacak bir seçimin süreciyle nisan ayında olacak erken seçimin süreci aynı değil. En azındanhazırlık aşaması ve listede iyi bir yer bulabilme hesapları için gereken süre daralıyor.
Bununla birlikte…
Nisan ayında yapılacak seçim iktidar ve muhalefet partileri açısından farklı özellikler taşıyor.
Örneğin…
11 Haziran 2011 genel seçimi ve son olarak 10 Ağustos 2014 cumhurbaşkanlığı seçiminde seçmenlerinin tatili tercih etmesi nedeniyle oy kaybı yaşadığı düşünülen CHP için nisan ayında yapılacak seçim olumlu kabul edilebilir.
Ancak…
Bunun da bir riski var. CHP kendisinden beklenen oy seviyesine nisan ayında da gelemezse, parti yönetimi en önemlisavunma argümanı olarak kullandığı seçmenlerin tatile tercih etmesi tezini kaybetmiş olacak.
Bu noktadan bakıldığında…
Nisan ayındaki seçim iktidar partisi açısından olumsuz bir tablo ortaya koyabilecek gibi duruyor.
Fakat…
Sınav tarihleri çok etkili olmakla birlikte; anladığımız kadarıyla, liderini cumhurbaşkanı seçip Çankaya’ya çıkaran AK Parti yeni genel başkanıyla yeni kadrolarını herhangi bir yol kazası yaşamadan oluşturmak istiyor.
Önünde şimdi kongre süreci var. Bu kongre sürecini erkenle seçim için sandıkla bütünleştirmek siyasi stratejiaçısından iktidar adına önemli bir avantaja benziyor.
O nedenle…
Fazla zaman geçmeden yeni yönetimle yeni milletvekillerini seçip yeni hükümet oluşturmak için harekete geçilmesi hiç de mantıksız değil.
***
Milliyetçi partilerde son durum
Türkiye siyasetinde milliyetçi söylem üzerine siyaset yapan iki parti var. Biri, Türk milliyetçiliği çizgisinden hiç sapmayan MHP, diğeri ise çizgisini HDP bünyesinde aşmak isteyen Kürt milliyetçiliği hareketi.
MHP’nin kolay kolay değişkenlik göstermeyen stabil yapıdaki sadık seçmeni her koşulda tavrını sürdürüyor.
Fakat…
Cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş’ın söylemleriyle yükselen yeni HDP imajı, Kobane olaylarıyla sarsıldı. İdeolojik sol partilerin katılımıyla yeni bir sol cephe oluşturma hedefindeki Demirtaş ve BDP’nin nisan ayına kadar imajı toparlaması çok da kolay görülmüyor.
***
Milli Merkez İP yolunda
Geçen yıl platform olarak faaliyet gösteren ve değişik kentlerde konferanslarla kamuoyuna ulaşan Milli Merkezhareketi siyasallaşıyor.
Önce…
Siyasetin tanınmış isimlerince oluşturulan Milli Merkez’in seçime yönelik siyasi partiye dönüşmesi gündeme geldi. Fakat, geçen süreçte birlikte hareket ettikleri İşçi Partisi tarafından seçime birlikte girmek için katılım çağrısı yapıldı.
Bunun üzerine…
Aralarında Ufuk Söylemez, Yaşar Okuyan, Hasan Korkmazcan gibi isimlerin de yer aldığı, ANAP ve DYP gibi partilerde görev alıp sağ siyaset yapmış pek çok Milli Merkez temsilcisinin İP’ye katılmaları bekleniyor.
Konu…
Bugün Ankara’da yapılacak İP il başkanları toplantısında da ele alınacak.
***
Yeni parti yolda: Anayol
Siyasette 2002 seçimleri sonrası ortaya çıkan sabit tablo nedeniyle merkez sağ partilerde siyaset yapan pek çok isimdevre dışı kaldı.
Bununla birlikte, alıştığı partileri bulamayınca mevcut tablo arasında tercih yapan seçmenin arayışta olduğunu düşünen kimi siyasetçiler yakın geçmişin rüyası olabilecek bir ittifak tablosunu partiye dönüştürmek için harekete geçtiler: Anayol.
Geçmişte Anavatan Partisi ve Doğru Yol Partisi’nde siyaset yapan isimlerin taban hareketi olarak kuruluşu için hazırlığına başladıkları Anayol Partisi’nin sözcülüğünü Bahattin Sazak yapıyor.
Kurucular arasında Bursa’dan Önder Ersoy, Zafer Maden, Tülin Atasagun ve Mustafakemalpaşa’dan Fatma Durakvar.
***
Kılıçdaroğlu Mudanya’ya gelmekten neden vazgeçti?
Hafta içinde…
Mudanya Mütarekesi’nin 92. yıldönümü nedeniyle Mudanya Belediyesi tarafından düzenlenen Barış Şenlikleri’neCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılacağı açıklandı.
Dün ise…
CHP İl Başkanlığı’ndan akşam saatlerinde yapılan kısa açıklamada “program değişikliği nedeniyle Kılıçdaroğlu’un şenliklere katılmayacağı” duyuruldu.
Program değişikliğinin ne olduğu konusunda bilgi verilmedi.
Buna karşılık…
Ankara’dan gelen haberlerde, Kılıçdaroğlu’nun programından Mudanya’yı çıkarmasıyla ilgili olarak söylentiye dayalıiki farklı gerekçe var.
Birincisinde…
Kentlerde yaşanan Kobane gösterileri ve Bingöl’deki şehitler nedeniyle Kılıçdaroğlu’nun Ankara’da kalmak istediği konuşuluyor.
Diğerinde ise…
CHP’de bir süredir alttan alta CHP-SHP çekişmesi yaşandığı, Mudanya’daki törenler için Murat Karayalçın’ın gelmiş olması nedeniyle de Kılıçdaroğlu’nun son dakikada katılmaktan vazgeçtiği iddiası dile getiriliyor.
***
Ankara Yolu’nun altındaki 2026 kız Bursa’yı tanıyor
Projeyi Kent Kültürü Derneği Başkanı Mutlu Çınar ve yönetim kurulu üyesi Yunus Aydın’dan dinledik… Amaç,Ankara Yolu’nun altındaki mahallelerde bulunan okullarda öğrenim gören kız çocuklarına kenti tanıtıp hemşerilik bilincini oluşturmak.
Bu amaçla…
Bursa’nın fethinin 700. yıldönümünü çağrıştıran sayıda 2026 kız öğrenci bugünden itibaren iki ayda tarihi yerleri gezecekler.
Dünya Kız Çocukları Günü nedeniyle bugün başlayacak projede kız öğrenciler Yeşil Cami, Yeşil Türbe, Yıldırım Külliyesi, Ulucami, Tophane, Muradiye ve Murat Hüdavendigar külliyelerini gezecekler.
Gezinin ilk günü finali, Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanını yazdığı Zeyniler olacak.