Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Sahip olduğu 5 ilçe havaalanıyla Bursa sivil uçuş merkezi, ama farkında değil!

Köşe Yazısını Dinle

Gündemde… Bursa’nın ilk kez güçlü birliktelik görüntüsü vererek THY’nin Yenişehir Havaalanı’na dönmesinin sağlaması var. Hat satısı eksik olsa da bu gelişme önemli.

Aslında…

Yenişehir Havaalanı’nın daha işlevsel olmasını isterken, Bursa’nın sahip olduğu ilçe havaalanlarıyla tam bir sivil uçuş merkezi olduğunu atlıyoruz.

İşte…

Bursa’nın farkında olmadığı bu havaalanı zenginliğini gözler önüne seren çalışmayı M. Orhan Efe yaptı.

Siyasetçi, belediye meclisi üyesi, Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri, Mimarlar Odası Başkanı, GESİAD kurucu başkanı, bu dönem de BUMİAD Danışma Kurulu Başkanı olarak Bursa için çalışmalarıyla bildiğimiz Efe’nin raporunda, Bursa’da tam 5 havaalanı olduğu anımsatılıyor.

Bir…

“İnegöl Havaalanı 1.895 metre ve 1.395 metre çapraz iki toprak pist olarak yapıldı, kısa pist daha sonra beton piste döndü. 1970 li yıllarda Organize Sanayi Bölgesi’ne dönüştürüldü. Günümüzde uzun pist OSB 2.Cadde, kısa beton pist ise Havaalanı Caddesi olarak anılıyor.”

Önerisi şu:

“Havaalanı Caddesi kuzey yönüne yapılacak yeni pistle havaalanı yeniden kazanılırsa İnegöl’ün ihracatına ve Anadolu bağlantısına çok katkı sağlar.”

İki…

“Yenişehir Havaalanı çok önemli. Mutlaka hızlı trenle buluşmalı.”

Üç…

“Yunuseli Havaalanı doğu yönünde pist boyu uzatılarak Bursa’nın ikinci uluslararası havaalanı olarak kazanılmalı.”

Dört…

“Karacabey Havaalanı varlığını 1958’deki planlarda var. 1.395 metre piste sahip. Bugün pistin yaklaşık beşte biri beton pist olarak Hara’nın içinde. Pistin geri kalanının varlığı hava fotoğraflarında iz olarak görülüyor.”

Beş…

“Gemlik Havaalanı genişliği 40 metre, boyu 1000 metre beton pist olarak 1947 yılında keşif uçakları için hizmete girdi. Askeri Hara içindeki pist şu an TOGG’a tahsis edilen alanda kalıyor. Ancak plan tadiliyle Veteriner Okulu’na ayrılan alandan aynı miktarda alan takas yapılarak pist amatör havacılığa kazandırılmalı.”


Havaalanları Bursa’yı hedeflerine ulaştırır

  1. Orhan Efe, ortaya çıkardığı bilinmeyen havaalanları için tarihçeye de dikkat çekiyor:

“16 Şubat 1925’te kurulan Türk Tayyare Cemiyeti 1935’te Türk Hava Kurumu adını aldı. 1940’lı yıllarda da İnegöl, Yenişehir, Yunuseli, Karacabey ve Gemlik olmak üzere Bursa’da 5 havaalanı yaptı.”

Havaalanlarının 1958 planlarında yer aldığını vurgulayıp şunu söylüyor:

“Bu havaalanlarının yeniden işlerlik kazanması ülkemizin ve Bursa’nın hedeflerine ulaşmasını sağlar. Drondan eğitime her türlü uçuş yapılabilir.”

 

Diyarbakırlılar üzgün: Cumhurbaşkanı’ndan uçak seferi isteyecekler

Pandemiyi bahane edip Yenişehir Havaalanı’ndan uçuşları durduran THY’nin, Erzurum, Muş, Trabzon seferleriyle dönme kararı beklentiler için umut olurken, Bursa’daki Diyarbakırlıları üzdü.

Bu durumu…

“Doluluk oranı neredeyse yüzde 100 olan Diyarbakır unutuldu, Diyarbakır yine üvey evlat muamelesi gördü” sözleriyle değerlendiren Bursa Diyarbakırlılar Derneği Kurucu Başkanı Şehmus Seviş aynı şekilde “Diyarbakır için de girişimde bulunulmasını” istedi.

Bu hattın…

Doğu ve Güneydoğu illerine ulaşım için çok önemli olduğunu söyleyip şunu açıkladı:

“Geçmiş yıllarda yine Diyarbakır’a yapılan haksızlığı bildirdiğimiz Sayın Cumhurbaşkanı’nın verdikleri emirle seferler başlatılmıştı. Tekrarlanan bu ayrımcılık ve haksızlığı Cumhurbaşkanlığına yine bildirip uçak seferlerinin başlatılması ricasında bulunacağız.”

 

İlk müjde Esgin’den: Diyarbakır, Gaziantep sırada

Cuma günü… AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’la birlikte İstanbul’da THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ile görüşen AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin döner dönmez Yenişehir Havaalanı’na gitti.

Diyarbakırlıların üzüntüsü için de şunu söyledi:

“Bayram öncesi Trabzon, Erzurum, Muş seferleri başlıyor. Sonra da Diyarbakır ve Gaziantep uçuşları gelecek.”

 

En korkunç kazada TIR şoförü direksiyonu tarlaya kırabilir miydi?

Görüntüler dehşet… Ankara Yolu’nda Akiniş rampasından indikten sonra Barakfaki Kavşağı’nda araçların arasına dalan TIR 20 aracı kullanılamaz hale getirdi, 4 kişi yaşamını yitirdi, 21 kişi de yaralandı.

Bursa’daki en korkunç kaza için düşüncesini sorduğumuzda, eski Karayolcu olan Yol ve Ulaşım Uzmanı İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl önce kafasına takılan soruyu gündeme getirdi:

“Akiniş rampasından ovaya inince daha da hızlanan TIR’ın fren merkezi patlayınca şoför acaba direksiyonu sola araçların üzerine kırmak yerine sağa kırıp dolgu yüksekliği alçak olan tarlaya girebilir miydi?”

Uyarısı da önemli:

“Pandemi dolayısıyla ekonomik gücü düşen taşıma firmalarının yaşlı ve bakımsız araçlarında fren merkezleri paslanmadan yarılıyor. Bu ekipman periyodik muayenede kontrol edilmiyor ne yazık ki.”

Panorama Müze’de Osmanlı torunu

Osmangazi Belediyesi’nin Bursa’ya armağanı Panorama 1326 Fetih Müzesi, kentin tarihi geçmişinin yaşanabileceği en önemli mekan oldu.

Bursa’nın fethinin canlandırıldığı, gezenlerin hayran kaldığı müzeyi Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid’in torunu Orhan Osmanoğlu da ziyaret etti.

Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’nın fetih anlarını dedelerini anarak gezerken Panorama’da hatıra para da bastı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X