Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Seçmek en güzel duygu: Sandık kurulan her yer siyaset festivali

Eskiden önseçim vardı ve milletvekili listelerini partilerin teşkilatları/örgütleri belirlerdi, ama 1983 sonrası dönemde CHP dışında unutuldu. Birkaç seçimde önseçim yapmayan CHP 6 Haziran 2015 aday listesini de önseçimle belirledi.

2002’den itibaren zaman zaman önseçim uygulayan partiler oldu. Örneğin, MHP 2007 aday listesini önseçimle hazırladı.

1e.jpgAK Parti ise 2002’den bu yana tüm seçimlerde kendi yöntemi olan temayül yoklamasını tercih ediyor.

Gerçi…

Temayülde kullanılan oyların sonuçları açıklanmadığı için oyların sayılıp sayılmadığı tartışmaları oluyor, ama AK Parti yöntemini ısrarla sürdürüyor.

Nitekim…

Sürenin çok kısa olmasına karşın, 24 Haziran seçimi için de tüm seçimlerdeki işleyişi tekrarlıyor.

Dün de…

Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde AK Parti’nin geleneksel temayül yoklaması vardı.

Üstelik…

Milletvekilleri ve eski milletvekillerinin sandığa girmedikleri temayül için AK Parti Genel Merkezi tarafından Teşkilat Başkanı Mustafa Ataş gönderilerek Bursa’ya önem verildiği mesajı yansıtıldı.

Öncelikle şu gözlemi paylaşmak gerekiyor:

Hangi amaçla olursa olsun, sonuçlarıyla ilgili ne spekülasyon yapılırsa yapılsın sandığın ortaya konması ve parti teşkilatlarına tercih hakkı tanınması, yani seçme fırsatı verilmesi çok önemli ve çok güzel tablolar çıkmasına yol açıyor.

Temayülün yapılacağı Osmangazi Salonu’nun önü de dün sabah erken saatlerden itibaren siyaset festivali alanı gibi rengarenkti.

Daha girişte sağlı sollu dizilen gençler oy kullanacaklara aday adaylarının kart ya da broşürlerini veriyorlardı. Kurulan stantlarda da kalemden çakmağa, sudan kahveye, yiyecekten meşrubata kadar ikramlar vardı.

AK Parti teşkilatları olarak İl Yönetim Kurulu ile Demokrasi ve İnsan Hakları Kurulu’ndan 58, belediye başkanları olarak 16, belediye meclis üyeleri olarak 253, ilçe başkaları ve yönetim kurulları olarak 340, Kadın Kolları olarak 178, Gençlik Kolları olarak 203, mahalle ve köy başkanları olarak da 1.066 olmak üzere toplam 2 bin 114 kişi 2 bölgeye göre tercihlerini yaptı.

Aday adayları kulis yaparken sıra bekleyenin heyecanı, oyunu kullananların da mutluluğu yüzlerine yansıyordu.

Bir kez daha gördük ki, sandık güzel bir şey.
 

Aday adaylarının kulağı Ankara’da

 

AK Parti Teşkilat Başkanı Mustafa Ataş uzun konuşmasında hem AK Parti’nin ilke ve prensiplerini, hem temayülün önemini anlattı, aday adaylarını bekleyen süreç hakkında bilgi verdi.

Planlamaya göre, aday adayları mülakat için bu hafta Ankara’ya davet edilecekler, sonra da Üst Kurul incelemesi başlayacak.

Ancak…

Davet tarihi bugün yapılacak İstanbul İl kongresi sonrası belli olacak. Pazartesi bile çağrının gelme olasılığı var. O nedenle aday adaylarının kulakları Ankara’da.

 

Merkez dağınık, ilçeler organize

 

Temayül için AK Parti İl’in çiçeği burnunda Teşkilat Başkanı Ömer Aybar başarılı bir organizasyon yapmış. Her ilçeye 2 oy kullanma kabini hazırlanmış.

Oylamanın başladığı saatte, dış ilçelerden gelen partililer kendi sandıkları önünde uzun kuyruklar oluştururken, merkezdeki ilçelerin sandıkları tenha görüntü verdi.

Bu da…

Dışarıdan otobüslerle topluca gelen teşkilatların daha disiplinli hareket ettiklerini gösteriyor. Oylama gün boyu süreceği için merkezde yaşayanlar daha dağınık davranıyorlar.

 

AK Parti’de organizasyon güzel, ama oy planlamasında sorun var

 

AK Parti’nin alışılmış organizasyon başarısını Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki temayül yoklamasında da gördük.

Ancak…

4f.jpgOrganizasyon disiplinine karşın AK Parti’nin oy kullanma planlamasında temel bir sorun ortaya çıktı.

Ona da…

Sandıkları birlikte dolaştığımız Sosyolog Mutlu Çınar işaret etti. Biraz da araştırmacı özelliğiyle AK Parti teşkilatlarının haritasını çıkaran Mutlu’nun uyardığı sorunlu planlama şu:

“İlçelerden temayüle yönetim, belediye başkanı, belediye meclisi ile kadın ve gençlik kolları dışında mahalle başkanları da katılıyor.”

Şuna dikkat çekti:

“Böyle bir yapılanma, mahalle sayısı çok olan ilçelere daha fazla oy kullanma hakkı ve sonuç üzerinde daha etkili olma şansı veriyor.”

Örnek de verdi:

“2. Bölge’nin oy deposu Yıldırım’ın 67 mahallesine karşın, 117 mahallesi olan İnegöl bariz bir üstünlük sağlıyor. Gemlik’in 35 mahallesi var, ama nüfusu daha az olan Mustafakemalpaşa 131mahallesiyle sonuç üzerinde daha etkili.”

Bu uyarı yabana atılacak gibi değil.
 

Parti duyarlılığı her şeyden önde

 

Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki temayül sırasında sandıkları dolaşırken görevden alınan Cemalettin Torun yönetiminde İl Başkan Yardımcısı olan Davut Gürkan’la karşılaştık.

303 aday adayından biri olarak teşkilatla görüşüyordu. “Sizin ekibin kırgın olduğu söyleniyordu” dediğimizde şu cevabı verdi:

“Partimizin neferleriyiz. Hele bu kritik dönemdeki seçimde kimsenin kırgın olmaya hakkı yok. Üzerimize düşeni yapıyoruz. AK Parti’nin başarısı için hep birlikte omuz omuzayız.”

 

MHP’de Kurtuluş Coşkun, İYİ Parti’de Bayram Kazancı dönemi
 

Seçim süreci başladığında MHP’de İl Başkanı Tevfik Topçu ile yönetiminden 9 kişi aday adayı olmak üzere istifa ettiler. Aynı şekilde, İYİ Parti’de de İl Başkanı Yüksel Yılmaz’la birlikte 17 kişi aday adayı olmak üzere il yönetiminden ayrıldılar. Bu rakam  AK Parti’de 4 kişide kaldı.

Partilerin il yönetimlerindeki boşalmalar ledeklerin yönetimlere davet edilmesiyle dolduruldu.

Yanı sıra…

İstifa eden il başkanlarının yerlerine de yönetim kurulunda yapılan oylamalarla yeni başkanlar seçildi.

Buna göre…

MHP İl Başkanı Kurtuluş Coşkun olurken, İYİ Parti’de Yahya Bahadır’la yarıştığı oylamayı kazanan Bayram Kazancı yeni il başkanı oldu.

 

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X