Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Seçime 6 ay kala siyasete ateş düştü: Baraj düşerse ne olur?

Seçime kaldı 6 ay… Kimi siyasi partiler seçim öncesi kendilerini gözden geçirip teşkilatlarını yenilemek için kongre yapıyorlar. Bursa’da ilçe kongrelerinin sonuna doğru gelen AK Parti geçtiğimiz hafta sonu il kongrelerine başladı. MHP de kongre sürecini başlatmak üzere.

Bu doğrultuda…
Kimi il ya da ilçe başkanlığı, kimi de milletvekilliği düşünenler, adaylık planlarıyapıyorlar.
Derken…
Hafta sonu resmen siyasete ateş düştü.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’la yaptığı görüşmeyi Habertürk Gazetesi’ndeki köşesine taşıyan Muharrem Sarıkaya,  mağdur olduklarına inananların yaptıkları bireysel başvurular üzerine seçim barajının Anayasa Mahkemesi’nde görüşüldüğünü yazdı.
Gerçi…
Anayasa Mahkemesi’nden yapılan açıklamada, ihsas-ı rey, yani kararı belli etme görüntüsüne açıklık getirildi, ama siyaset dalgalandı bir kere.
Çünkü…
Yüzde 10 olarak uygulanan seçim barajının düşürülmesi, tüm siyasi tablonun yeniden şekillenmesi anlamına geliyor.
Hatta…
Konuşulduğu gibi seçim barajının yüzde 5’e inme olasılığı bırakın tabloyu, siyaset sahnesini yakından ilgilendiriyor.
Bir kere…
Seçime bağımsız adaylarla girip Meclis’te Grup kurma geleneğine sahip BDP yapısı böyle bir gelişme halinde parti olarak seçime katılma şansını yakalıyor.
Dahası…
Barajın düşmesi, hele yüzde 5’e inmesi küçük partileri umutlandırıyor.
Gerçek olan şu ki…
Kimi seçmenin, partisi seçimi kazanamayacağı zannıyla, “oyunun çöpe gitmemesi” için büyük partilere yöneldiği biliniyor. Barajın düşmesi, küçük partilere de seçmenlerine yeniden kavuşma umudu veriyor.
Yanı sıra…
Siyasette yeni partilerin kurulması içi de yolu açıyor.
Kısacası…
Anayasa Mahkemesi’nin kararı elbette bilinmez, ama seçim barajını görüşmesi bile siyasete ateş düşürdü ve durgun gidişi hareketlendirmeye yetti.
Gerçi…
Gelişmeyi “tam seçime gidilirken, ortalık da sakinken” diye başlayan sözlerle anlamlı bulanlar var, ama şu da bir gerçek ki, Anayasa Mahkemesi’nden ne karar çıkarsa çıksın, önümüzdeki süreçte bu konu çok tartışılacak.
O şimdiden belli.

 

***

 

Kadınlar, bu panel sizin için!

 

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk sayesinde Türk kadını seçme ve seçilme hakkını pek çok ileri demokrasi ülkesinden önce kazandı.
Bu nedenle…
Ayrı bir önem taşıyan 3 Aralık’ta Balkansiad, Buikad ve Kadın Girişimciler İl Kurulu birlikteliğiyle düzenlenen paneleCHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli ve TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanvekili Binnaz Toprak’ın yanı sıra Başkent Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz’in de konuşmacıları arasında yer alacağı panel düzenlendi.
Panel BTSO’da yarın saat 13.00’te başlayacak.

 

***

 

AK Parti’de gençlik kontenjanına iddialı adaylar var

 

Eğer çok önemli bir gelişme olur da büyük bir sürpriz yaşanmazsa milletvekili genel seçimi 7 Haziran’da yapılacak.
Gerçi…
Seçime 6 ay gibi çok uzun bir süre var. Fakat, partilerde adaylık niyetleri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.
Özellikle de…
İktidar partisinde adaylık için her zamankinden daha çekişmeli bir süreç yaşanacağına dair sinyaller şimdiden geliyor. Mücadelenin daha çetin geçmesi beklenen kulvarlar arasından gençlik kontenjanı dikkat çekiyor.
Nitekim…
Milletvekili aday listesinin seçilebilir sıralarında yer alabilecek genç adaylar arasında Gençlik Kolları Genel Merkezi’nde Teşkilat Başkanı olarak görev yapan, Bursa’da da İl Gençlik Kolları Başkanlığı yapan Ahmet Kılıç adı öne çıkıyor.
Yanı sıra…
Yine eski bir İl Gençlik Kolları Başkanı olan ve halen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın danışmanları arasında yer alan Mahmut Turunç da adaylığı beklenen gençlerden biri.
Kulislerde…
Osmangazi İlçe Gençlik Kolu Başkanı Ali Sait Adiloğlu’na da listenin gençlik kontenjanı içinde yer tanınıyor.

 

***

 

AK Parti’de il başkanlığına da genç aday

 

İlçe kongrelerinde yarıyı geçip sona yaklaşan AK Parti’de 10 Ocak’ta Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla yapılacak il kongresi için de hazırlıklar sürüyor.
Kongre için, Avukat Cüneyt Bülent Şeker’den sonra gençlerin adayı olarak Necmi İnce aday olmaya hazırlanıyor. Ancak İnce’nin adaylığı bir şarta bağlı.
Eğer…
AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun milletvekili adaylığına karar verip kongrede aday olmazsa Necmi İnce il başkanlığına aday olacak. Ancak Torun il başkanlığına aday olursa, İnce seçime girmeyecek.

 

***

 

En ünlü düğün fotoğrafçısından fotoğrafçılara ders!

 

 

Bursa Fotoğrafçılar Odası Başkanı Kamil Konuşkan çok eski bir dosttur. Küplüpınar Mahallesi Muhtarlığı’nı devrettikten sonra yeniden fotoğrafçılığa döndü.
Üstelik…
Bursa’daki fotoğrafçıları günün trendi haline gelen dış mekanda düğün fotoğrafçılığı alanında yetiştirecek bir eğitimle ortaya çıktı.
Çünkü…
Avrupa’da son yıllarda düğün fotoğrafçılığı denildiğinde akla gelen ilk isim olan Sergey İvanov’un eğitim vermek üzere Bursa’ya gelmesini sağladı.
Ünlü Rus fotoğraf sanatçısı, Bursa Fotoğrafçılar Odası üyelerine dün Cumalıkızık’ta tarihi mekan çekimiyle ilgili ders verdi. Bugünkü ders Gölyazı’da. Yarın ise Burçman Otel’de yapılacak kapalı mekan toplantısı ve teorik eğitimle 3 günlük program sona erecek.

 

***

 

Ahmet Cevizci Hoca’ya çok üzüldük

 

Prof. Dr. Ahmet Cevizci kendi halinde ve mütevazı yaşamayı seven bir bilim adamıydı. Fakat Uludağ Üniversitesi ve felsefe denildiğinde ilk akla gelen isim olurdu.
Yazdığı felsefe kitaplarının ve makalelerin listesi bile sayfalar tutuyor. Üniversite kitaplığında da derin bir izi var.
Dün akşam saatlerinde üniversitedeki çalışma odasında kalp krizi geçirip yaşama veda ettiğini duyunca çok üzüldük.
Yalnızca Uludağ Üniversitesi değil, felsefe camiası çok özel ve çok önemli bir bilim adamını kaybetti. 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X