Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Rehavete tahammül yok: Vatandaş birazcık gevşedi, vaka sayısı oynadı

Son rakamı… 29 Aralık günü bu sütunlarda büyük bir heyecanla duyurduk. O yazıda kasım ayı ortasında günlük 4 bin 700’ü aşan Bursa’daki vaka sayısının günlük 500’ün altına indiği bilgisine yer verdik.

Bu rakam…

4 günlük kısıtlama uygulanan yılbaşı ertesinde 350 seviyesini de gördü.

Ne var ki…

Geleneksel hastalığımız olan rehavet yeniden kendini gösterdi ve bir anda bireysel önlemlerde gevşemeler ortaya çıktı.

O nedenle…

Hafta ortasında Bursa’da günlük vaka sayısı 750 civarına çıktı. Haftanın son iş günü olan cuma günü günlük vaka sayısı yeniden günlük 500 civarına geldi.

Tablo…

Bursa’daki günlük vaka sayılarının bir anda çıkabildiğini, ancak inişinin yavaş olduğunu gösteriyor.

Çünkü…

Çok korktuğumuz, önlemleri fazlasıyla aldığımız, yaşamımızı değiştirdiğimiz nisan-mayıs aylarının günlük 300’lerde olan vaka sayısına daha inemedik.

Nedeni de belli…

Tüm dünya gibi biz de toplum olarak koronavirüs salgınından korktuk. Evimize kapanmamıza yol açan, sevdiklerimizle ve ailemizle bir araya gelmemizi engelleyen, gezip eğlenme alışkanlıklarını yerle bir eden, çalışma anlayışımızı bozan, ekonomiyi sarsan koronavirüs korkusunu ciddi şekilde hissediyoruz.

Fakat…

Rakamların düştüğü, aşının da geldiği süreçte güven gelince bir anda her şey bitmiş gibi davranmaya başladık. Öyle olunca da cadde ve sokaklarda maskesiz dolaşan sayısı hemen arttı.

İşte…

Günlük vaka sayılarını ağır ağır indirip hızlı çıkışlarla dalgalanmaya yol açan tablo tam da bu:

Rehavet şu aşamada en son tahammül edilecek şey.

Üstelik…

Yalnızca komşularımız, sevdiklerimiz, yakınlarımız, akrabalarımız, ailemiz için değil, en başta kendimiz için dikkatli olmak zorundayız.

Bunu da…

Rehavete kapılmadan, asla gevşemeden, aşı gelmiş olsa bile bireysel önlemlerden en küçük taviz vermeden kontrollü yaşamayı sürdürmeliyiz.

Bursa isterse bunu başarır.


Hastaneler rahatladı, sistem nefes aldı

Kasım ayında… Günlük vaka sayılarının pik yaptığı günlerde hastanelerin acil servislerine anormal başvuru geliyor, yoğun bakım ve katlarda yatak bulunamıyordu.

O günler geride kaldı.

Gerçi günlük vaka sayılarında iniş-çıkışlar var ve nisan-mayıs rakamlarına dönülemedi, ama bugünkü vaka sayıları bile filyasyonun yükünü azalttı.

Hastanelerde yatak doluluğu ve yoğunluk düştüğü için de sistem nefes aldı.


Siyasetin ince ayar noktası: İyi günde de kötü günde de birlikte olmak

Konu şu… Siyaset yapanlar, partilerinin önde gelen isimlerini mutlu oldukları düğünlerinde, nikahlarında, işyeri açılışlarında yanlarında görmek istiyorlar.

O nedenle…

Siyasetçiler düğün daveti konusunda daha duyarlı davranıyorlar.

Aynı şekilde…

Partililer yakınlarının vefatı nedeniyle acılı günlerinde de siyaset yaptıkları partinin önde gelen isimlerinin başsağlığı dilemesini önemsiyorlar.

İşte…

Siyasetin ince ayar noktası kabul edilen kuralına son Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu da uymaya özen gösteriyor.

Nitekim…

Meclis’teki bütçe görüşmeleri nedeniyle Bursa’ya gelemediği süreçte yakınları vefat eden Mehmet Güngör, İhsan Paşa Güzeldağ, Ercan Yakut ve Feridun Özyüksel’e işyerlerine taziye ziyaretleri yaptı.


AK Kadın’da Karacabey ve Harmancık ataması

Kongrelerin iptal edilince teşkilatları atamayla yenileyen AK Parti’de iki ilçe daha belli oldu.

AK Parti Genel Merkezsi Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam tarafından Karacabey’de Hamiyet Özenli’nin yerine Yelit Karakaşlar Yılmaz ve Harmancık’ta da İmran Kaya’nın yerine Ayşe Aslan yeni dönemde AK Parti İlçe Kadın Kolu Başkanı atandılar.

Mazbatalar verilirken İl Kadın Kolları Başkanı Emel Gözükara Durmaz da yanlarındaydı.


‘Kore gazisinin albümü mezatta olmamalı ‘deyip aldı, Tavgaç’ın çıktı!

Isparta’da yaşıyor… Antika ilgisi nedeniyle sosyal ağlarda katıldığı mezatlardan birinde “bir Kore gazisinin fotoğraf albümünü” görünce “böyle bir albümün mezatta olmaması gerektiğini” düşünüp aldı.

Sonra…

Kime ait olduğunu öğrenmeye çalışırken, bir fotoğraf arkasında el yazısıyla “Erin Deniz Tavgaç, üç aylık…” notunu gördü. İnternetten araştırınca da karşısına İsmet Tavgaç çıktı.

Kore’de İrtibat Subaylığı yapan, 1973-1977 arası Adalet Partisi’nden Bursa Belediye Başkanı seçilen, 1983 yılında Turgut Sunalp liderliğindeki Milliyetçi Demokrasi Partisi kurucuları arasında yer alıp 1983 ve 1987’de 2 dönem Bursa Milletvekili seçilen İsmet Tavgaç’ın albümünü teslim etmek için ailesine ulaşmaya çalıştı.

Önce…

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni arayıp yardım istedi. Sonuç alamayınca Ağustos 2010’daki vefatını duyuran yazımızı internetten görüp bize ulaştı.

Biz de…

Tavgaç ailesine buradan duyurmak istiyoruz. Rahmetlinin çok özel anılarının fotoğraf albümü Isparta’da bir antika meraklısında.


Doğancı Barajı maalesef bu durumda

Fotoğrafı… Nilüfer Belediyesi sosyal medya hesaplarından paylaştı. 1975 yılında yapımına başlanıp 1983’te açılan Doğancı Barajı o tarihten beri Bursa’nın içme suyu ihtiyacını karşılıyor.

Ne var ki…

Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile gelen kuraklık Doğancı Barajı’nı kuruttu. İşte fotoğraf tam da bunu gösteriyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X