Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Pandemi korkusuna gerek yok, ama maskeyi ihmal etmeyelim!

Köşe Yazısını Dinle

Hafta sonu… Bursa’ya, sağlık hizmeti veren bir doktor dostla sohbet ederken. “Hastanede poliklinik koridorlarında adım atacak yer yok. Akşam işten çıkan geldiği için Acil Servis’te de grip başvuruları yoğunluğu var” dedi.

Gerçekten de…

Kentteki kamu ve özel hastanelere inanılmaz bir grip salgını yoğunluğu yaşanıyor. Kimle konuşsak ya kendisi, ya ailesi evde yorgan-döşek yatıyor.

Açıkçası…

Daha yeni pandemi korkusu yaşamış toplum için çok hızlı yayılan grip salgını tam bir kâbus oldu.

Nitekim…

Cuma günü “Virüs salgını yatağa seriyor, rapor istekleri de sağlık sistemini kilitliyor” başlığıyla soruna işaret ederken, sağlık kurumlarına başvuruların yoğunluğunu rakamlarla da anlattık.

Ayrıca…

Evde istirahat için doktor raporu zorunluluğuna dikkat çekerken, “Gribin etkili olduğu 3 aylık dönemde kişi beyanıyla 5 gün izin” önerisini de aktardık.

Gelinen noktada…

Sağlık Bakanı’nın gribal enfeksiyon açıklaması yaparken pandemi sendromu yaşanmaması adına itidalli ifadeler kullanmalarını elbette anlıyoruz.

Çünkü…

Koviti yaşamış topluma, kısa süre sonra aynı korkuyu yeniden yaşatıp, çalışma yaşamından sosyal yaşama tehlikeyi anımsatmak kolay değil.

Bunun yol açabileceği travmaları da gözardı etmemek gerekiyor.

Buna karşın…

Sağlık dünyasından uzman dostlarla sohbetlerde şu nokta öne çıkıyor:

“Toplum, hastayken maske takarak ve kalabalık ortamlarda dikkat ederek kendi önlemini alabilir.”

Söyledikleri şu:

“Maske, hastalar taktığında daha anlam ifade eden bir koruma yöntemi.”

Yani…

“Yani, amaç hastalığı bulaştırmamak olmalı. Hastayken toplu ortamlardan uzak durulmalı, maske takılmalı, eller sık sık yıkanmalı.”

Biz de çağrıyı tekrarlayalım:

Pandemi korkusunu yeniden yaşamaya gerek yok. Maskeden tedirgin olmayalım. Kalabalık ortamlarla toplu ulaşım araçlarında mutlaka maske takalım.

3 ay diş sıkmak zor değil.

Şehir Hastanesi’nde 1 yılda 1.060 kalp ameliyatı

Dikkatle izliyoruz… Bursa Şehir Hastanesi açıldığı 2019 yılından itibaren Bursa’nın sağlık üssü oldu.

Dahası…

Giderek artan hastane performansında sürekli yeni rekorlar gündeme geliyor.

Örneğin…

2020 yılında 137 olan açık kalp ameliyatı sayısı 2021’de 429’a, 2022’de 784’e çıktı. 2023 yılında ise 1.060 açık kalp ameliyatıyla rekora ulaşıldı.

Yan sıra…

2022’de 172, 2023’te 220 kalp kapağı ameliyatı yapıldı.

İlkokul öğrencilerine dijital bağımlılığı ve sağlıklı beslenmeyi anlatıyorlar

Zaman zaman dikkat çekmeye çalışıyoruz… Bazı anne-babalar, küçük yaştaki çocukları sessiz dursun diye cep telefonu verip, ya da bilgisayar açıp dijital oyun oynamalarına göz yumuyorlar.

O süreçte…

Çocuklar sessiz kaldığı için anne-babalar rahat ediyorlar, ama küçük yaştaki çocuklarda dijital oylun bağımlılığı ortaya çıkıyor. Bu da çocuğun sosyalleşmesine engelliyor.

İşte…

Yıldırım İlçe Sağlık Müdürlüğü başlattığı programla, ilçedeki ilkokullarda öğrencilere dijital oyun bağımlılığından korunma eğitimlerine başladı.

Okullarda…

Yıldırım İlçe Sağlık Müdürlüğü 1 Nolu Sağlıklı Hayat Merkezi Psikoloğu Gülhan Coşkun bu eğitimi verirken, Psikolog Gamze Nur İraz akran zorbalığını anlatıyor.

Yanı sıra…

Diyetisyen Gökçe Özkan da ilkokul öğrencilerine fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme eğitimi veriyor.

Teoman Alper ÇEK’e veda etti

Teoman Alper… 38 yıldır bu kentte gazetecilik yapıyor. Bir dönem Anadolu Ajansı Bölge Müdürü, 2 yıl da CHP Basın Danışmanı olarak çalıştı.

Son olarak…

Çağdaş Eğitim Kooperatifi Kurumsal İletişim Müdürü olarak eğitim imecesi hareketinin çalışmalarını duyurmasına katkı sağlıyor, ÇEK’le medya arasında köprü oluyordu.

Deneyimli gazeteci, meslektaşımız Teoman Alper 9 yıldır yürüttüğü bu göreve veda etti.

CHP Aday Adayı Yıldız’ın saha gözlemleri: Vatandaş Nilüfer’de ne istiyor?

Başarılı bir eğitimci… Bahçeşehir Okulları’ndaki yöneticiliği nedeniyle 20 yıldır tanıdığımız Mehmet Yıldız son 3 aydır CHP Nilüfer Aday Adayı olarak siyaset çalışması yapıyor.

Sohbetimizde..

Sahada ne gördüğünü sorunca şunu söyledi:

“Her yerde teveccüh görüyorum. Bir eğitimci olarak beni mutlu ediyor.”

İnsanların ne beklediklerini sorunca da şu cevabı verdi:

“Dürüst, iletişime açık, ulaşılabilir, hesap verebilir bir Nilüfer Belediyesi yönetimi istiyorlar. Seçilme sürecindeki davranışlarla seçildikten sonrakilerin aynı olmasını istiyorlar.”

Saha gözleminden yola çıkıp farklı bir tespit yaptı:

“İnsanların, sorunlarını çözülebilmek için belediye başkanına ulaşmaları gerekiyorsa sistemsel bir sorun var demektir. Bence asıl sorun bu.”

Hedefi şu:

“Projelerimizin ana ekseni çocuklar, gençler ve kadınlar olacak.”

Görevde olması gerekmiyor, dokunmayı seviyor!

Fatoş Şahintürk’ü… 2017’de AK Parti Nilüfer İlçe Kadın Kolu Başkanı olarak tanıdık. Sonrasında AK Parti Nilüfer İlçe Yönetim Kurulu’nda yer aldı, Kızılay Nilüfer Şubesi Başkan Yardımcılığı yaptı.

Açıkçası…

Saha çalışmasını bu kadar severek yapan kadın siyasetçi görmedik.

Bu dönem…

Siyasi ve sosyal görevi yok, ama Fatoş Şahintürk saha çalışmasına devam ediyor, insanlara dokunmayı seviyor. Her yerde de ilgi görüyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X