Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Sebze-meyve fiyatını düşürecek öneri: Rafta değil, üründe etiket!

Köşe Yazısını Dinle

Gündemde geçim var… Seçim öncesi tartışması, seçimi etkileyen tartışmaları getirdi. Günümüzde de gıda ürünleri fiyatları toplumsal sorun boyutuna ulaştı.

Sebze-meyve gibi gıda ürünlerin fiyatları hem çok arttı, hem çok farklılaştı.

Bu konuyu uzmanı bir isimle konuştuk.

Bursa’da…

Sebzeciler ve Meyveciler Odası ve Seyyar Pazarcılar Odası başkanlığı yapan, kurduğu Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı olarak 10 yıl Ankara nöbeti tutan, 17 yıl aradan sonra yeniden Bursa Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanlığı’na seçilen Mehmet Çakman önemli bir tespit yapıp çarpıcı bir öneri getirdi:

Dedi ki:

“Bursa Sebze ve Meyve Hali’nde fiyat denetimi maalesef istenen düzeyde olamıyor. Manav sabah Hal’den 5 liraya aldığı domatesi 7 liraya satıyor. Aynı domatesi öğleden sonra giden manav 2 liraya alıp 3 liraya satıyor.”

Şuna dikkat çekti:

“Marketler aynı ürünleri Rekabet Yasası’na aykırı olarak manavdan daha ucuza satıyorlar.”

Tespiti şu:

“Üstelik marketler ürünleri kamuya ait kaldırımdaki tezgahta vatandaşın gözünün önüne koyuyorlar. Ucuz etiketle müşteri içeri çekilip başka ürünlere yönlendiriliyor ve fiyat farkı kapatılıyor. Çoğu zaman da ürünün etiketiyle kasa fiyatı aynı olmuyor.”

Bu noktada…

Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat’a gözlemini yazıp gönderdiğini vurguladı ve önerisini açıkladı:

“Sebze-meyve fiyatlarındaki artışları durdurabilmemiz için raflara etiket yerine, ürünlerin etiketli olması gerekiyor. Bu olduğunda, yani ürün etiketli olduğunda fiyat aynı kalır, stokçuluk biter, tüketici de aynı ürünü aynı fiyata alabilir.”

Bakışı şu…

“Sigarada ya da markalı ürünlerde fiyat belli olduğu için kimse pahalıya satamıyor, karaborsa yapamıyor.”

Çağrısı yerel yönetime:

“Biz bu konuda Büyükşehir Belediyesi’ne ve Hal yönetimini üstlenen Tarım A.Ş.’ye destek vermeye hazırız.”

Irak’la normalleşme sürecinde Müfit Aydın var

Irak’la ilişkiler… 1928 yılına uzanıyor. 2014’te DEAŞ terör örgütünün Irak topraklarının yarısını işgal etmesi ve Türkiye’ye terör girişimleri olmasıyla kesilen ilişkiler, 2023’te yeniden gelişti.

Şimdilerde…

Ankara-Bağdat ilişkilerinin normalleşmesinde önemli gelişmeler var.

Ankara’ya gelen Irak Parlamento Heyeti’ni, TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ ile birlikte AK Parti Bursa Milletvekili Müfit Aydın ağırladı.

Mehmet Yıldız Büyükşehir’de Genel Sekreter Yardımcısı olarak başladı

Bayramda… Daire başkanları ve iştiraklerin genel müdürleriyle görüşmeye başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey hem kurumun röntgenini çıkardı, hem faaliyetlerle ilgili bilgi aldı, hem yöneticileri gözlemledi.

Bu kapsamda…

Birlikte çalışacağı yeni kadroları oluşturup atamaya da başladı.

O kadroda…

Bize göre en önemli isimlerden biri Mehmet Yıldız oldu. 20 yıldır tanıdığımız, Bahçeşehir Koleji’nin Bursa’daki kurucusu olan Yıldız yeni dönemde Genel Sekreter Yardımcısı olarak Büyükşehir’de görev yapacak.

Hatta…

Evraklarını hazırlayıp teslim bile etti.

Yanı sıra…

Başkan Bozbey’in daha önce Nilüfer Belediyesi’nde çalıştığı kadrodan Bircan Uysal İnsan Kaynakları, Hakan Arık Bilgi İşlem, Pınar Işıkyıldız Dış İlişkiler, Derya Özgök Strateji Geliştirme, Nazlı Yazgan da İmar Daire Başkanı oldular.

Büyükşehir’e sürpriz Genel Sekreter: Buğra Gökçe

Büyükşehir’de… Başkan Mustafa Bozbey yeni dönemin kadroları için acele etmeden doğru adımlar atmak istiyor.

Nitekim…

Büyükşehir Genel Sekreteri olarak adları geçenler dışında sürpriz isim gündeme geldi: Buğra Gökçe.

2017’de İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olan, 2022’de İstanbul’da Genel Sekreter Yardımcısı ve 2023’te İETT Genel Müdürü ve 31 Mart’ta CHP İzmir Aday adayı olan Gökçe de sıcak bakıyor.

Meksika vize verdi, THY Bursalı avukatı Meksika uçağına bindirmedi

Bursalı genç bir avukat… Fırat Cihan Güler 16 Nisan günü Meksika’ya uçmak üzere pasaportunu hazırladı, konaklama belgesini de verip Meksika’dan vize, THY’den uçuş bileti aldı.

Ne var ki…

Havaalanında, çıkış kapısında THY personeli tarafından durduruldu. Gerekçe olarak da Schengen bölgesine seyahat yapmadığı için Meksika’ya girişinin problem olabileceği söylendi.

Dahası…

“Meksika’ya gidiyorsun, ama ya sınırı aşıp Amerika’ya göç etmek istersen?” kuşkusu sergilendi.

Fırat Cihan Güler kimliğini ve belgelerini gösterdi, Schengen seyahatlerinin ise eski pasaportunda olduğunu, yanında olmadığı için gösteremediğini söyledi.

Fakat…

Meksika’nın vize vermesine karşın daha Meksikalı THY’yi geçemedi. Uçağa binemediği gibi, biletinin yüzde 25’ini iade alabileceğini öğrendi.

Barolar Birliği başta, başına geleni her yere duyurmaya kararlı.

Kültürel miras: İpekböceği kozasından hediyeler

Çocukluğumuzda… Bursa bugünkü gibi yayılmamıştı ve merkezdeki bahçeli evlerde yaşam sürüyordu. Her mahallede dutluk vardı. Dut yapraklarıyla ipekböceği beslenir, koza üretilirdi.

Günümüzde…

Bunlar geçmişte kaldı, ama Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanı sahibi olan İpek Koza Sanatkârı Elif Kamacı Efe sanat atölyesinde öğrencileriyle geleneği yaşatıyor.

Rengarenk kozalarla broş bile yaptılar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X