Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Projesiz seçim olmaz, adaylar da açıklıyor: Asıl proje uçan etiketler!

Köşe Yazısını Dinle

Yüksel Hoca… Ekonomi okumalarına inandığımız, yorumlarını önemsediğimiz bir akademisyen. Son dönemde haber ve ekonomi kanallarının görüşünü önemseyip sormaları da alanında ve pozisyonunda farkını gösteriyor.

O nedenle…

BUÜ İnegöl İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Okşak’ı hemen her gün ya da akşam televizyon ve YouTube kanallarında izliyoruz.

Bildiklerimizden biri de şu:

Çarşıdan, pazardan, marketten gözünü ayırmıyor, vatandaşın ekonomisini de önemsiyor.  Artık zıvanadan çıkan anlayış üzerine uyarılar yapıyor.

Nitekim…

1 Aralık 2022 günü, etiket uyarılarını “Marketlerin fiyat artışına önlem: Piyasa eli maşalı devleti görecek” başlığıyla duyurduk.

İşte…

Vatandaş ekonomisine sürekli dikkat çeken Doç. Dr. Yüksel Okşak, seçime gidilen şu günlerde çok ciddi bir uyarı daha yaptı:

“Fiyatlama davranışı hakikaten yerle bir durumda. Buna kesinlikle ‘bir dur’ dememiz gerekiyor.”

Aynı durumun fiyatlama algısı için de geçerli olduğuna dikkat çekiyor:

“Arz cephesi aynı ürüne hangi fiyatı vereceğini şaşırmış durumda. Talep cephesi de mal/hizmet için ödediği paranın ne derece ucuz/pahalı olduğu konusunda şaşkın.”

Örnek veriyor:

“Bugün pazara gittim. Biberin kilosu50 lira ile 80 lira arasında. İnternete bakıyorsunuz, 80 lirayla 170 lira arasında. Bir market zinciri aynı biberi 29 liraya satıyor.”

Bu noktada…

“Sözleşmeli alım olmuştur, peşin alım olmuştur, ya da alırken kazanılan bir durum olmuştur” deyip tahminler yürüttükten sonra şunu söylüyor:

“Şuna gerçekten kafa yormamız gerekiyor. Aynı tohum, aynı mazot, aynı gübre ve diğer benzer tüm girdilerle üretilen biberin aynı tarihlerde, aynı memlekette 29 lirayla 170 lira arasında gezinmemesi gerekiyor.”

Bize göre de manzara şu:

Seçim elbette projesiz olmaz. Adaylar da projelerini açıklıyorlar. Fakat çarşı-pazar-market öyle hale geldi ki, asıl proje füze gibi fırlayan etiketler oldu.

 

Her şeyi ithal eden Dubai’de yaşam bizden ucuz!

Listeyi… Bursalı Eğitimci Metin Tekin Yılmaz gönderdi. Dubai’de çalışan oğlunun yanına gittiğinde gıda fiyatlarını not almış:

Domates 80 lira, patates 24 lira, soğan 64 lira, yumurta 7.5 lira, et-kıyma 248 lira, 2.5 litre kola 64 lira, muz 50 lira, elma 36 lira, portakal 27 lira.

Şunu vurguluyor:

“Fiyatlar pahalı görünse de, gelir seviyesi ve maaşların yüksekliği göz nüne alındığında bizden ucuz.”

Yorumu şu:

“Kendine yeten Türkiye, her şeyi ithal eden Dubai’nin gerisine düştü.”

 

Bursa’ya yakışmadı: Atılan çöplerin tıkadığı mazgallar kente tehlike

Fotoğrafı… Yol ve Ulaşım Uzmanı olarak düşüncelerine sık sık yer verdiğimiz İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl çekti.

Yeri de…

Bursaray’ın BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi önündeki durak.

Şunu aktardı:

“Büyükşehir Belediyesi, bahar yağışları öncesinde ekip kurup mazgalları tek tek temizliyor. Çöpleri alınan mazgallar basınçlı suyla yıkanıp, olası taşkın anlarında yollarda su birikmemesi sel yaşanmaması için tahliyeyi sağlıyor.”

Onu üzen şu:

“Çıkan çöplere baktım. Gıda ambalajı, sigara izmariti, plastik poşet ilk sırada. Kentlilik bilincimiz ne yazık ki trafik bilincimiz gibi gelişmemiş. Çöpler mazgalları tıkadığında sel oluyor.”

İki mesajı var:

Bir…

“Ekip kurup mazgalları temizleten Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı kutluyorum.”

İki…

“Toplumda farkındalık oluşturmak için çıkan çöpler temizlenmeli.”

 

Üniversitelilere çocuk istismarıyla mücadeleyi anlattı

Bir dönemin… Madalyalı kadın maraton koşucusuydu. Başarılı bir avukat oldu. Saadet Öğretmen’in çocuk istismarıyla mücadele için kurduğu UÇİM Bursa Temsilcisi oldu, pek çok ilde hukuki süreçlere katıldı.

Mine Rana Kahramanoğlu…

Bu alandaki mücadele deneyimini, Bursa Uludağ Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Topluluğu tarafından gerçekleştirilen eğitimde üniversiteli gençlere anlattı.

 

Erbakan Yeniden Refah modelini Bursa’da açıkladı: Ahlaklı belediyecilik

Seçim geldi çattı… Yerel seçime artık 17 gün kaldı. Siyasi partiler ve adaylar sahada son kozlarını ortaya koyuyorlar.

Sahaya baktığımızda…

AK Parti doğal olarak deneyimi ve belediyeleriyle güçlü.

CHP adaylarının çevresinde, özellikle Büyükşehir Adayı Mustafa Bozbey ve Osmangazi Adayı Erkan Aydın’ın fotoğraflarındaki kalabalık artıyor.

İlgi ve yakınlaşmanın çok hızlı arttığı, adım adım potaya gelen parti olarak da Yeniden Refah dikkatleri çekiyor. Daha açık söylemek gerekirse, Sedat Yalçın’ın Büyükşehir Adayı olmasıyla başlayan yukarı ivme üzerine konarak devam ediyor.

Hafta sonu…

Yeniden Refah Genel Başkanı Fatih Erbakan ilçeleri de kapsayan geniş programla Bursa’daydı. Özellikle basın toplantısında, Yeniden Refah belediyeciliği modelini üstüne basa basa söyledi:

“Ahlaklı belediyecilik yapacağız.”

 

Davutoğlu’nun sürprizi: Dağ-Der ziyareti

Temsil ettiği yöre ve bu yörenin kentteki izdüşümü olarak bakıldığında Dağ-Der en büyük sivil toplum örgütü.

Gerçi…

Seçim dönemi olmasa da yerel siyasiler Dağ-Der’i sık sık ziyaret ediyorlar. Bu dönem partilerin adayları da geliyor, ama Genel Başkan düzeyinde ziyaret olmamıştı.

O bakımdan…

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun sürprizi, Dağ-Der Genel Başkanı İsmail Akkoyunlu için ilk oldu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X