Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Radikal öneri: Depremin yıkıcı etkisinden korunmak ‘milli güvenlik’ sorunu olmalı!

Gerçek olan şu… Tüm dünya pandemiye yoğunlaştı. Türkiye de mart başından beri hayatta kalmak adına salgınla mücadele önlemleri alıyor.

Oysa…

Kıtaları birleştiren coğrafyamızda pandemi kadar, hatta bir defada daha fazla can kaybına yol açabilen deprem gerçeği var.

Salgına karşı hayatta kalabilme mücadelesi verirken, zaman zaman farklı bölgelerdeki sarsıntılarla kendini anımsatsa bile depreme karşı hayatta kalabilmek için yapmamız gerekenleri unutur gibi oldu.

İşte…

O gerçeği, 17 Ağustos Gölcük depreminin 21. yıldönümü yaklaşırken İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak anımsattı.

Üstelik…

Her biri çığlık gibi cümlelerle ve en radikal öneriyle sesini yükseltti:

“Sürekli fayları ve depremi konuşmak insanları depremin yıkıcı etkisinden korumaz, korumuyor. Geniş bir seferberliğe ve işbirliğine ihtiyaç var. Konu kesinlikle milli güvenlik sorunu olarak ele alınmalı.”

Bu noktada…

“Deprem güvenliği bakımından 1999 yılından daha iyi durumda değiliz” dedi ve her an deprem tehlikesi altında olan Bursa için hem konutların, hem sanayi tesislerinin büyük oranda deprem güvenliklerinin olmadığını söyledi.

Bakışını da iki temel gövde üzerine oturttu:

Bir…

“En kapsamlı imar affına dönüşen imar barışıyla, kontrol mekanizması olmaksızın kuralsızca yapılan yapılar, yalnızca mal sahibinin beyanıyla kayıt altına alındı. Deprem güvenliği hiçe sayıldı.”

Buna…

“Sorun bir doğa olayı olan depremin kendisinde değil, depreme dayanıklı yapı üretilmemiş olmasında yatıyor. Olumsuzlukları ‘kader’ olarak değerlendirmek doğru değil” ifadesini ekledi.

İki…

“Depreme karşı yapıları güvenli hale getirmek için başlatılan bugünkü kentsel dönüşüm uygulamaları temel beklenti olan sağlıklı ve yaşanabilir bir çevrede, güvenli yapılarda oturma anlayışını karşılamıyor.”

Şu uyarısı önemli:

“Afet anı ve sonrasına odaklanmak yerine, afet öncesine odaklanmak gerekiyor. Tüm ülke toprakları inşaat sektörünün arazisi görülmemeli.”

Ertelenemeyen sorun deprem gerçeği ortada, ama etkisini azaltmak elimizde.

 

Kentsel dönüşüme ve depreme master plan

İMO Başkanı Mehmet Albayrak, deprem güvenlikli yapılardan yola çıkarak yaptığı çığlık gibi uyarılar yanında, öneriler de ortaya koydu.

Şu sözlerinin altını çizdik:

“Deprem risklerini ortaya koyacak, kentsel dönüşüm için öncelikli bölgeleri belirleyecek, yapı stoklarını gösterecek envanter çalışması yapılamadı.”

Önerisi net:

“Kentsel Dönüşüm Master Planı ve Deprem Master Planı hazırlanmalı. Mevcut Ulaşım Master Planı da dikkate alınarak 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı acilen revize edilmeli.”

 

Vedaya hazırlanan İYİ Parti İl Başkanı Bahadır: İyi ki bu parti var

Gözlemimiz şu… Yeni partileri elbette fikirleri ve vaatleri iktidara taşır. Fakat mesajını toplumla uzlaşan yöneticilerle verir.

İşte…

Yıllarca Bursa’ya doktor ve hastane yöneticisi olarak hizmet eden, son 2 yıldır da İYİ Parti İl Başkanı olan Dr. Yahya Bahadır böyle biri.

Pazar günü nöbetini tamamlayacak olan Dr. Bahadır, birlikte siyaset yaptığı yöneticilerden bazılarıyla veda ziyaretine geldi.

Doğal olarak…

Siyaseti ve süreci konuşurken, “İyi ki bu parti kurulmuş” diye başlayıp şunun altını çizdi:

“Yuvamız İYİ Parti, davamız Türkiye, ailemiz Türk milleti.”

Mahalleden başlamak üzere her seçimde sandık koyduklarını, ilçe kongrelerinin demokratik olgunluk içinde geçtiğini vurguladı. 2 il başkanı adayının seviyeli bir yarış sürdürdüklerine işaret edip şu değerlendirmeyi yaptı:

“MHP’den gelen arkadaşlarımız olmasa bu partiyi kuramazdık. Fakat iktidar olmak için merkez partisi olmak zorundayız.”

 

Yeni rota ve farklı kongre

İhsaniye Kapalı Pazar Alanı’ndaki İYİ Parti Nilüfer kongresi, siyaset için ilkti. Pazar günü Beşevler’deki İbrahim Yazıcı Stadyumu’nda yapılacak il kongresi de stadyumdaki ilk kongre olacak.

Bu ilklere imza atan İYİ Parti İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır ise rotasını Ankara’ya çevirdi. Çünkü, kurultayda Genel İdare Kurulu’na aday olacak.

Pazar gününün kongre düzenini ise şöyle anlattı:

“Kürsü ve oy kabinlerini sahaya kuracağız. Delegeler ve konuklarımız kapalı tribünde olacak.”

 

Karabıyık’tan okulların açılışı için çağrı: Erteleme fırsata çevrilmeli

Kurultayla birlikte… CHP’nin üst yönetiminde görev alan Bursa milletvekilleri yeni döneme hızlı başlangıç yaptılar.

Örneğin…

Parti Meclisi Üyesi olan Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu parti örgütü ve ilçe sorunları için Gürsu, Yenişehir, Karacabey’de yoğun program gerçekleştirdi.

Dördüncü kez CHP Genel Başkan Yardımcısı olarak MYK’da görev alan Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık’ın gündeminde de okullarla ilgili karar var.

Bakışı şu:

“Okulların açılışının 21 Eylül’e ertelenmesi fırsata çevrilmeli. Yüz yüze eğitim hazırlıkları da hızla tamamlanmalı. Aksi halde sorunlar katlanarak endişe verici noktaya gelir.”

Öğretmenlerin mesleki çalışmalarının ertelenmesi ya da on-line olması çağrısında bulunup şu uyarıyı yaptı:

“Öğrencilerin yüzde 51.1’i uzaktan eğitim döneminde EBA’dan yararlanamadı. 31 Ağustos’ta başlayacak uzaktan eğitim programında yine aynı sorunların yaşanmaması için önlem alınmalı.”

 

Faruk Çelik sendikacıların konuğu oldu

Fotoğrafa… Türk Metal Sendikası genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın sosyal medya hesabında rastladık.

Türk-İş Genel Teşkilat Sekreteri ve Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar’la birlikte; Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Gıda Tarım Hayvancılık bakanlıkları yapan Faruk Çelik’i ağırlamışlar.

Genelde…

Sendikacılar siyasetçiler çekişme yaşar. Özellikle, Çalışma Bakanları ile gerilimler olur. Fotoğraftan, bu olmadığı gibi Çelik’in uzlaşmacı ve sorun çözücü özellikleriyle güçlü dostluk getirmiş.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X