Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Seçime yerel ve küresel açıdan bakış: Yeni dönem başlayacak

Dr. Gürsel Dönmez’de öğretim üyeliği, gazetecilik, şiir kitapları nedeniyle edebiyatçılık var. Avrupa kentlerindeki üniversitelerde konferanslar verdi, Avrupa’da yaşayan Türkler için önemli çalışmalar yaptı.

7 Haziran 2015 seçiminde AK Parti Bursa listesi 11. sırasındaydı. AK Parti o seçimde 10 milletvekili çıkarınca sınırda kaldı ve Başbakanlık’taki görevine Başmüşavir olarak döndü . Seçimler 1 Kasım 2015’te yenilenirken, “kısmeti zorlamamak” için aday olmadı, ama AK Parti 11 milletvekili çıkardı.

O tarihten beri Başbakan Başmüşaviri olarak dünyayı izliyor, yorumluyor. Biz de görüş ve izlenimlerini zaman zaman aktarıyoruz.

Sohbet ederken…

1.yazi-icin-basbakanlik-basdanismani-gursel-donmez.jpg24 Haziran seçiminin neden önemli olduğunu sorduk. Başbakan Başmüşaviri Dr. Gürsel Dönmez de her zamanki gibi farklı değerlendirme yaptı.

Genel bakışı şu:

“24 Haziran 2018 Milletvekili Genel Seçimleri ve Cumhurbaşkanı Seçimi Türkiye için yeni bir dönemin başlangıcı olacak. Kulağa klişe gibi gelebilir ama gerçekten ‘yeni bir dönem’ başlayacak.

Sonra da, 24 Haziran’ı farklı kılan özellikleri yorumladı:

Bir…

“Milletvekilleri açısından bakarsak, şu husus öne çıkıyor: Yeni sistemde partiler genel dengelerden çok yerel temsili önemseyecekleri için şehirlerin meclisteki temsili daha güçlü olacak.”

Şunun altını çizdi:

“Bu demokrasinin tabana dayanması ve yayılması açısından olumlu. Yeni sistemde TBMM, ‘yasama erki’ olarak daha net bir pozisyon sahibi oluyor.”

İki…

“Cumhurbaşkanlığı açısından bakarsak, yepyeni bir durum ortaya çıkıyor. Yeni sistemde Devlet ve Hükümet işlerini yürütecek kişiyi seçiyoruz.”

Bu noktada…

Bunu zaten herkes biliyor” deyip daha önemli noktaya işaret etti:

“Önemli olan şu: Ülkemizi küresel sahnede temsil edecek kişiyi seçeceğiz. Kamuoyu bu noktanın maalesef çok farkında değil.”

Nedenini açıkladı:

“Seçeceğimiz Cumhurbaşkanı; Trump, Putin, Merkel, May, Macron gibi güçlü liderlerle muhatap olacağı için tüm dünya seçimleri yüksek dikkatle izliyor.”

Şunu da ekledi:

“Bölgesel ve küresel sorunların daha da artacağını görüyoruz. İrade ve seçim bize ait. Küresel sahnede zayıf kalacak birini seçersek, sonuçlarına da hep beraber katlanacağız demektir.”

Uyarısı şu:

“Küresel sorunlar var ve bölgesel olarak da zor sürece giriyoruz. Yolumuz keskin virajlarla dolu. Acemi bir kaptan lüksümüz yok. Olay bu kadar basit.”

 

Dr. Dönmez soruyor: Bizi kim temsil edecek?

 

Başbakan Başmüşaviri Dr. Gürsel Dönmez seçimleri nasıl gördüğünü açıklarken, “Bu seçimlerde demokratik yarışa aday adayı olarak şahsen katılmıyoruz ama siyasi adresimiz elbette belli” deyip şunu sordu:

“Siyasi kimlik bir tarafa, vatandaş olarak şunu önemsiyorum: Küresel sahnede beni/bizi kim temsil edecek? Putin, Trump, Merkel gibi liderlerle çatır çatır mesele konuşabilecek Cumhurbaşkanı adayı kim?”

Şunu ekledi:

“Elbette cevabım çok net belli. Cevabını netleştirmemiş Bursalı dostlar da sanırım kriteri dikkate alacaklardır. Bu işin şakası yok.”

 

2. Bölge lokomotifi Yıldırım’ın kendi milletvekilini seçme heyecanı

 

Artık… Her parti ilçesinde 1 oy fazla getirebilecek adayların peşinde. Özellikle de, 2. Bölge’nin lokomotifi durumunda olan Yıldırım’da AK Parti iddialı..

Nitekim…

2. Bölge’nin 10 milletvekilinden 8’ini hedefleyen AK Parti demografik yapıyla dengelere göre strateji geliştiriyor ve daha çok oy getirecek adaylar arıyor.

İşte…

Tam bu noktada ilk bakışta göze çarpan bazı aday adayları var.

Örneğin…

Yıldırım kurucu yönetiminde yer alan, 2002’de Mehmet Emin Tutan’ın milletvekili olmasıyla İlçe Başkanlığı üstlenen ve Batı Trakya seçmeninin tanıdığı Ahmet Er var.

Batı Trakya Türkleri Derneği eski başkanı ve Büyükşehir Başkanvekili olan Şükrü Köse’yi de güçlü adaylar arasında saymak gerekiyor.

Yanı sıra…

AK Parti’nin kuruluşundan beri Kadın Kolları hariç her kademede çalışan ve Doğu oylarını da kontrol edebilen, son dönem AK Parti siyasetinin güçlü teşkilatçıları arasında öne çıkan eski ilçe başkanı Hüdayi Yazıcı var.

3.-yazi-icin-taner-eke-002.jpgÜstelik…

Yazıcı’nın son kongre öncesindeki ilçe başkanı olarak Yıldırım’ın mahalle yapısını en iyi bilen isim olduğu unutulmamalı.

Yine…

1983 yılında Anavatan Partisi kurulurken 54 numarayla ilk üyelerinden olan, ANAP’ta Yıldırım ve İl yönetim kurullarında görev yapan, DYP’de İl Başkan Yardımcılığı ve İl Sekreterliği görevlerinde bulunan, AK Parti’deyse Yıldırım Belediye Meclisi Üyesi olarak Plan Bütçe Komisyonu Başkanlığı yapan Taner Eke, aynı zamanda Erzurum oylarının temsilcisi olarak da siyasetin vazgeçebileceği bir isim değil.

 

Yüksel Özkan’ın CHP adaylığı Bulgaristan medyasında yankı yaptı

 

2015 seçimlerinde Bal-Göç yönetimi Prof. Dr. Yüksel Özkan’ın aday olması, ancak partilere gitmek yerine partilerin davetini görüşmesi kararı aldı. Fakat o davet gelmediği gibi yöntem eleştirildi.

Şubat ayı başındaysa Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun davetiyle Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekimliği görevini kabul etti.

Ardından…

23 Nisan’da Bal-Göç’ün etkinliğine katılan CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş’tan “Geçen seçim göçmen aday eksiğini hissettik, milletvekili adayımız olun” çağrısını yönetimine taşıdı.

4.-yazi-icin-yuksel-ozkan-haberleri-bulgaristan-medyasi.jpgBal-Göç yönetimi de, kapılarının çalınıp davet geldiğini görünce Yüksel Özkan’ın CHP’den aday olmasını kabul etti.

Kamudan istifaların son gün son saatine sıkışan gelişme, Bulgaristan medyasında da geniş yer buldu. Rahmetli Mümin Gençoğlu’ndan sonra Prof. Dr. Yüksel Özkan’a da parlamento yolu açıldığı haber ve yorumlarda vurgulandı.

İşte…

Yüksel Hoca bu koşullarda bugün CHP’den aday adaylığı açıklaması yapacak. Basın toplantısını Bulgaristan medyasının da izleyeceği yolunda bilgiler var.

 

CHP 2 aday arasında kararsız

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayını belirlemek için Parti Meclisi ve Meclis Grubu’ndan sonra geçen hafta sonu Kayseri’de il başkanlarının görüşünü aldı, partiye iletilen görüşleri değerlendirdi.

Şimdi, CHP’nin cumhurbaşkanı adayını cuma günü açıklaması bekleniyor. Ancak kulislerde Kılıçdaroğlu’nun iki isim arasında kaldığı konuşuluyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X