Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Seçimde adaylıklar ya da aday olmayanlar neyin işaret fişeği?

Alışılmış seçimler gibi olmayacağı için alışılmış seçim hazırlıkları havası yok. Bunun tek nedeni en erken seçime gidilmesi ve sürenin kısa oluşu da değil.

Örneğin…

24 Haziran’da Meclis ayrı, Cumhurbaşkanı ayrı seçilecek ve Cumhurbaşkanı yeni hükümeti parlamento dışından oluşturacak.

Öyle olacağı için de…

Geçmiş seçimlerdeki “Bakan olması beklenen isimlerin illere liste başı gönderilmesi” bu seçimle sona erecek. Bu da aday listelerine dışarıdan abi gönderme döneminin bittiği anlamına geliyor.

Yeni durum…

Milletvekilleri bakan olamayacakları için, bakan olacakların milletvekili adayı olmamaları gibi yeni bir strateji getiriyor.

Zaten…

1.-yazi-icin-cumhurbaskani-recep-tayyip-erdogan-il-baskanlari-toplantisi.png24 Haziran seçimini farklı kılan etkenlerin başında bu geldiği için, AK Parti’de pazar akşamı sona erecek aday adaylığı başvuruları işaret fişeği olacak. Aday olmayanlardan yola çıkılarak da iki tahmin yapılacak:

Bir…

Aday olmayan tanınmış siyasilerin seçim sonra oluşacak yeni hükümet için işaret aldıkları düşünülecek.

İki…

Milletvekili adaylığı başvurusu yapmayanların 24 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerde belediye başkan adaylığı için hazırlanacakları düşüncesi oluşacak.

Galiba…

Halen devam eden adaylık başvurularına bu tür siyasi planlamalar ya da yorumlar açısından bakmak gerekiyor. Kimin adaylık başvurusu yaptığı kadar, kimin ya da kimlerin yapmadığı da önemli.

Nitekim…

Meslektaşımız Mustafa Özdal dün Olay’daki köşesinde Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı, AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu’nun 24 Haziran için aday olmayacağını açıkladı.

Müezzinoğlu gibi kararı merak edilen başka isimler de var.

Öncelikle…

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun kararı bekleniyor.

Yanı sıra…

Urfa internet sitelerinde “aday olmayacağı” açıklamaları yer alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Faruk Çelik’in tercihi merak ediliyor.

İçişleri eski Bakanı Efkan Ala için de aynı durum söz konusu.

Edindiğimiz izlenimse şu:

AK Parti’nin kurmay kadrosu içinde kabul edilen eski bakanlar partinin elini güçlendirmek için adaylık başvurusu yapmayıp “Cumhurbaşkanımız nerede değerlendirmek isterse takdir kendisinin” eğilimindeler.

Seçenekler arasında eve dönüş de var.

 

Turizm ilk turda biteceğini tahmin ediyor

 

24 Haziran’da seçim kararı alındığında yaz tatili için erken rezervasyon başlamıştı. Turizm sektöründen gelen haberlere bilgilere bakılırsa, tatili 24 Haziran’a gelenlerin yüzde 75.8’i rezervasyon iptali yapıyor.

Eğer…

Cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kalırsa, 8 Temmuz’da yapılması gerekiyor. O dönem için tatilini iptal edenlerin oranı ise yüzde 10’lar seviyesinde.

Çıkan sonuç şu:

Turizm cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalacağını düşünmüyor, ilk turda biteceğine inanılıyor.

 

İsmet Su Meclis’e dönebilir mi, Lütfi Hoca’nın yolu açılır mı?

 

3.-yazi-icin-ismet-su-ve-lutfi-tasci.jpgSiyasi partilerin il başkanlıkları şu sıralar hareketli. En hareketli parti olarak da, önceki seçimlerde olduğu gibi AK Parti İl Başkanlığı dikkati çekiyor.

Burada…

Yapılan başvurularla ilgili değerlendirmeler kadar, adaylıkları beklenen kimi isimlerin görevlerinden ayrılmamaları da konuşuluyor.

Örneğin…

AK Parti’den aday olması beklenen bürokratlar arasında yer alan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Elif Güler Kazancı istifa etmedi.

Cuma akşamı görüşmemizde, “Sağlık Bakanlığı ile ilgili önemli projeler üzerinde çalışıldığını ve üstlendiği sorumluluklar olduğunu” söyledi.

Adaylığı beklenenlerden KADEM İl Temsilcisi Hatice Akbaş Şahin de adaylık için istifa etmeyenlerden. “Benim zaten adaylık niyetim yoktu, KADEM olarak başladığımız işler var” diyen Şahin, adının bir beklenti olarak konuşulduğunu düşünüyor.

Günün sürprizlerinden biri İsmet Su’dan geldi. Kuruluşundan itibaren AK Parti İl Yönetim Kurulu’nda görev alan, 2011-2015 döneminde AK Parti Bursa Milletvekili olarak parlamentoda görev yapan Su, başvurusunu İl Başkanlığı’na teslim etti.

Eski İl Sağlık Müdürlerinden solan Dr. Osman Ayyıldız da AK Parti’den aday adayı oldu.

Aday adaylığını son günün son dakikasını yetiştirenlerden biri de Şehreküstü Camii İmamı Lütfi Taşçı oldu. Umreden döner dönmez önce memuriyetten, sonra Bursa Kent Konseyi Başkan Yardımcılığı’ndan istifa eden Lütfi Hoca’nın adresi MHP oldu.

Bursa’nın protokol imamı da denilen Lütfi Hoca, yolu açılırsa, AK Parti’den seçilen Ali Kul’dan sonra Bursa’dan Meclis’e giden ikinci imam olacak.

 

Çalışma yaşamı uzmanı CHP’de

 

4.-yazi-icin-ozgur-erdursun.jpgÖzgür Erdursun’u kamuoyu Olay TV’de çalışma yaşamı sorunlarının ele alındığı programdan tanıyorlar. Sık sık İstanbul’dan yayın yapan yaygın kanallara da konuk oluyor.

Yani…

Çalışma yaşamında uzman olan, sorunlar ve çözümlerini en iyi bilenler arasında yer alan Özgür Erdursun 24 Haziran için CHP’den milletvekili aday adayı oldu.

Açıkça söylemek gerekirse, Erdursun gibi uzmanlara Meclis’te ihtiyaç var.

 

Otoyol adaletsizliğini durdurdu!

 

İstanbul’dan İzmir’e kadar geçtiği yerlerde parasını ödeyerek kamulaştırma yapan, ancak Karacabey bölgesinde toplulaştırmayla tarım arazilerini bedelsiz elde etmek isteyen otoyola açılan davalara Karacabeyliler Derneği Başkanı Yüksel Ceylan öncülük etmişti.

2014 yerel seçiminde Karacabey DSP Adayı olan Ceylan, kongrede seçildiği İYİ Parti İl Yönetim Kurulu’ndan istifa edip milletvekili aday adayı oldu.

5.-yazi-icin-yuksel-ceylan-002.jpg

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X