Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Sağlıkta pandemi bitmeden şimdi de ‘ekonomide pandemi’ süreci başladı

Köşe Yazısını Dinle

Her şey ortada… 2 yıldır boğuştuğumuz, kendimizi kısıtladığımız, günlük alışkanlıklarımızı değiştirdiğimiz, sonra da umursamaz hale geldiğimiz pandemi süreci daha bitmeden bu kez ekonomide pandemi süreci başladı.

Bu da…

Geçen ay faizin indirilmesiyle birlikte yükselişe geçen dövizin cinnet halleri ile ortaya çıktı.

Nitekim…

Esnaf bir dostumuzla sohbet ederken, “Fiyat değiştirmeye yetişebilmeyi bırak, değişiklikleri takip edemiyoruz” dedi. Marketlerdeyse yeni iş alanı ortaya çıktı. Bazı çalışanlar yalnızca etiket değiştirme işi yapıyorlar.

Etiket değiştirmeyi yetiştiremediklerinde, raf fiyatıyla kasa okuması farklı çıkınca bu kez kasa önlerinde tartışmalar yaşanıyor.

Kısacası…

Adeta, döviz büroları gibi anlık fiyatlar uygulayan marketlerde bir ürünü üst üste iki kez aynı fiyattan alabilmek neredeyse imkansız hale geldi.

Bir de, gözden kaçan özel zamlar var.

Örneğin…

Ekmek zammı takip edilebiliyor.  200 gram ekmek 1 lira 75 kuruştan 21 Ekim’de 2 liraya, 3 Aralık’ta 2.5 liraya çıktı. BESAŞ ekmeği de 2 liraya yükseldi.

Bursa’nın önemli gıda üreticisi kuruluşlarından birinde yıllarca yöneticilik yapan dostumuz şunu aktardı:

“Yıllardır yüzde 70 kara buğday içeren ekmek alırım. Fiyatı 2 ay önce 4.5 liradan 6 liraya çıktı, şimdi 7.5 lira oldu. 2 ayda yüzde 67 zam normal mi?”

Gerçi…

Bu soruya bir çuval un fiyatı 9 Kasım’da 199 lirayken 22 Kasım’da 360 liraya çıktığı, artışın devam ettiği cevabı veriliyor, ama vatandaş da etkileniyor.

Oysa, özel ekmek tercihi yalnızca keyfi değil, sağlık nedenleri de olabilir.

Bir örnek daha…

Bir bayide 8 liraya satılan köy ekmeği geçen ay 9 liraya, geçen hafta 10 liraya çıktı, bu hafta 12 lira oldu. Özel ekmek fiyatları bu kadar oynak.

Galiba…

Yaşanan ekonomik pandemi sofrasında özel ekmek tüketenleri BESAŞ ekmeğine döndürecek.

Çünkü, her şey yerinden oynadı bir kere.

 

Türk Metal masadan kalktı

12 Ekim’de görüşmeler başlarken herkes gibi umutluyduk. En büyük sendika olan Türk Metal’in MESS’le toplu sözleşmede alacağı ücret ve haklar çalışma dünyası için kriter olacaktı.

Özellikle de…

Yaşanan ekonomik dalgalanma sürecinde toplum refahı için önemliydi.

Ama olmadı.

Ücretler ve haklarda anlaşma sağlanamayınca Türk Metal masadan kalkıp uyuşmazlık tutanağı hazırladı. Bu Bursa’yı da çok ilgilendiriyor.

 

Kirmastı’nın Mustafakemalpaşa adını alışının 99. yıldönümü heyecanı

24 Aralık 1922… Kirmastı Belediye Meclisi ilçe adını Mustafakemalpaşa olarak değiştirme kararını aldı. Bu karar, Atatürk’e teşekkür adına Cumhuriyet ilanından önce alındığı için anlamlı.

İşte…

Mustafakemalpaşa adının 99. yıldönümü için Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar’ın hazırladığı özel program gereği, Kent Kültürü Derneği Başkanı Mutlu Çınar’ın katkısıyla, Mustafakemalpaşa’nın 131 mahalle ve köyünü temsilen 131 gençle 24 Aralık’ta Ankara’ya gidilecek.

Anıtkabir sonrası, Devlet Mezarlığı’nda Bursa’yı işgalden kurtaran komutan Şükrü Naili Gökberk ile 2. Dönem Bursa Milletvekili Ahmet Naci Tınaz. Bursa Milletvekili ve Savunma Bakanı Mehmet Sabri Erçetin mezarları ziyaret edilecek.

TBMM’nin 100. yıl başkanı Mustafa Şentop ile Kurucu Meclis ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi de programda. Son ziyaret Bursa işgal edilince Bülbül şiirini yazan Mehmet Akif Ersoy Evi olacak.

 

Bu İznik UNESCO’nun yıldızı olur

Geçen hafta… İtalya’da motorlu araçlardan arınmış yavaş şehir anlamında Citta Slow ilan edilen İznik bu kez Bursa İpekçiliği ve İznik Çinisi alanlarında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı toplantısına ev sahipliği yaptı.

Gerçi…

Tüm bu çalışmalarda emeği olan Prof. Dr. Murat Taş’ın ayrılmasına üzüldük, ama İznik’in UNESCO’nun yıldızı olacağına inancımız tam.

 

Olimpiyat’ta kürsüye çıkan şampiyonları Uludağ Üniversitesi unutmadı

Önümüzde… Bursa Uludağ Üniversitesi’nin Bilim ve Hizmet Ödülleri Listesi var.

Listede…

Bilim Ödülleri kategorisinde 12,Yıllık Etki İndeksi alanında 14 bilim adamıyla özel ödül alan 3 öğretim üyesi, 3 fakülte, 2 öğrencinin yanı sıra teşvik ödüllerinde 3 öğretim üyesi, Grup Başarı kategorisinde 1 fakülte ve 1 topluluk, Hizmet Ödülleri’nde 3 idari ofis, 40 Yıl Hizmet alanındaki 17 öğretim üyesinin adları yer alıyor.

İlk olarak…

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’un 40 yıl hizmet ödülü dikkati çekerken, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları listesine 2 yıl üst üste giren Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız 2 ödül almış.

Önemsediğimiz bir ayrıntı da var:

Tokyo Olimpiyatı’nda bronz madalya kazanan tekvandocu Hatice Kübra İlgün ile gümüş madalya kazanan karateci Eray Şamdan’a da özel ödül verilmiş.

Üniversitenin öğrencisiyle gururlanması çok güzel.

 

Kalite Birliği 4 ilde şube açtı

Bursa’da… 2009 yılında kurulan Kalite Birliği Derneği yurt genelindeki eğitim çalışmalarından sonra şubeleşmeye karar verdi.

Mustafa Karaman’ın başkanlığı yeniden üstlendiği Kalbir’in yeni döneminde İzmir’de Prof. Dr. İbrahim Atilla Acar, İstanbul Anadolu Yakası’nda Doç. Dr. Ömer Kul, Manisa’da İsmail Aydın, Kahramanmaraş’ta Ahmet Kır şube başkanı atandı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X