Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Sanayide robotlaşma dönemiyle gelen yeni anlayış: Teknoloji Müteahhitliği!

Şunu biliyoruz… Bursa’da sanayileşmenin temelinde, tekstil olarak tanıdığımız dokumacılık var. 1970’li yıllardan itibaren de otomotiv lokomotif oldu. Sanayi kenti kimliği de, teknoloji gerektiren otomotiv ile geldi, makinacılık büyüdü.

Gelinen noktada…

Sanayisinde teknoloji üreten kent adımları atılırken, robotik sanayi çok hızlı bir gelişim gösteriyor. Artık, karanlık fabrikalar kabul edilen robotların çalıştığı fabrikalar gündemde.

Nitekim…

Kısa adıyla Roboder olarak tanıdığımız ve merkezi Bursa’da olan Türkiye’nin tek Robotik ve İleri Teknolojili Sistem Entegratörleri Derneği Başkanı Gürel Yılmaz bugünü şöyle tanımlıyor:

3. Sanayi Devrimi otomasyon ve sonrası robotlu otomasyonu, 4.Sanayi Devrimi de otonomasyonla birlikte endüstrimizi karanlık fabrikalar yolculuğuna çıkardı diyebiliriz.”

Yeni bakış şu:

Bizim sektörümüzde, yani Roboder’in temsil ettiği sektörde, bir nevi Emek Tasarrufu Teknolojisi konusunda üretim sistemleri kuruyoruz.”

Adını da…

Sanayi Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin ifadesiyle koyuyor:

Teknoloji Müteahhitliği.”

Ardından…

Türk Teknoloji Müteahhitliği firmalarının dünyadaki yerine işaret ederken “daha ziyade gerilla usulü çalıştığını” söyleyip, “son dakikada golleri atmayı seven” bu tarz çalışmayı ancak esnek, çalışkan, fedakar ve zeki organizasyonların yapabileceğini vurguluyor.

Gördüğü şu:

Çok pratik çözümler buluyoruz. Her Türk sistem mühendisidir sözünü haklı çıkaracak cesaret ve zekaya sahibiz.”

Düşüncesi şu:

Bulduğumuz çözümleri sonraki işlere yansıtabilsek, dokümante edebilsek ve sistem kurmada biraz daha mahir olabilsek, o zaman Türk Teknoloji Müteahhitliği firmaları dünyanın en önemli ülkelerinde büyük işler yapacak hale gelirler.”

Anladığımız o ki…

Sanayide robotlaşmayla başlayan yeni dönem, dünya liginde yeni kapıları açmaya hazırlanıyor.

Robotlaşmanın lideri otomotiv sanayi

Roboder Başkanı Gürel Yılmaz robotik uygulamaların sektörlere yansımasını şöyle açıklıyor:

Türkiye’de %39-40’la otomotiv ilk, %14-15’le makine-metal ikinci sırada. Dünyada otomotiv %30’la yine ilk sırada. Enteresan olan, elektrik ve elektronik sanayinin %25’lerde kalması.”

Nedeni şu:

Çünkü, hızlı robotlarla üretilen elektronik kartlar, gömülü sistemler, sensör teknolojileri ve çip gibi yüksek teknoloji ürünleri yapıyorlar.”

Eksiğimiz de bu.

Kore Gazisi olan İsmet Tavgaç’ın mezatta satılan anıları evine dönüyor

Gelişmeyi… Cumartesi günü bu sütunlardan duyurduk. Isparta’da bulunan antika meraklısı, internetteki mezatta karşısına çıkan albümü, “Bir Kore Gazisi’nin anıları mezatta satılamaz” düşüncesiyle satın alıyor. Bir fotoğrafın arkasındaki nottan da İsmet Tavgaç’a ait olduğunu anlıyor.

1973-1977 döneminde Adalet Partisi’nden Bursa Belediye Başkanı seçilen, 1983’te kurucuları arasında yer aldığı MDP’den 2 dönem Bursa Milletvekilliği yapan ve Emekli Albay olan İsmet Tavgaç’ı araştırırken, vefatını duyuran 11 yıl önceki yazımızı görüyor.

Bunun üzerine…

Bize ulaşıp, “albümü rahmetli Tavgaç’ın ailesine teslim etmek istediğini” söyledi.

Cumartesi günü…

Yazımızı okuyan torunu Can Özdeğirmenci aradı ve görüşmelerini sağladık. O görüşmeyle, Tavgaç’ın anıları Isparta’dan kargoya verildi ve ailesine doğru yola çıktı.

İşte susuzluğun fotoğrafı: Nilüfer Barajı

Yazılarda… Bursa’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Doğancı ve Nilüfer barajlarının doluluk oranlarıyla ilgili rakamları hep veriyoruz.

Bu kez…

Yaşanan kuraklık ve ortaya çıkan susuzluğun fotoğrafı var önümüzde. Bakıp da tedirgin olmamak elde değil.

Doğancı Barajı’na destek için yapılan, temel atmasında ve açılışında bulunduğumuz Nilüfer Barajı hiç bu kadar susuz kalmamıştı.

Sağlık çalışanlarına vefa… Pastadan insan boyunda ‘sağlıkçı’ heykeli yaptı

Cuma akşamı… Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’ndaki Rıhtım Pastanesi’ne adım attığımızda, bire bir insan boyunda heykel karşıladı.

Heykel…

Pastadan yapılmıştı ve melek kanatları olan sağlık çalışanını tasvir ediyordu.

Kariyerinde…

1 Dünya Şampiyonluğu ve 3 Avrupa Şampiyonluğu bulunan, Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Milli Takım Şefi olan Rıhtım Pastanesi Pasta Şefi Metin Taşçı bir esere daha imza atmıştı.

Üzerinde…

Doktor aletlerine kadar her şeyin en küçük ayrıntısıyla yer aldığı, uzun ve titiz çalışmanın eseri sağlık çalışanı heykeli için Rıhtım Pastanesi sahiplerinden eski dost Ali Genç şunu söyledi:

Sağlık çalışanlarımız bu zor günlerde bizler için fedakarca çalışıyorlar. Onlara minnetimizi göstermek için Şefimiz Metin Taşçı’nın pastadan yaptığı heykele Melek adını verdik ve girişe koyduk.”

Yenişehir’de oyuncaksız çocuk kalmayacak

Seçildiği günden beri izliyoruz… Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın kibirden uzak, mütevazı ve içten yaklaşımıyla dikkat çekiyor.

Yenişehir’e hizmet projeleri yaparken, insanı asla ihmal etmiyor, her an Yenişehirlilerle birlikte oluyor.

Son olarak…

Oyuncaksız çocuk kalmayacak” diyerek başlattığı sosyal dayanışma projesi kapsamında çocuklara oyuncak dağıttı. Çocukların mutluluğu da fotoğrafa yansıdı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X