Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Sıcağı sıcağına ilk mesaj: İlk iş Bursa’nın planlarını yapacak!

Köşe Yazısını Dinle

Gerçekten de… Süreciyle ve atmosferiyle farklı seçim oldu. Bir kere, aday adaylığı süreci çok uzun oldu. İkincisi adaylar belli olduktan sonra hem AK Parti, hem CHP benzer kaotik süreçler yaşadılar.

İlk kez…

İki partide de adaya tepki için istifa eden ve görevden alınan ilçe yönetimleri oldu. İlk kez aday gösterilmeyince başka partiye geçen belediye başkanları oldu.

İşte…

Genel yönetimi ilgilendiren emekliler ve hayat pahalılığı tepkilerinden kaynaklı etkilerin de fazlasıyla yansıdığı bir seçim günü yaşadık.

Saat 22.00’de…

Yazımızı hazırlamak üzere bilgisayarın başına oturduğumuzda, sandıkların yarısı açılmıştı ve CHP Büyükşehir Adayı Mustafa Bozbey 8 puan farkla öndeydi.

Meslektaşımız İhsan Aydın’la birlikte görüştüğümüzde, “Farkın 12 puana kadar çıkmasını beklediğini” söyleyen Bozbey’e, “Yarın nasıl bir gün olacak?” diye sorduk.

Şu cevabı verdi:

“Bursa’nın gülümseyeceği gün olacak. ‘Gülümseyin Bursa’dasınız’ diyeceğiz.”

İlk iş olarak ne yapacağını sorunca da şunu söyledi:

“Hiç zaman kaybetmeyip hemen işe koyulacağız. Önceliğimiz de planlar olacak. Bursa’nın planlarını yapacağız. Kentin anayasası kabul ettiğimiz 1/100 binlik Çevre Düzeni planını hemen hazırlayacağız.”

Ardından…

“Bursa’nın kaybedecek zamanı yok” deyip şunu vurguladı:

“Bursa’nın ulaşım, sağlık, turizm, tarım master planlarını yapacağız. Bu planlarla birlikte kent anayasasını oluşturacağız.”

Bununla birlikte…

Büyükşehir personelini ziyaret edip görüşmeler yapacağını da ekledi.

Görüşmenin ardından…

Bozbey’in yanından ayrılırken şunu düşündük:

Yönetim dönemine kent planlarıyla başlamak, tam anlamıyla bir teknik adam bakışı.

Sonuçlar değişmez de…

Bursa’da 20 yıllık AK Parti dönemi sona erer ve Bozbey bu sabahtan itibaren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olursa; planı önceleyeceğini söylemesini, popülist davranmayacağının işareti kabul ettik.

 

Osmangazi’de sürpriz, aradaki fark oldu

Osmangazi’de… Üçüncü kez karşı karşıya gelen CHP Adayı Erkan Aydın ile Osmangazi Belediye Başkanı ve AK Parti Adayı Mustafa Dündar arasındaki yarış merakla bekleniyordu.

Açıkçası…

Aydın’ın artan ivmesiyle seçimi zorladığı, son haftaya da kazanma potasında girdiği görülüyordu, ama bu kadar fark beklenmiyordu.

Görüldü ki…

Erkan Aydın üçüncü yarışında Dündar’a 12 puan farkla kazanıp geçen iki seçimin rövanşını aldı.

 

Pazar gecesi Bozbey ve Yeşiltaş her saat başı durum açıklaması yaptı

Gazeteci olarak… 1977’den beri tüm yerel ve genel seçimleri izliyoruz, ama bu seçim kadar farklı atmosferi olan seçim yaşamadık.

Nitekim…

Kampanya süresince halkın ilgisizliği gözlemimizi birkaç kez paylaştık. Bu sandığa da yansıdı ve katılım Bursa’da ilk kez yüzde 77’de kaldı.

Rutinimizdir…

Her seçim gecesi partilerin il merkezlerini dolaşır, sonuçları yerinde gözleriz.

14 Mayıs’ta

AK Parti İl Başkanlığı’nda basının yönetim katına alınmadığını, ayrı bir yer açıldığını gördük. Orada kimseyle görüşmek mümkün değildi.

O nedenle…

Pazar akşamı AK Parti’ye uğramadan CHP Büyükşehir Adayı Mustafa Bozbey’in seçim sonuçlarını takip ettiği Podyum Davet’e gittik.

Organizasyon güzeldi. Hele Bozbey ve CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş’ın her saat durum açıklaması iyi planlanmıştı.

Her açıklamaya farklı milletvekilinin katılması da iyi düşünülmüştü.

 

AK Parti’ye alarm zilleri çaldıran seçim oldu

Gördüğümüz şu… AK Parti 20 yıldır yönettiği ve elindeki en büyük il olan Bursa Büyükşehir’i de, en büyük ilçe olan Osmangazi’yi kaybetti.

Mustafakemalpaşa’da Şükrü Erdem’in kazanması sürpriz olmadı, ama AK Parti’nin yüzde 70’lere varan oyla seçim kazandığı Harmancık’ı kaybetmesi, Keles’te sonucu 300 oyun belirlemesi de önemli.

Yanı sıra…

Yıldırım ve İnegöl gibi iki kale ilçede CHP Büyükşehir Adayı oylarının artması da ciddi uyarı.

Kısacası…

Bursa’da 2002’den beri oyları hiç azalmayan AK Parti için alarm zilleri çalıyor.

 

Yollar ve sokaklar dolu, sandık başları boştu: Bahar yorgunu seçim

Öğle saatlerinde… Ahmetpaşa Mahallesi’nde, okuma-yazmayı öğrendiğimiz İstiklal İlkokulu’na oyumuzu kullanmak üzere Burgaz’dan yola çıktığımızda şunu fark ettik.

Pırıl pırıl güneşli bahar günü insanlar akın akın deniz kenarına geliyorlardı. Sahil ve yollar doluydu.

Buna karşın…

İstiklal İlkokulu bahçesi geçmiş seçimlerin aksine tenhaydı. Koridorlar boştu. 14 Mayıs’ta kuyruğa girdiğimiz sandık başında da kimse yoktu.

Bahçede…

Siyasi partilerin temsilcileriyle sohbette, “İnsanlar yeni yeni gelmeye başladı” diyen de oldu, “Seçmen gelmiyor” diye yollara bakan da vardı.

Öncelikle…

14 Mayıs 2023 genel, 28 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ikinci turu ve 31 Mart 2024 yerel seçimi için 1 yılda 3. kez sandık başına gidince baharda seçim yorgunluğu yansıdı.

“Partisine kırgın ve tepkili” seçmen artışı da eklenince sandık başları tenha kaldı.

 

Seçim sabahı sahuruna Seçim Kurulu engeli

Seçim sabahı… Cumhur İttifakı’nın Emirsultan’da sahur organizasyonu duyuruldu. Burada, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş son kez vatandaşla bir araya gelip sohbet edecekti.

Ne var ki…

CHP Yıldırım’ın itirazı üzerine, “seçim yasakları başlamış olduğu” için, bu etkinlik Seçim Kurulu tarafından iptal edildi.

Bu da Bursa’da ilk kez yaşandı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X