Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Sanayide yeni hedef: Bursa sanal fuarların merkezi neden olmasın?

Düşünce… Son dönemde ekonomi ve sosyal alandaki girişimleri yanında, ortaya koyduğu görüşlerle öne çıkan DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel’in.

Söylediği şu:

“Covid-19 salgını nedeniyle her şey değişti. Yeni bir dünya ve yeni bir yaşam anlayışı gelişiyor. Sanayi üretimi elbette devam edecek, ama ürün tanıtımı ve pazarlamada artık yeni anlayışlar ortaya çıkacak.”

Gerçekten de…

Salgın sürecinde “hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” sloganıyla yapılan önemli değerlendirmeler ve yeni yaşam anlayışı olarak ortaya konan beklentiler var.

Öyle ki…

Üretim kenti olan, sanayi tesisleri ve çalışanlarıyla farklı bir pozisyonda bulunan Bursa için yeni üretim modelleri kadar önemli olan üretileni tanıtıp pazarlama anlayışı da tüm bu yaşananlardan doğal olarak etkilenecek.

O nedenle…

Çevikel’le sohbet ederken sanayicinin ne yapacağını sorduk. Şunu söyledi:

“Tekstilde olsun, makinede olsun, otomotivde olsun sektörler yeni ürün ya da modellerini genellikle büyük fuarlarda uluslararası kamuoyuna sunarlar. O nedenle sektörler için fuarlar önemlidir.”

Ardından…

Ev tekstili üreticisi genç bir sanayici olarak “Klasik büyük fuar anlayışı artık bitti. Salgından sonra büyük fuar toplayıp dünyayı oraya toplamak hiç de kolay değil” dedi ve şuna dikkat çekti:

“Salgın sürecinde toplantılar dijital ortamlarda yapıldı, pek çok firma evden çalışma yolunu seçti. AVM ve işyerleri kapanınca internet üzerinden alışveriş yapıldı, marketler bile internetten sipariş alıp ürün teslimi yaptı.”

Önerisi şu:

“Klasik fuarcılıkta sosyal mesafeyi korumak mümkün değil. Kalabalık ortamların ne kadar riskli olduğunu bu salgınla öğrendik. O nedenle klasik fuarlar iptal edilmeli, gelmekte olduğu açıkça görülen sanal fuarcılığa bir an önce geçilmeli.”

Önerisine şunu da ekledi:

“Sanal fuarcılık en başta maliyetleri düşürür. Aynı zamanda zaman kaybını önler. E-fuar sayesinde firmalar fuar alanlarını yanlarında taşıyabilecekleri gibi; bir tuşla tekstil, bir tuşla otomotiv sektöründeki fuarlara katılım sağlamak da mümkün olur.”

Beklentisi de şu:

“Bu alanda Bursa öncülük üstlenirse e- fuarcılık anlayışının merkezi olur.”


İşte DOSABSİAD’ın sanal fuar merkezi

 

DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel’le sohbet ederken, klasik fuarcılıktan e-fuarcılığa dönüşün gerekçelerini şöyle anlattı:

“Yaz aylarında planlanan fuarlar var. Acentelerimiz ve iş bağlantılarımızla konuştuğumuzda, katılmaya istekli olmadıklarını görüyoruz. Uçakların ne olacağı da belli değil.”

Sonra da DOSABSİAD’ın adımını açıkladı:

“Bir firmayla anlaştık, bize sanal fuar merkezi hazırladı. Başka firmalarla da görüşmelerimiz devam ediyor. Çünkü dünya ticareti bu yönde ilerliyor.”

40 yıl önce yapılan yolun 20 yıl önce yenilenen asfaltı şimdi pırıl pırıl

 

70’li yılların sonlarında… Transit geçecek araçların kent içine girmelerini engellemek ve kent içi trafiği rahatlatmak için Kestel’den Görükle’ye yeni yol yapıldı.

O yıllar…

Henüz çevre yolu kavramı olmadığı için de transit yol dendi.

Anımsıyoruz da…

Altıparmak ve Çekirge caddelerinde trafiğin ilerlemediği yıllarda transit yolu alternatif gösteren haberler yapardık.

Sonra tam tersi oldu…

Bursa’yı uçtan uca geçen yol transit olmaktan da alternatif olmaktan da çıktı, kentin ana yolu haline geldi. Şimdi bu yola alternatif üretip trafik sıkışıklığını çözmeye çalışıyoruz.

Söylemek istediğimiz şu:

40 yıl önce yapılan yolun Merinos-Acemler arası bölümünde Bursaray inşaatı nedeniyle 20 yıl önce asfalt yenilenmişti.

20 yıl sonra asfalt bir kez daha yenilenirken pırıl pırıl bir yol oldu. Büyükşehir Belediyesi’nin asfaltını yenilediği yolda trafik sıkışıklığı ve kazaların olmadığı yolculuklar diliyoruz.

Asfaltlama teknolojisi de değişti

 

Sokağa çıkma yasaklarını fırsata çeviren Büyükşehir Belediyesi kenti boydan boya geçen ana yolla Yakın Çevre Yolu’nu asfaltladı.

Dikkatimizi çeken şu:

Çalışmayı yapan Simge Mat’ın asfalt serme aracı yolun 3 tamamını kaplamış, asfaltı bir kerede döküyor.

Oysa…

Geçmiş yıllarda dar kasalı serme makineleri yolu ikiye bölüp asfaltı döker, ortada ek yeri olurdu. Ek yeri iyi kapatılmazsa da yağmur ve kar suları girer asfaltı patlatırdı.

Bu çalışmayla asfalt teknolojisinin değiştiğini gördük.

Normalleşme adımları, virüsü engelleme çalışmalarına hız kestirmedi

 

Mart ayı başında evde kal çağrılarıyla başlayan, 5 Nisan’dan beri hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulanan koronavirüs mücadelesine toplum genelde uyum gösterdi ve büyük oranda eve kapanıp çağrılara uydu.

Yani…

Bilinçsiz ve sabırsızlar çıksa da, elde edilen başarıda vatandaşın da payı var.

Bununla birlikte…

Normalleşme asımları 11 Mayıs’ta AVM’lerin açılmasıyla başlıyor. Genellikle de bayram sonrasına yönelik planlamalar var.

Fakat…

Normalleşme adımları önlemlerin gevşeyeceği anlamına gelmiyor. Nitekim, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son günlerde yollardan kalabalık fotoğrafları paylaşıp gevşemeyin çağrıları yapıyor.

Bu süreçte…

Yıldırım İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün vaka sayısı yüksek apartman ve sokaklarda karantina uygulaması kararlılığı gösteriyor.

Hani “Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik” deriz ya, aynı o durumdayız şimdi.

Bunca sıkıntıya katlandıktan sonra, bu virüsü tam defetmeden gevşemeyelim.

DEVA Partisi’nde başvurulara dönüş başladı

 

Genel Merkez kadrolarını oluşturduktan sonra teşkilatlanma aşamasına geçen Ali Babacan liderliğindeki DEVA Partisi’nde görev almak isteyenlerin başvurularının tasnifi tamamlandı.

Dahası…

81 il ve ilçeden gelen başvuruların ayrıştırılmalarının tamamlanmasından sonra, başvuranların atanmasına da başlandı. Yüz yüze görüşmeler ise bayramdan sonra başlayacak.

Bursa’daki teşkilatlanma çalışmalarını, Bursalı olan Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın yürütecek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X