Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Şehir Hastanesi Metrosu’nda hızlı karar: 1 ay içinde yeni ihale olacak

Köşe Yazısını Dinle

İhale 27 Ekim 2020’de oldu… Bursaray’ı Emek İstasyonu’ndan hızlı trene bağlayıp Şehir Hastanesi’ne ulaştıracak, tamamı yeraltından 6.1 kilometrelik hat ihalesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü 6 firmayı davet etmişti, ama 4 firma teklif verdi.

Zarflar açıldıktan sonra, ikinci aşamadaki pazarlık sürecinde tablo şöyle oluştu:

Çelikler İnşaat 1 milyar 630 milyon 442 bin 067 lira 87 kuruş, Kalyon İnşaat 1 milyar 622 milyon 006 bin 718 lira 87 kuruş, Onur Taşımacılık İnşaat 1 milyar 628 milyon 022 bin 657 lira 06 kuruş, Söğüt İnşaat-Taşyapı İnşaat ortaklığı 1 milyar 607 milyon 824 bin lira.

Böylece…

Söğüt İnşaat-Taşyapı İnşaat ortaklığının 1 milyar 607 milyon 824 bin liralık teklifi en iyi teklif olarak açıklandı ve ihale sonuçlandı.

Aslında…

İhale kararı hızlı alınmış, süreç de hızlı işlemişti. Fakat itiraz süreci ve Kamu İhale Kurumu incelemesi uzadı. Şehir Hastanesi Metrosu projesinin temeli de 2 Nisan 2021 Cuma günü atılabildi.

O günlerde…

Metro inşaatı nedeniyle Mudanya Yolu’ndaki düzenlemeler gündemdeydi. Hatta, sökülecek yaya üstgeçidi açıklaması yapılmış, geçici sinyalizasyon konmuştu.

Köprü sökülmeyince oluşan “Acaba neler oluyor?” kaygısının cevabı önceki gün Ankara’dan geldi.

İhaleye katılan firmalar arasında olmayan Ege Gökmen İnşaat-Günfalt İnşaat ortaklığı itirazıyla Danıştay 13. Dairesi’nin ihaleyi iptal etmesi sürpriz oldu.

Bunun üzerine…

AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin dün sabah Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün’ü ziyaret etti.

“Bursa bu zaman kaybından zarar görecek” diyen Esgin’e, masasındaki dosyayı gösteren Eyigün şu cevabı verdi:

“İhalenin iptaliyle Bursa’nın zaman kaybetmemesi için hemen çalışma başlattık.”

Şunu açıkladı:

“1 ay içinde yeni ihaleye çıkıyoruz. Süreci hızla tamamlayıp inşaata hemen başlayacağız.”

 

İnşaat süresi 42 aydan 24 aya iniyor

Sabah… Ulaştırma Bakanlığı’na gidip Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eygiün’ü ziyaret eden AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, iptal edilen Şehir Hastanesi Metrosu ihalesi için şunu istedi:

“Çok zaman kaybedilirse Bursa mağdur olur.”

Bunun üzerine Eyigün şunu açıkladı:

“İptal edilen ihalede 42 ay süre verilmişti. Bu süre yeni ihalede 24 ay. Yani iş 2023’te bitmiş olacak.”

 

Uzun süreli kapanmalar virüs yayılımına engel, ama paniğe yol açıyor

Algıları ve tepkileri farklı toplumuz, önlemi de abartıyoruz. Geçen yıl sokağa çıkma yasağı açıklanınca insanlar saate bakmaksızın marketlerde ne buldularsa aldılar. Sonraki günlerde marketler adeta yağmalandı ve raflar boşaldı.

Görüldü ki…

Pazartesi akşamı açıklanan 29 Nisan Perşembe akşamından 17 Mayıs Pazartesi sabahına kadar 17 günlük sokağa çıkma yasağı toplumun ayarlarını yine bozdu.

Yaşadığımız bölgede dün sabah kalabalıktan pazara giremedik. Markette, doldurulmuş alışveriş arabalarının kasalardaki kuyrukları korkuttu.

Uzmanlar haklı, virüsün yayılması böyle engellenir. Fakat uzun süreli kısıtlama toplumda paniğe yol açıyor.

Bir de…

17 günlük kısıtlama süresince belli koşullarda alışveriş yapılabilecek, ama alkollü içki satışı yasak. Ramazan ayı tamam da, virüsle bağını kimse anlayamadı.

Aşıda yine sıkıntı var: Birinci doz yapılamıyor

Sokağa çıkma kısıtlamaları ve kapanmalar koronavirüs mücadelesinde yeterli değil, aşılama çok önemli.

Ne var ki…

Aşılamada tedarik sorunları bir türlü aşılamıyor. Haritaya göre Bursa’da 491 bin 588’i birinci doz ve 315 bin 607’si ikinci doz olmak üzere toplam 807 bin 195 aşı yapıldı.

Fakat sırası gelip birinci doz başvurusu yapanlar “aşı yok” cevabıyla karşılaşıyorlar. Sağlık kurumları yalnızca ikinci doz aşı yapıyor.

500 yıl önce cami yaparken kuşlar su içebilsin diye taş bile oyuluyordu

Bizi de… Geçen dönem Osmangazi Belediye Meclisi’nin MHP Grubu Sözcüsü olarak kent sorunlarını gündeme taşıyan Cemil Aydın uyardı.

Uyarırken de…

“500 yıl önce camileri ve türbeleri yaparken kuşlar su içip yaşamlarını sürdürebilsinler diye mermer taşları oyan bir Osmanlı kültürü vardı” deyip şunu anımsattı:

“Tüm canlılar bu dünyada bir arada yaşıyorlar, ama bazıları insaoğluna muhtaçlar. Tıpkı kuşlar gibi.”

Geçmişte…

Atalarımızın cami yaparken mermeri oyup kuşlara yuva hazırladığını ve böylece sorumluluğunu yerine getirdiğini vurgulayan Cemil Aydın’ın çağrısı şu:

“Bildiğim kadarıyla, Bursa Kent Konseyi Strateji ve Ar-Ge Çalışma Grubu temsilcisi Mehmet Emir Aksoy kardeşimize ait bir proje Kent Konseyi gündemine gelmişti. Kuşlar için benzer uygulamalar bu tarih şehrinde yeniden yaşama geçirilebilir.”

 

DEVA’da 9. ilçe İnegöl oldu

Pandemi koşullarına karşın iç ve dış gelişmeler nedeniyle siyaset yeni bir sürece doğru ilerlerken DEVA Partisi de ilçelerdeki teşkilatlanmasını sürdürüyor.

Bu doğrultuda…

DEVA’nın Bursa’daki 9. ilçesi İnegöl oldu. Kani Ahmet Erbay başkanlığında oluşturulan DEVA İnegöl İlçe Yönetim Kurulu’nun onayı Genel Merkez’den geldi ve yetki belgesi de Erbay’a teslim edildi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X