Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Seçmenin açık mesajı: Adaya oy veririm, beğenmezsem oy vermekten vazgeçerim!

Köşe Yazısını Dinle

Yıllardır… Her seçim öncesi İstanbul merkezli kamuoyu araştırma firması ADA Araştırma’nın yaptığı anketlere yer veririz. Ayhan Adıgüzel dostumuzun yönetimindeki ADA da milimetrik sonuçlarıyla hiç yanılmadı, tüm seçimleri tam tahmin eden araştırma şirketi oldu.

Önümüzde…

Yine farklı bir ADA çalışması var. 31 Mart’taki yerel seçimde seçmenin oy verme davranışını etkileyen faktörleri araştırmışlar.

İlk soru şu:

“Oy tercihinizi belirlerken, sizin için parti mi önemli, aday mı önemli?”

Ortaya da…

Çok net bir tablo çıkmış. Yüzde 78.6’sı “Adaya oy veririm” derken, yüzde 21.4 “Partiye oy vereceğini” söylemiş.

Bu oran…

AK Parti seçmenine yüzde 75.1 adaya, yüzde 24.9 partiye olarak çıkarken, MHP seçmeninde yüzde 70.1 aday ve yüzde 29.9 parti çıkmış. CHP seçmeni yüzde 78.8 adaya, yüzde 21.2 partiye cevabı verirken, İYİ Parti seçmeni yüzde 89.8 aday, yüzde 10.2 oranında da parti tercihi yapmış.

Gerçi…

Tüm partilerin seçmeni için aday öncelik, ama araştırmada adaya oy vereceğini söyleyenlerde en yüksek oranın İYİ Parti’de çıkmış.

ADA Araştırma…

Ankete katılanlara ikinci soruyu yöneltmiş:

“Oy vereceğiniz partide beğenmediğiniz aday olursa; o partiye oy vermekten vaz mı geçersiniz, yoksa oy vermeye devam mı edersiniz?”

Soruya …

Seçmenden çok net bir cevap gelmiş:

Yüzde 62.8 “oy vermekten vazgeçerim” seçeneğini, yüzde 27 “yine aynı partiye oy vereceğini” işaretlemiş. Yüzde 10.2 de kararsız kalmış.

Cevapların…

Partilerin seçmenlerine göre yansımasında da şu tablo ortaya çıkmış:

AK Parti seçmeninin yüzde 62.2’si “vazgeçerim” derken, yüzde 26.9’u “aynı partiye oy veririm” karşılığı vermiş. Yüzde 11 de kararsız kalmış.

Bu oranlar CHP’de yüzde 57.1 “vazgeçerim” ve yüzde 33.6 “partiye oy veririm” çıkmış. Kararsız yüzde 9.3 olmuş.

Görünen şu…

Aday belirlerken seçmen davranışını göz önüne almayan sandıktan çıkamaz.

Kayıhan Hoca Sağlık Bakanı’na hastaneleri sordu

TBMM’de… Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı bütçesi görüşülürken, CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala söz aldı ve Bursa Erkek Lisesi’nden arkadaşı olan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya Bursa’daki hastanelerle ilgili iki soru yöneltti:

“Bursa Memleket Hastanesi ne zaman açılacak? Eski Tıp Fakültesi’nin yerine Yıldırım’da yeni bir Devlet Hastanesi inşaatı neden başlamadı?”

Saadet’in Osmangazi hamlesi: Pansuman değil, çözüm odaklı projeler

6 Ekim’deki… Kongreyle Saadet Partisi Osmangazi İlçe Başkanı seçilen Ali Öncel deneyimli bir siyasetçi. 20 yıldır Saadet camiası içinde, son 18 yıldır da ilçe yönetiminde.

Teşkilat Başkanı Şenol Göksal ve Tanıtım-Medya Başkanı Hikmet Dağgeçer’le ziyarete geldiğinde, “Güçlü, yeni Osmangazi, yaşanabilir Bursa” için yola çıktıklarını söyledi.

Bugüne kadar Osmangazi’yi yönetenleri eleştirdi:

“Çözüm odaklı projeler yerine pansuman projelerle gün geçiştirildi. Vücut kan kaybederken yüze botoks yaptırıldı.”

Gördükleri şunlar:

“Trafik sıkışıyor, ama alternatif yol yok. Sanayi yok. Beşyol’da kentsel dönüşüm nedeniyle tamirhaneler nereye gideceklerini şaşırdılar.”

Şunları da ekledi:

“Hanlar Bölgesi projesini yapandan Allah razı olsun, ama hemen altında Doğanbey TOKİ’leri var. Tabakhaneler de sağlık ve termal turizme açılmalı.”

Saadet’te ittifak yok, dirsek teması olabilir!

Sohbette… SP Osmangazi İlçe Başkanı Ali Öncel’le yerel seçimleri de konuştuk.

“Genel Başkanımız seçime kendi amblemimizle gireceğimizi açıkladı” dedi ve şunu söyledi:

“Eski ilçe başkanımız Sayın Gökhan Gerçek ısrarlarımızla 3 dönem aday oldu, gösterdiği fedakarlık için kendisine minnettarız, Bugün 10’a yakın aday adayımız var.”

Şunun altını çizdi:

“Gündemimizde ittifak yoklama dirsek teması olabilir.”

Osmangazi’de AK Parti’ye ‘dağlı aday’ formülüyle Tatlıoğlu önerisi

Geçen sabah… AK Parti’de yıllardır siyaset yapan dostlarlaydık. İl’de görev alan da, Osmangazi’de yöneticilik yapan da vardı.

Doğal olarak…

Sohbet, belediye başkan adaylıkları üzerine gelişti. Deneyimli dostlardan biri dedi ki:

“Mustafa Dündar Büyükşehir Adayı olursa AK Parti Osmangazi’de geniş kesimleri bir araya getirecek adayla çıkmak zorunda.”

Düşüncesini de söyledi:

“CHP son iki seçim Osmangazi’de dağ kökenli Erkan Aydın’ı aday gösterdi, oy aldı. AK Parti’de İrfan Tatlıoğlu neden olmasın?”

3 dönem…

Başarıyla Orhaneli Belediye Başkanlığı yapan, Türk Dünyası  Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı olarak Anadolu’yu kapsayan çalışma yürüten İrfan Tatlıoğlu acaba ne düşünüyor?

Şu cevabı verdi:

“Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği’nin uluslararası altyapısı için yoğun çalışma içindeyim. Tek gündemim bu.”

Bahçuvancı tura çıktı, Şimşek başvuru yaptı

Görünüşe göre… Yerel seçim öncesi, özellikle de aday adaylığı sürecinde en hareketli ilçelerin başında Mudanya geliyor.

Mudanya’da…

Hayri Türkyılmaz ile iki dönemdir belediyeyi kazanan CHP’de aday adaylarına, eski ilçe başkan Fahrettin Bahçuvancı da katıldı. Hatta, Bahçuvancı ziyaretlerine 50 yıl önce üye olduğu Esnaf  Odası’ndan başladı.

Necati Şimşek ise, AK Parti Mudanya’ya aday adaylığı başvurusu yapan ilk isim oldu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X