Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Pandemi öncesi sürekli büyüyen sektördü, şimdi ‘dert’ taşıyorlar

Son dönem… Gündeme daha çok, araç sayısı nedeniyle trafik sorunu olarak geliyorlar ve araç yoğunluğunu arttırdıkları gerekçesiyle tartışılıyorlar.

Buna karşın…

Büyük kent yaşamının zorunlu kıldığı bir durum var: Servis araçları kent içi ulaşımın ayrılmaz parçası.

Özellikle…

Bursa gibi Organize Sanayi Bölgeleri çok olan kentte fabrikaların çalışanlarını taşıyabilmeleri ve çocukların okullarına gidebilmeleri için servis taşımacılığı artık vazgeçilmez kent hizmeti sektörü oldu.

İşte…

Bu sektörü BTSO Meclisi Üyesi Ahmet Güngör’le konuştuk.

Aynı zamanda…

BTSO adına, kısa adı UKOME olan Büyükşehir Belediyesi’ndeki Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantılarına katılan Güngör sohbetimizde, pandemi sürecinin sektörü nasıl etkilediğini de anlattı.

Söze…

“Yeni fabrika, yeni okul, ya da bir fabrikanın büyümesi servis taşımacılığını da büyütüyordu” diye başladı ve şunu söyledi:

“Pandemi öncesi büyüyen Bursa’yla birlikte taşımacılık sektörü de büyüyordu. Fakat pandemiyle her şey tepetaklak oldu.”

Gerçi…

Fabrikalar üretime devam ediyorlar, hatta büyüyenler de var, ama pandeminin servis taşımacılığına yansıması olumsuz.

Nedenini Ahmet Güngör şöyle anlattı:

“Pandemi başladığında fabrikalarda üretim durunca biz de durduk. 1 Haziran’da üretim normale döndü, fakat bazı fabrikalar taşımayı yüzde 50’ye düşürdüler.”

Bu durumu şöyle açıkladı:

“Fabrikada üretim tam kapasite, yüzde yüz çalışıyor. Ama araçtaki kapasite yüzde 50’ye düşürüldü. Böyle olunca araç sayısı 2 katına çıktı.”

Bir de okul servisi boyutu var:

“Okullar bu durumdan daha fazla etkilendi. Okulların ders başlangıçları farklı farklı olunca bu servislere yansıdı ve program zorluğu ortaya çıktı.”

Şu bilgiyi verdi:

“Her okulun ders programı farklı olduğu için her araca 3 servis programı yapıyoruz. Bu da karışıklığa yol açabildiği gibi, maliyeti arttırıyor.”

 

Servis araçlarında korona önlemi

BTSO Meclisi Üyesi Ahmet Güngör pandeminin servis taşımacılığına etkisini anlatırken, araçlardaki önlemlere dikkat çekti:

“Kurumsal firmalar araçlarını her serviste dezenfekte ediyorlar. Ayrıca her araçta el dezenfektanı var.”

Şu bilgiyi de verdi:

“Taşıdığımız herkesin güvenliği ve sağlığı bizim için önemli, ama şoförü de korumalıyız. O nedenle şoförle arkadaki yolcunun irtibatını şeffaf bölmeyle kestik.”

 

Çavuşoğlu: Kendi iç barışını dinamitleyen Avrupa’yı zor günler bekliyor

Amerika’nın seçimi iç gündemin önüne geçerken, Azerbaycan’ın Şuşa’yı kurtarması gelen güzel haber oldu. Bir yanda da, Avrupa’da giderek yükselen İslam karşıtlığı var.

Bu duruma…

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’ndan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı olarak uyarı geldi.

Fransız polisinin 10 yaşındaki çocuğa “Namaz kılıyor musun, camiye gidiyor musun?” gibi sorularına Çavuşoğlu tepki gösterdi:

“Her fırsatta Türkiye düşmanları ve terör örgütlerinin yalan yanlış beyanlarına sarılıp Türkiye’yi suçlayan AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve uluslararası kuruluşların sessiz kalması çifte standartlı oldukları itirazlarını bir kez daha haklı çıkardı.”

Uyarısı şu:

“Avrupalı siyasetçilerin Müslümanlara ve İslama dönük nefret söylemine bir an evvel son vermeleri tercih değil, zorunluluktur. Aksi takdirde kendi iç barışını dinamitleyen Avrupa’yı zor günler bekliyor.”

 

Başkanlara geçmiş olsun

Her gün… Çevremizden, tanıdıklarımızdan korona haberleri geliyor. Bu haberlere dün yenileri eklendi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay ve Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın da testleri pozitif çıkıp evlerinde kendilerini karantinaya alanlar arasında.

Burkay ve Aydın başkanlara geçmiş olsun diyoruz.

 

Yaşam kalitesini düzenlemede kritik uyarı: Para karşılığı belge veren var!

Şu gerçek ki… Yaşamın kalitesi, ya da kaliteli yaşam için düzenlemeler çok önemli. Burada da üretimden hizmete kadar her alanda standartlar adına düzenlemeler öne çıkıyor.

Ne var…

Büyük çoğunluğu işini iyi yapanlar olsa da, kalite belgeleri alanında maalesef ticari davrananlar oluyor ve bunların verdikleri belgeler duvarlara asılmasına karşın gerçekçi olmadıkları için kandırıcı oluyor.

Bu noktada…

TSE Bursa Bölge Koordinatörü Mehmet Hüsrev kritik bir uyarı yaptı:

“İşini iyi yapanları tenzih ediyorum, ama maalesef belge satılıyor artık. O nedenle belgenin itibarının korunması objektif, bağımsız, tarafsız argümanlarla yapılmalı. Ticari kaygı baskın olmamalı.”

Dikkat çektiği şu:

“Biz enstitüyüz. Kârlılıktan ziyade farkındalık ve katma değer için varız. Kolaylaştırıcı ve dizayn edici misyonumuz var.”

 

Sokak hayvanlarına ‘can’ verecekler

Sevgiye ve şefkate muhtaç sokaklardaki can dostlar için 21 Kasım Cumartesi akşamı Atatürk Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’nin Orhangazi Salonu’nda çok özel bir etkinlik var.

Dizilerden tanıdığımız Fatma Toptaş’ın sunumuyla gerçekleşecek gecede tiyatro sanatçısı Sumru Yavrucak can dostlar için sahneye çıkacak.

Gecenin geliri, sokak hayvanları için Pati-Sev Derneği Can Kalibro Kliniği’ne bağışlanacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X