Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Sandık başı kavgalarına karşı öneri: Muhtarlar için de birleşik oy pusulası

Köşe Yazısını Dinle

Öneri… Prof. Dr. Volkan Akyol’dan geldi. Bir dönem siyasete de giren ve Abdüllatif Şener’in kurucusu olduğu Türkiye Partisi’nde Genel Başkan Yardımcılığı üstlenen, fakat kısa sürede Bursa Uludağ Üniversitesi’nde öğrencilerine dönen Volkan Hoca seçim günü oyunu kullandıktan sonra sohbet ederken sandıktaki farklı rekabete dikkat çekti.

Önce…

“Sandık başında siyasi partiler için sorun yok” deyip oy verme prosedürünü anımsattı:

“Partiler ve adaylar birleşik oy pusulasında yer alıyorlar ve Sandık Kurulu her seçmene oy verme kabinine girerken birleşik oy pusulasını ve mührü teslim ediyor. Zaten sandık kurullarında da her partinin temsilcisi var.”

Şunu da ekledi:

“Yerel seçimde; belediye başkan adayları ve meclis üyeleri birleşik oy pusulasında yer alırken, muhtar adayları matbaada bastırdıkları kağıtları kabinlere koyuyorlar.”

Dikkat çektiği şu:

“Normalde, seçmen birleşik oy pusulasıyla birlikte mahallesinde muhtar olmasını istediği kişinin adının ve azalarının basılı olduğu kağıdı da zarfa koyuyor. Fakat bazen aceleden, bazen farkında olunmadığı için muhtar oy pusulasının zarfa konulması unutuluyor.”

Bu noktada…

Sandık başlarında sık rastlanan bir tabloyu anımsattı:

“Bazen de, bir muhtar adayının yakınları oy verme kabinine girdiklerinde diğer muhtar adaylarının kağıtlarını çöpe atıyor ya da cebine dolduruyor. Arkadan girenler oy verecekleri muhtar adayı kağıdını bulamıyor.”

Gözlemi şu:

“Bu gibi durumlarda sandık başlarında yer yer kavgaya varan büyük tartışmalar yaşanıyor. Oy pusulalarının kaldırıldığını bilmeyen muhtar adayları da alacakları oylardan mahrum kalıyor.”

Önerisi şu:

“Sandık başı kavgalarının önlenmesi, muhtar adayları arasında eşitliğin sağlanabilmesi için, muhtar adaylarına da birleşik oy pusulası hazırlanmalı. Böylece kimse kimseyi engelleyemez.”

Biz de bu öneriye hak verdik.

 

Gençlik Kolları’ndan geldi, belediye başkanı oldu

Seçim öncesi… AK Parti için sıkıntılı ilçelerden biri Kestel’di. Bu da, Kestel Belediye Başkanı olarak başarılı bulunan Önder Tanır’ın yerine Ferhat Erol’u aday göstermesiyle başladı.

Açıkçası…

Yeniden Refah’a geçen Tanır favoriydi, ama Gençlik Kolları’ndan gelen AK Parti Adayı Ferhat Erol kazandı.

Erol’un bayramdaki mesajı da güven verdi:

“Kestel ne istiyorsa onu isteyen belediyesi ve belediye başkanı var.”

 

Erken seçim beklentisine Büyükataman uyarısı: İktidar değişikliği yok

Seçim sürecinde gördük… AK Parti belediye başkan adayları programlarında, AK Parti teşkilatlarından çok Ülkücü grup etkindi.

Bunda da…

MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman etkisi vardı.

Seçim sonrası…

CHP’nin kazanmasıyla ortaya çıkan değişim beklentisine tepki, MHP Bursa bayramlaşmasında Büyükataman‘dan geldi:

“Türkiye önümüzdeki 5 yılın yerel yöneticilerini seçti. İktidar değişikliği yok. Cumhurbaşkanımız ve kabinesi görevinin başında.”

Erken seçim bekleyenleri de uyardı:

“Mahalli idareler seçimleri sonrası oluşan atmosferde siyasi fırsatçılığa soyunup erken seçim çığırtkanlığı yapanlar, Türkiye’de bir kriz ortamı yaratmaya çalışanlar büyük yanılgı içerisinde.”

Mesajı şu:

“Türkiye, erken seçim söylemleri üzerinden yaratılmak istenen istikrarsızlığa teslim olamaz ve olmayacaktır.”

 

İlk seçiminde Nilüfer’de üçüncü parti oldu

31 Mart’ta… Zafer Partisi ilk seçimini yaşadı. Milliyetçi ve sığınmacılar ağırlıklı iddialı söylemi yanında, kadın ve genç seçmeni etkileyen enerjisiyle dikkat çekerken; Büyükşehir seçiminde CHP, AK Parti, Yeniden Refah, İYİ Parti’nin ardından beşinci parti oldu.

Buna karşın…

İlçe Başkanı Işıl Esgin’in aday olduğu Nilüfer’de önemli başarıya imza atıp, CHP ve AK Parti’nin ardından üçüncü parti oldu.

 

Bursalı çizerin Aslan İçgüdüsü tablosu New York’ta dünyaya açıldı

Bursa’nın… Yetiştirdiği, ama farkında olamadığı değerler var. Tülay Palaz genç bir çizer olarak bu değerlerden biri.

Yıllardır…

İstanbul’daki önemli sanat dergilerinin kapaklarını Bursa’dan çiziyor. Gerçi, bazı çizgileri belediye afişleri olarak yol kenarlarında karşımıza çıkıyor, kitaplar için özel çizimler yapıyor, ama ülke çapında ses getiren işlere imza atmasına karşın Bursa onu pek tanımıyor.

Geçen ay…

Yine Bursalı bir değer olan İstanbul’daki Küçükçekmece Belediyesi Kültür Müdürü Güney Özkılıç’ın davetlisi olarak Küçükçekmece Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğrencilere sunum yaptı, logosunu çizdiği Küçükçekmece Belediyesi Kuşlu Kütüphane’de söyleşiye katıldı.

Bayramda…

Aslan İçgüdüsü adını verdiği ve NFT olarak tanımlanan dijital tapulu tablosu New York’taki NFTNYC2024 etkinliğinde sergilendi.

 

Gökyüzündeki hilal aya Bursa’dan iki fotoğraf

10 Nisan Çarşamba, saat 20.56… Bayramın ilk günü akşamı, gökyüzündeki muhteşem hilal ay görüntüsünü Bursa’dan iki gökyüzü fotoğrafçısı iki farklı yerden görüntüledi.

Mudanya’da…

Uğur İkizler’in deniz üstü fotoğrafında hilal ay ile birlikte Jüpiter ve Pons-Brooks Kuyrukluyıldızı görüntüye girdi.

Kent merkezindeyse, Şenol Şanlı hilal ayla Jüpiter’i aynı karede buluşturdu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X