Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Selin öğrettiği: Yamaçlardaki mazgal sistemi ve yol boyu ağaçları değişmeli

Son dönemde… Bursa önemli doğal afetler yaşıyor. Hiç görülmemiş şiddette yağmur ve dolu kırsalda da, kent merkezinde de büyük acılara yol açıyor.

Elbette…

Daha önce vurguladığımız gibi bu doğal afetlerin pek çok nedeni var. Bunların başında da ekolojik sistemdeki bozulmalar ve iklim değişikliği geliyor. Dere yataklarındaki yapılaşma, doğaya müdahale gibi etkenler de çok önemli.

Bununla birlikte…

Kent merkezinin güneyinde yükselen Uludağ’da da, kuzeyindeki Katırlı Dağı’nda da aşırı yağışa dayalı sel felaketleri ortaya çıkması bir yamaç kenti olan Bursa’nın kendine özel mesajlar çıkarmasını gerektiriyor.

İşte…

İvazpaşa’daki sel felaketini anımsatan İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl de, doğanın verdiği bu mesajlara dikkat çekti ve Bursa için bazı özel değerlendirmeler yaptı.

Konuya…

Biraz da yol ve ulaşım uzmanı gözüyle yaklaşırken, gözlemini şöyle aktardı:

“İvazpaşa’daki yağıştan sonra Ankara Yolu’ndaki mazgalların bile ağaç yaprakları, naylon, çöple tıkandığı görüldü. Mazgallarda maske bile vardı.”

Düşüncesi şu:

“Esasen rögarların yerleri, yol kotuna göre yerleşimleri ve sayıları sıkıntılı. BUSKİ zaman zaman temizliyor, ama sel nedeniyle gördük ki her an şiddetli yağmura ve caddelerden şiddetle akıp gelen suyun boşaltılmasına hazır tutulması gerekiyor.”

Önerisi şu:

“İvazpaşa, İpekçilik, Namazgah gibi yüksek kotlu mahallelerden düşük kotlu bölgelere eğimden dolayı hızla akan yağmur suyu için tek mazgal yerine yolu boydan boya dik kesen mazgallar yapılmalı.”

Şuna dikkat çekti:

“Aşırı yağışta bu yüksek mahallelerdeki yollar dere işlevi görüyor. Hızdan dolayı yağmur suyunun bir kısmının yola boydan boya konan mazgalı aşması ihtimaline karşı belli aralıklarla bu uygulama tekrarlanmalı.”

Ardından…

“Yol boyuna görsellik için çok yaprak döken ağaçlar dikilmemeli” dedi ve şu uyarıyı yaptı:

“İzmir Yolu’nda Beşevler metro durağı ile Çalı Kavşağı arasında kestane ağacı dikilmiş ki, en çok yaprak döken ağaçlardan. Çınar ağaçları da yine bu durumda yol kenarına dikilmemeleri gereken ağaçlardan.”

 

Kemal Demirel Doğal Afet Bakanlığı öneriyor

 

Yağmur ve dolu afetleriyle, depremin kendini sürekli hissettirdiği şu günlerde, 2002 ve 2007’de 2 dönem CHP Bursa Milletvekili seçilen Kemal Demirel dönemin Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği ve4 Kasım 2011 günü bu sütunlardan aktardığımız mektubu anımsattı:

“Türkiye’nin yüzde 97’si deprem kuşağında. Bina stoğunun yüzde 67’si ise kaçak. Deprem ve Doğal Afet Bakanlığı kurulmalı.”

Yaşanan afetlerden sonra, 9 yıl önceki önerisini “Doğal Afet Bakanlığı kurulmalı” diyerek tekrarladı.


Bursa-Çin arasında dostluk köprüsü kurdu, Çinli turiste hazırlanıyor

 

Ziyarete… Eşi Ulviye Yahya ile birlikte gelen Çin Fahri Konsolosu Nejat Yahya’nın eli de boş değildi. Çin Büyükelçisi Deng Li’nin gönderdiği 2 kutu maskeyi masamıza koydu.

Öyküsünü de anlattı:

“Çin koronavirüse yeni yıl tatilinde yakalandı. Fabrikalar kapalı olduğu için üretim yapılamıyordu. Şubat ayında Türkiye’den maske isteyince yaklaşık 10 milyon maskeyi gönderildi. Çin’de üretim başlayınca da Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu test kitleri gönderdiler.”

Masadaki maskeleri de açıkladı:

“Şimdi de, halka dağıtılmak üzere Büyükelçiliğe maske gönderdi. Bursa’ya gelen 10 bin maskeyi sivil toplum örgütleri aracılığıyla dağıttım.”

Bu noktada…

Türkiye-Çin ilişkilerini Bursa açısından değerlendirdi:

“İki ülke arasında tarihi ilişkiler var. Korona olmasaydı Bursa’ya Çinli turistleri getirmek için çalışıyorduk.”

Mesajı da şu:

“Çinli turist tarihi ve kültürel eserleri önemser. Bu nedenle Bursa avantajlı.”

 

Korona gençlere mi yöneldi?

 

Salgının ilk zamanları… Koronavirüsün 65 yaş üstü olanları daha çok etkilediği bilgileri vardı. Bu nedenle 65 yaş üstü için uzun süren sokağa çıkma yasağı uygulandı.

Gelinen noktada…

Virüsün yayılma hızı ve etkilerinde farklılıklar ortaya çıkıyor. Bu yöndeki istatistik verilerine de CHP Bursa eski milletvekili olan Dr. Ceyhun İrgil dikkat çekti:

“Son 14 günde tanı konanların yüzde 5.68’i 17 yaş altı, yüzde 63’ü 25-45 yaş grubu.”

Sorusu da şu:

“Neden gençlerde hastalık oranı artmış olabilir?”



Her şey lösemili çocuklara destek için: Anneler ‘internet dükkanı’ açtı

 

Hafta içinde… LÖSEV Bursa Koordinatör Yardımcısı Aslı Metin Sakarya ve Aktif İletişim Sorumlusu Çağla Kapıcıoğlu ziyaretimize geldiler.

Gerçi…

Ziyaretleri Olay’ın yeni yerine taşınması nedeniyle “hayırlı olsun” amaçlıydı, ama sohbetimiz her zamanki gibi LÖSEV ve lösemili çocuklara yoğunlaştı.

Nitekim…

Lösemili çocuklar için LÖSEV’in yaptıklarını, daha doğrusu toplumsal destek adına ürettiklerini konuşurken, bir dönem Olay’da birlikte çalıştığımız Aslı Metin Sakarya çantasından çıkardığı küçük kutuyu masamıza bıraktı.

Kutudaki çikolata toplarını da şöyle açıkladı:

“Bunları lösemili çocukların anneleri katkısız olarak yapıyorlar ve biz de çocuklara destek için satışa sunuyoruz.”

Farklı bir sosyal hizmetin farklı bir destek uygulaması olan ve annelerin elinden çıkan ürünleri alarak lösemili çocukların tedavilerine destek vermek isteyenler lsvdukkan.com internet sitesinden sipariş verebilirler.

En güzel leylek fotoğrafı: Dans eder gibi uçuyor

 

Elinde fotoğraf makinesi… Karacabey’in doğal güzelliklerini sergilerken, yaban yaşamından eşsiz öyküler üretiyor. Alper Tüydeş gerçek bir doğa fotoğrafçısı olarak çok özel misyon üstlendi.

Günlerce…

Sabırla bekleyip çektiği kuş fotoğraflarıyla artık doğaseverlerin tanıdığı bir isim oldu.

Son leylek fotoğrafına da, öncekiler gibi uzun uzun baktık. Uluabat Gölü üzerinde dans eder gibi uçan leylek fotoğrafı bize göre en güzel leylek fotoğrafı olarak kayıtlara girdi bile.

Deklanşörüne sağlık.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X