Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Peygamberler kenti mesajı: Huzur, istikrar, kardeşlik!

Tarih kayıtları yok elbette, ama menkıbelere göre, yani dini liderlerin yaşam öykülerine göre Şanlıurfa’da farklı zamanlarda Hz. İbrahim, Hz. Eyyüp, Hz. Elyaseh, Hz. Şuayb ve Hz. Lut yaşamışlar.

Ayrıca…

Hz. Eyüp ve Hz. İbrahim’in de makamları bulunuyor. Bu nedenle Şanlıurfa tarihler boyunca hep Peygamberler Diyarı olarak anılıyor. Fakat, peygamberlerin en büyük düşmanı Nemrut’un da hüküm sürdüğü kent.

Yine de…

Peygamberler Kenti olarak anılmanın Şanlıurfa’ya kattığı mistik bir hava var.

İşte…

Geçmişi böylesine zengin olan Şanlıurfa’da 2011 genel seçiminde, yani Faruk Çelik’in ilk adaylığında AK Parti 10, HDP de 2 milletvekili çıkarmış. Çelik’in aday olmadığı 7 Haziran’daysa AK Parti 7’ye inerken, HDP 5’e çıkmış.

O bakımdan…

1 Kasım seçimi hem AK Parti için, hem de Faruk Çelik için çok kritik bir hale gelmiş. Geçen yıl Kobane olayları nedeniyle Suruç’ta başlayan gerginlik, bu yıl Suruç’ta patlayan bombayla Türkiye’yi kaosa sürükleyen terör, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi’ye sıkılan kurşunlarla huzursuzluğu kent içine taşımış.

Nitekim…

Sabah namazı sonrası yollara dökülen, ziyaret etmedik aşiret, gitmedik köy bırakmayan Faruk Çelik dün akşam kentin en işlek caddesindeki seçim bürosu açılışındaki 3 kritik mesaj verdi ve çağrı yaptı.

Mesajlarını…

“Huzur-istikrar-kardeşlik” ekseninde veren Çelik bir de tespit paylaştı:

“7 Haziran’da oteller yüzde 80 doluluktaydı. Şimdi yüzde 10’a inmiş.”

Kentlerdeki huzur-istikrarikardeşlik dengesi bozulduğunda kentin ekonomisi yara alıyor.

Bakalım…

Büyümekte ve gelişmekte olan Şanlıurfa, ikinci kez aday olan Bursa’nın siyasetçisi Faruk Çelik kaptanlığında 1 Kasım’da nasıl bir tercih yapacak?

 

Urfalılar bilbordlara selam vermeden geçmiyor

 

Şanlıurfa caddelerine çıktığımız andan itibaren bilbordlarla karşılaştık. Zaten kentin her tarafını hep aynı bilbord afişleri süslüyor:

Gülümseyen ve el sallayan Faruk Çelik fotoğrafı.

Mesaj da şu:

Sözümüzün eriyiz, Urfa’nın neferiyiz.

Dolaşırken şunu gördük:

AK Parti MKYK Üyesi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Faruk Çelik’in biri ceketli, diğeri gömlekli el sallayan iki fotoğrafının yer aldığı afişlere Urfalılar da duyarsız değil.

Hatta selam vermeden ve el sallamadan geçmiyorlar.

 

Urfa’da bir Bursa siyasetçisi… Kendini nasıl sevdirdi?

 

Faruk Çelik’in çocukluğu, öğrenciliği, gençliği Bursa’da geçti. Ailesi Bursa’da, evi de Bursa’da. Siyasete Bursa’da atıldı. 2011 genel seçimine kadar tüm siyasi yaşamı da Bursa’da geçti.

Fakat…

2011 seçiminde siyasi tayinle kendini Şanlıurfa Adayı buldu. Son 4 yıl AK Parti Şanlıurfa Milletvekili olarak parlamentoda görev yaptı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak hükümette yer aldı.

AK Parti’nin ünlü üç dönem kuralı gereği aday olamadı. AK Parti Genel Merkezi onun yerine bir başka ismi yine siyasi tayinle Şanlıurfa’ya gönderdi.

1 Kasım seçimi için Bursa’dan aday adaylığı başvurusu yaptığında Urfalılar adeta ayaklandılar. Ankara’ya kamp kurdular, cuma namazı için gittiği camide Cumhurbaşkanı’nın karşısına çıktılar, Başbakan’ın yolunu beklediler.

“Faruk Çelik yeniden Şanlıurfa adayı olsun” istediler. Bu yolda Bursa’dan yapılan isteklerle yarıştılar.

Siyasi koşulları göz önüne alan AK Parti Genel Merkezi de Şanlıurfalılar’ın isteğini kabul etti ve Faruk Çelik yeniden Güneydoğu yollarına düştü, GAP’ta sahaya çıktı.

Bursa’dan bakınca tüm bunları anlayabilmek elbette kolay değil. Fakat, Şanlıurfa’ya gelince tablo ortaya çıkıyor.

Çünkü…

Bursa siyasetçisi olan Faruk Çelik’e karşı anlatılamayacak sevgi ve güven var. Caddelerdeki bilbordların tamamında yalnızca onun afişleri asılı. Diğer adaylar da Faruk Çelik’le çektirdikleri fotoğrafları seçim bürolarında asıyorlar.

Çalışkanlığını, taban siyasetindeki ustalığını yakından bilmekle birlikte, yine de “Kendini nasıl bu kadar sevdirdi?” diye merak ettik.

Cevabı…

Dün konuştuğumuz Şanlıurfa’daki bir AK Parti yöneticisinden geldi:

“Sayın Bakan buraya ilk verildiğinde biz de şaşırdık. Fakat çok çalıştı, Urfa’daki ayrılıkları kaldırıp herkesi birleştirdi, çiçek bahçesi oluşturdu.”

Şunu da ekledi:

“7 Haziran’da yerine gelen onun kadar dikkatli davranmadı. Faruk Çelik Bakanımızın 4 yılda güzelleştirdiği çiçek bahçesi tarumar oldu. Şimdi o bahçeyi elden geçiriyor, ezilip dökülmüş çiçekleri yeniden canlandırıyor.”

 

Vali Karaloğlu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde

 

Bursa Valisi Münir Karaloğlu yerel yönetimden gelmenin özelliğiyle hareketli ve vatandaşla diyaloğu öne çıkaran bir yönetim anlayışı sergiliyor, sosyal sorumluluk çalışmalarına da önem veriyor.

Bir Rizeli olarak memleketiyle ilgili çalışmalara da katılıyor.

Nitekim…

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi olarak önceki gün Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan toplantıya katıldı.

Toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya geldi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X