Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Seçime 1 yıl kala ‘Anadolu penceresi’ bakışıyla siyaset röntgeni: 51 ilin sırrı

Köşe Yazısını Dinle

Geri sayım başladı… Erken seçim beklentisini koruyanlar olsa da, zamanında yapılacak seçim için bile artık son 1 yıla girildi. Bu da, görünen ya da olasılık dahilindeki tüm siyasi hesapları masanın üzerine çıkarıyor.

Satır aralarındaki gizli ayrıntılar daha da önem kazanıyor.

İşte…

Süreç nedeniyle toplum mühendisliği kapsamına giren o hesaplarda satır arası kazılarını yapabilen Sosyolog Mutlu Çınar şuna dikkat çekti:

“Cumhurbaşkanı ve TBMM aritmetiğinin belirlenmesi için seçmen 2 oy kullanacak. O nedenle seçimin 2 aşamalı olduğunu unutmamak gerekiyor.”

İşaret ettiği şu:

“Tam da bu noktada 6’lı masa partilerinde Cumhurbaşkanlığı seçimi kazanılamazsa meclis aritmetiğine hâkim olmak için strateji geliştiriliyor.”

Ardından…

“Millet İttifakı’nın Cumhur İttifakı’nı geride bıraktığına dair algı oluşturmak için anket sonuçları gün aşırı yayınlanıyor” deyip ekledi:

“İlginç olan; bu yayınlara rağmen Millet İttifakı’nın milletvekili sayısında Cumhur İttifakı’nı geride bıktığı iddiası ortaya konulamadı.”

Şunun altını çizdi:

“TBMM’de sandalyelerin yüzde 28’ini oluşturan 168 milletvekilinin seçildiği ve Büyükşehir olmayan 51 il bütün hesapları bozuyor.”

Nedenini de söyledi:

“24 Haziran seçimleri ve 31 Mart seçimlerinde İstanbul, Ankara, Adana, Antalya ve Mersin gibi metropol şehirlerin belediye başkanlıklarının kazanılması Millet İttifakı ile birlikte 6’lı masayı oluşturan partilere 2023 seçimleri için heyecan vermesine karşın, 31 Mart seçimlerinde Büyükşehir olmayan 51 ildeki İl Genel Meclis sonuçları hevesleri kursakta bırakıyor.”

Sonra da…

Çarpıcı bir sonuç ortaya koydu:

“31 Mart seçimleri 51 ilde İYİ Parti’nin MHP’den oy koparabilme doyumuna ulaştığını gösteriyor” dedi ve şunu açıkladı:

“51 ildeki İl Genel Meclisi seçimlerinde MHP aldığı yüzde 18,8‘lik oyla ikinci parti olurken, CHP yüzde 17,5’lik oy oranıyla üçüncü parti.”

Farklı bir hesap: 51 il kader değiştiriyor

Onu… Satır arası kazıların uzmanı Sosyolog Mutlu Çınar 51 il üzerinden şu sonucu anımsattı:

“Son İl Genel Meclisi seçiminde AK Parti’nin yüzde 41.6, MHP’nin 18.8, BBP’nin 1.8 oyuyla Cumhur İttifakı 51 ilde yüzde 62.2 oy; CHP’nin 17.5, İYİ Parti’nin 8.1, SP’nin 2.5, DP’nin 0.7 oyuyla Millet İttifakı yüzde 28.8 oy almış.”

Bir tespiti de şu:

“CHP’nin yüzde 16,4 oy kaybedip yüzde 17,5 oy alabilmesi metropollerde destek bulurken 51 ilde aynı desteği bulamadığını gösteriyor.”

Faruk Çelik yorumladı: Etimiz ve sütümüz neden az ve neden pahalı?

Geçen hafta… Tarımsal üretimde kayıp ve israfı ortaya koyan Faruk Çelik bu defa Avrupa’da küçükbaşta birinci, büyük başta ikinci olmamıza karşın et ve sütün neden pahalı olduğunu irdeledi.

Tespiti şu:

“Otunuz azsa etiniz ve sütünüz de azdır. Pahalıysa da et pahalıdır. Bizde maalesef yem hem az, hem de büyük maliyet.”

İşte nedeni:

“Avrupalı bir hayvandan yılda ortalama 350 kilo et ve günlük 25 litre süt alırken biz 275 kilo et, günlük 10 litre süt alırız. Yem bizde iki kat pahalı.”

Çözümü gösterdi:

Bir…

“Yem ihtiyacı için ekim yasağı kaldırılıp meralar etkin kullanılmalı. Uygun yerlere yem bitkisi ekilmeli. Böylece yem bitkisi ekilen verimli yerlerle de ek hububat ekim alanı kazanılır.”

İki…

“Mera alanları hayvancılık yapanlara, yaptıkları süre için bedelsiz verilmeli. Kaliteli damızlık, boğa, suni tohumlama ve embriyo transferi uygulanmalı. Hayvan varlığı ıslah edilmeli.

Ahmet Kılıç yeniden Genel Sekreter Yardımcısı

AK Parti’de… Gençlik Kolları’ndan basamakları çıkarak gelen siyasetçi oldu. Önce Gençlik Kolları Genel Merkezi’nde Teşkilat Başkanlığı yaptı, 5 yıl önce AK Parti Genel Merkez MKYK Üyesi ve Genel Sekreter Yardımcılığı üstlendi.

Halen…

TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi olarak parlamento çalışmalarını sürdüren AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç önceki akşam yeniden Genel Sekreter Yardımcısı atandı.

Yarının ressamları: Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi’nin resim sergisi

2 gün önce… Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Remzi Ayaz ve öğretmenler ziyaretimize geldiklerinde önce okulla ilgili konuştuk.

Ayaz, 5 yıldır görev yaptığı Zeki Müren GS öğrencilerinin müzik ve resim çalışmalarını anlattıktan sonra masamıza bir davetiye bıraktı:

“Öğrencilerimiz Bursa’yı yönetenleri tanıyalım, değer katanları bilelim düşüncesiyle 55 portre çizdi. Ressam Şefik Bursalı Sergi Salonu’ndaki açılışa gelirseniz bir de sürprizimiz var.”

Dün…

Serginin açılışına gittiğimizde, Ayaz da bizi kendi resmimizin önüne götürdü.

Açıkçası…

  1. Sınıf Öğrencisi Yaprak Bayram’ın çizdiği portremize bakarken çok heyecanlandık. Çünkü büyük sürpriz oldu.

Böylesine özel bir sergide, hele Cavit Çağlar büyüğümüzün resminin olduğu sergide olmaktan onur duyduk. Çizen Yaprak Bayram’ı kutladık, Okul Müdürü Remzi Ayaz’a teşekkür ettik.

Yarının ressamlarının çizdikleri tüm portreler çok başarılıydı.

8 yıllık kampanya amaca ulaştı: TRT Balkan kuruldu

2014 yılıydı… Diş Hekimi Gürkan Kaya başkanlığında Bursa’da farklı amacı olan bir platform kuruldu: TRT Balkan Kurulsun Merkezi Bursa Olsun.

Genellikle…

Balkan kökenli siyasetçi ve işinsanlarının yer aldıkları platform çeşitli toplantılar yanında Ankara’ya gidip TRT’yi ve dönemin milletvekillerini ziyaret edip bu isteği iletti.

İstekleri 8 yıl sonra gerçekleşti. Çünkü, TRT Balkan bugün yayına başlıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X