Bu sütunların okurları biliyorlar… Özellikle Bursa merkeze yönelik seçim değerlendirmeleri yaparken sık sık vurguladığımız bir durum var:
Kentin merkezinde yer alan eski mahallelerdeki evlerde genellikle 2-4 seçmen yaşıyor. Fakat, merkezden dışarı çıkıldığında, çok seçmenli ve adeta oy deposu gibi olan evler var.
Oralardaki eğilim de sonuçları etkiliyor.
Nitekim…
Merkezdeki 27 mahallede elde ettiği farkını 2 katını 1 mahallede kaybeden partilerden de örnekler veriyoruz.
İşte…
CHP Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Karaca ile sohbet ederken, bu gözlem ve değerlendirmelerin rakamsal tablosunu önümüze koydu.
“Referandum hazırlığına önce Osmangazi’nin röntgenini çıkarıp seçmen dağılım analizi yaparak başladık” diyen Karaca ortaya çıkan çarpıcı tabloyu da paylaştı:
“Osmangazi’nin 306 bin 102’si erkek ve 311 bin 459’u kadın olmak üzere 617 bin 561 seçmeni var. Kadın seçmen sayısı 5 bin civarı fazla.”
Şunun altını çizdi:
“Osmangazi ilçe bazında Türkiye’nin üçüncü büyük seçim çevresi.”
16 Nisan’da 169 okulda kurulacak 1.574 sandıkta oy kullanacak Osmangazi seçmeninin röntgeni, yerleşim etkinliği açısından önemli:
“31 bin 850 kişiyle en çok seçmen Hamitler’de. İkinci sırada 25 bin 201 seçmenle Bağlarbaşı geliyor.”
Şunu ekledi:
“En az seçmen Karaıslah ve Hüseyinalan’da. Bu 2 köyde 107 seçmen kayıtlı, ama kente göç nedeniyle sürekli yaşayan sayısı daha az.”
Devam etti:
“Hamitler Mahallesi 11 bin 815 haneyle ilk sırada. Bağlarbaşı’nda 9 bin 484 hane var.”
Dikkat çekici iki rakam daha verdi:
“Osmangazi’de 7 bin 675 engelli seçmen var. 18 bin 447 seçmen de bu referandumda ilk kez oy kullanacak.”
Sonra da…
Osmangazi seçmen röntgeninin en çarpıcı sonucunu açıkladı:
“Yunuseli’ndeki Güneştepe Mahallesi’nde bir evde 17 seçmen kayıtlı. Emek’teki Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’ndeyse 15 seçmenli 2 aile var.”
Şunun da altını çizdi:
“Tam 14 bin 704 hanede 5 ve üzeri seçmen yaşıyor. Bu da toplamda, Osmangazi seçmeninin yüzde 20’sini oluşturuyor.”
Seçmenin ilgisi kendi sorununa
Merkez sağ ve sol partilerin yanı sıra bazı demokratik kitle örgütlerinin de katıldıkları çalışmayla Osmangazi’nin tüm mahallelerini dolaştıklarını ifade eden CHP Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Karaca, ikinci turda broşür dağıtmaya başladıklarını söyledi.
Gözlemiyse şu:
“Anayasa değişikliği seçmenin öncelikli gündemi değil. Vatandaş işsizlik ve yoksulluk gibi acil sorunlara çözüm olmayacağını biliyor, ama Türkiye’nin geleceğinin oylanacağının da farkında.”
Cumhurbaşkanı’nın eşi kutladı, Bakan da fotoğrafladı!
Fotoğrafa… Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinde rastladık… Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın milli tohum hedefiyle başlattığı 1. Yerel Tohum Buluşması cuma günü İzmir’de gerçekleşti.
Etkinliğe…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da katıldı.
Böylece…
8 Mart’taki Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen Kadın Çiftçiler Buluşması’nın ardından Emine Erdoğan bir ay içinde ikinci kez Tarım Bakanlığı etkinliğine katıldı ve kadın çiftçilere mesaj verdi.
İşte…
O etkinlik kapsamında bir de yemek yarışması vardı. Fotoğraf da, yarışmada dereceye girenleri Cumhurbaşkanı’nın eşinin kutlama anını gösteriyor.
Emine Erdoğan yemek yarışmasında dereceye girenleri kutlarken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de bu anı cep telefonuyla fotoğraflıyor.
Ortaya da güzel, farklı ve içten bir görüntü çıkmış.
Kani Torun’un gelememe nedeni
AK Parti’nin Bursa’da 11 milletvekili var, fakat referandum için 10 milletvekili çalışırken Cemalettin Kani Torun sahada yok. Bu da merak konusu oluyor.
Gerçi…
Kendisiyle tanışmak henüz kısmet olmadı, ama Torun’un gelememe nedeni keyfi değil. Çünkü, 20 yaşındaki kızı İngiltere’de kanser tedavisi görüyor, o da bir baba olarak bu zor süreçte yanında bulunuyor.
Gelememe nedeni bu.
Bursa’nın gururu: Murat Kaçar 70 yaşında Dünya Şampiyonu
Bursa’da belli bir yaştaki sanayici, işadamı ve yöneticilerin çoğu çocukluğunda Dr. Murat Kaçar’ın elinden geçti. İyi çocuk doktoru olmasının yanında, koşmaktan hiç vazgeçmedi ve iyi atlet olmayı sürdürdü. Hem de uluslararası yarışmalarda sürekli kürsüye çıktı.
Uluslararası Masterler Atletizm Yarışları’nda 40 yaş grubuyla başladığı süreçte şimdi de 70 yaş kategorisinde koşuyor.
Bu sütunlarda…
Dr. Murat Kaçar’ı 8 Nisan 2013 günü “Pistlerde 6 Avrupa Şampiyonluğu, 6 Dünya ikinciliği olan Kaçar’ın tek hedefi kaldı: Dünya Şampiyonluğu” başlığıyla anlatmışız.
O hedefe de…
24 Mart’ta Güney Kore’nin Daegu kentinde Dünya Materler Salon Şampiyonası’nda 60 metre engelli yarışını 10.45 dereceyle kazanarak ulaştı.
Sohbet ederken…
İpi göğüslediği anda neler hissettiğini sorduk. O da yarış felsefesini anlattı:
“Benim sloganım şu: Hayal et, çalış, başarırsın. Hep bunu uyguladım. İpi göğüslerken de tüm yarışlar gözümün önünden şimşek hızıyla gelip geçti.”
Böyle söylemesi nedensiz değil elbette.
1986’da 40 yaş grubunda ilk veteran yarışında koşup 6. olduktan 15 yıl sonra 2001’de Fransa’nın Bordoeux kentinde 60 metre engellide Avrupa Şampiyonu oldu. O yarıştan 16 yıl sonra da 2017’de Güney Kore Daegu’da Dünya Şampiyonluğu’na ulaştı.
Dikkat çektiği de bu:
“Belki de gençlere anlatamadığımız tek şey bu. Her şey çok çabuk olsun istiyorlar. Bazı başarılar için hayal etmek, aralıksız çalışmak gerekiyor.”