Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Siyasetçinin birbirini yok edeni değil, birbirlerinden kopmayanları değerli

Köşe Yazısını Dinle

Siyasetçi bir dostumuzla sohbet ediyorduk… İşimiz gereği tanıklık ettiğimiz için, dostumuz da siyaset gözlemimizi öğrenmek istedi. Biz de anlattık:

Eskiden…

Siyasi partilerde siyasi rekabete dayalı müthiş bir yarış vardı. “Eskiden kongrelerde sandalyeler, yumruklar uçuşurdu” diye anlatılanlar gerçekti. Bırakın kongreleri, mahallelerdeki delege seçimlerinde bile gerginlik yaşanırdı. Kongre bittiği anda, herkes salondan kol kola çıkardı.

Oysa…

Son 20 yılın siyaset anlayışında, göreve gelenin geçmişi tümüyle sildiği bir süreç var. AK Parti ile başlayan bu imha siyaseti tüm partilere sirayet etti.

İşte…

O siyasetin uzağında, beraber yürümenin verdiği dostluk ve omuz omuza mücadele siyasetinin en güzel örneğine Mustafakemalpaşa’da tanıklık ettik.

Bu tablo…

Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’ın; bir dönem DYP Milletvekili olarak birlikte Bursa’yı temsil ettiği, CHP Adayı olarak girdiği seçimi kazanan ve Mustafakemalpaşa’da 51 yıl sonra belediyeyi kazandıran Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem’i ziyaretinden yansıdı.

Ziyarette…

DYP eski il başkanları İdris Sevinç ve Işık Uğurtuğ, DYP Merkez İlçe Kurucu Başkanı ve Karacabey Ziraat Odası eski Başkanı Nuri Karaca, DYP eski yöneticilerinden Tan Okulları Sahibi Şükrü Akyollu ile DYP’nin eski yöneticileri Murat Şakir, Abdullah Bilaçlı, Ayhan Barışıcı, İsmail Hakkı Arslan, Sedat Akgün de vardı.

Çağlar’ın…

Torunu Alihan Hattat’la geldiği, CHP Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı Gökhan Demir’le Halim Fürvardar’ın da bulunduğu ziyarette, Ulucami Başimamı Tahsin Karanfil dua etti.

Tabloyu da Çağlar tanımladı:

“Siyaset yaptığımız arkadaşlarımla birlikte geldim. Süleyman Demirel okulu, işte böyle birbirinden kopmaz.”

Ardından..

Geçmişte Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı yapan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem şunu söyledi:

“Ben kendisine her zaman ağabey olarak hitap ederim. Cavit Abi, Halk Partili bir aileden beni alıp Doğru Yol milletvekili yaptı.”

 

Siyaset anıları unutulmuyor

2019’da… İYİ Parti Adayı olarak girdiği seçimi son gece nasıl kaybettiğini biliyoruz. 31 Mart öncesi, İYİ Parti’den ayrılışına, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in adaylık teklifini kabul edişine tanıklık ettik.

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem de; milletvekili olarak 1993’te rahmetli Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanı oluşuyla DYP’de yaşananların tanığıydı.

Cavit Çağlar da, siyaset arkadaşı Erdem’e, kitabı Cavit Çağlar: Fırtınalı bir Yaşamöyküsü’nü imzaladı.

 

Hükümette aynı pozisyonda bulundular, Bursa için siyaset yaptılar

1991’de… DYP sandıkları patlatıp birinci parti oldu, ama milletvekili sayısı tek başına hükümeti kurmasına yetmedi.

O dönem…

Kurulan DYP-SHP koalisyon hükümetinin mimarları DYP adına Cavit Çağlar ve CHP adına Hikmet Çetin’di.

Kurulan DYP-SHP koalisyon hükümetindeyse, Erdal İnönü ile Cavit Çağlar da Başbakan Yardımcısı pozisyonundaydı.

Aradan yıllar geçti…

Hakan Çavuşoğlu da parlamenter sistemin son Başbakan Yardımcısı olarak Binali Yıldırım hükümetinde yer aldı.

İkisi de…

Batı Trakya kökenli. Gümülcine’de, Rodop dağlarında köyleri yan yana. İkisi de zor koşullarda büyüyüp yaşama tutundu. İkisine de milletvekili olarak Bursa’yı temsil edip Başbakan Yardımcılığı pozisyonunda hizmet nasip oldu.

Çağlar…

Torunu Alihan Hattat’la birlikte, 2 hafta önce açtığı Hukuk Bürosu’nda Çavuşoğlu’nu ziyaret edip başarı diledi, kitabını imzaladı.

 

Tarihçiler hep insanlar öldükten sonra yazıyor…

Kitabı… Araştırmacı-Yazar Hulusi Turgut’un kaleminden piyasaya çıktı. Cavit Çağlar: Fırtınalı Bir Yaşamöyküsü adlı kitabında çocukluğunu, iş yaşamını, Bursaspor başkanlığını, Süleyman Demirel’le siyaseti, Bakanlık günlerini anlatan Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, bakış açısını şöyle ortaya koydu:

“Tarihçiler insanları hep öldükten sonra araştırıp yazıyorlar. Ben yaşarken anlattım. En büyük özelliğim de başarıya kilitlenmem.”

 

Mudanya Üniversitesi öğretim üyelerine Rusya arabuluculuğunu anlattı

Cavit Çağlar için… Yoğun, ama çok keyif aldığı bir günün son ziyareti Mudanya Üniversitesi’ne oldu.

Burada…

Mütevelli Heyet Başkanı Gıyasettin Bingöl, Mütevelli Heyet üyeleri Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ve Ali Mollasalih’le Rektör Vekili Prof. Dr. Emin Karip tarafından karşılanan Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar daha sonra öğretim üyeleriyle bir araya geldi.

Bu buluşma…

Çağlar’ın ibretlik yaşam öyküsünden kısa kesitle birlikte Türkiye’nin çok özel bir sürecine ilişkin aktardığı notlarla bir çeşit konferans oldu.

Nitekim…

Bingöl’ün, “Cavit Abi Bursa’nın her noktasında var, bizi hep destekledi” sözleriyle öğretim üyelerine takdim ettiği Çağlar, kurmayı planladığı üniversite hayalini paylaşıp öğretim üyelerine kitabını imzaladı.

En çok da…

Uçak düşürülmesiyle bozulan Türkiye-Rusya ilişkilerini Putin’le görüşerek normale döndürüşünü anlattığı bölümler ilgi çekti.

 

Bozbey Marmara’nın başkanı seçildi

İlk gelişmeyi…19 Nisan günü “Marmara Belediyeler Birliği’ne ışıldayan kent Bursa ve Bozbey yakışır” başlığıyla duyurduk.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun önerisiyle, dün yapılan seçimde Marmara Belediyeler Birliği Başkanlığı’na Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey seçildi.

Bursa belediyeleri de Bozbey’e tam destek verdiler.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X