Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Sosyal ve ekonomik gelişmişlikte Bursa’nın yeri umulan gibi değil

Önümüzde… Geçmişte Kalkınma Bakanlığı tarafından yapılan, ancak bu bakanlığın lağvedilip Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na bağlanmasından sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılıp yayınlanan sosyal ve gelişmişlik araştırması sonuçları var.

Gördüğümüz şu…

81 il ve 957 ilçeyi kapsayan araştırmanın Bursa sonuçlarında ilçelerimizin ekonomik ve sosyal yönden listedeki yerleri umduğumuz gibi değil.

Çünkü…

957 ilçe arasında, listenin ilk 100 sırasında yalnızca 2 ilçemiz yer alıyor.

Buna göre…

Bursa’nın ekonomik ve sosyal gelişmişlikte en önemli ilçesi Nilüfer listenin 9. sırasında yer alıyor. İlk 100’deki ikinci ilçemiz Osmangazi ise 23. sırada bulunuyor.

Ardından…

Yıldırım’ın 119. sırada, Gemlik’in 124. sırada, Kestel’in 126. sırada, İnegöl’ün 131. sırada, Mudanya’nın 136. sırada yer aldıklarını görüyoruz.

Sonra…

İlçelerimiz arasındaki fark açılıyor ve listenin 22. sırasında Orhangazi karşımıza çıkıyor. Onu 235. sıradaki Mustafakemalpaşa ve 242. sıradaki Karacabey izliyor.

Yenişehir’in 255. sırada yer aldığı listenin 267. sırasında Gürsu, 279. sırasında İznik var.

Ekonomik ve sosyal gelişmişlik listesinde gerilere düşen Dağ yöresi ilçelerimiz arasında en önde Orhaneli var, o da 424. sırada.

Harmancık’ın 473. sırada, Keles’in 564. sırada yer aldığı Bursa listesinin sonunda Büyükorhan var. O da, 957 ilçe arasında 747. sırada bulunuyor.

Oysa…

Ülkenin Batı’sında bulunan ve Türkiye’nin dördüncü büyüğü olan bir kentte yaşıyoruz. Sanayimizle ve ülke ekonomisine yaptığımız katkıyla övünüyoruz. Tarımsal üretim ve buna dayalı sanayide iddialıyız, çeşitliliği artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz.

Gurur duyduğumuz sportif başarılara imza atan ilçelerimiz var. Hedefi turizme yönelttik ve bu alanda söz sahibi olabilmek için önemli hamleler planlıyoruz.

Tüm bunlara karşın…

Ekonomik ve sosyal gelişmişlik listesinde ilçelerimizin yeri, umduğumuz kadar gelişemediğimizi gösteriyor. Yeni yıla girerken böyle bir tablo da elbette moral bozuyor.

Dağdaki durum Doğu’dan farksız

Aslında… Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan sosyo-ekonomik gelişmişlik araştırmasında Dağ yöresi ilçelerinin sıralamadaki yerleri bilinen tablonun değişmediğini gösteriyor.

Dahası…

Bursa’nın güneydoğusundaki 4 dağ ilçesi, ülkenin Doğu ve Güneydoğu’sundaki bazı ilçelerin bile gerisinde.

Nitekim…

Nilüfer ve Osmangazi’nin birinci kategoride yer aldığı listede Büyükorhan son grup olan altıncı kategoride yer alıyor. Orhaneli, Keles ve Harmancık ise beşinci kategorideki ilçelerimiz.

Teknik Üniversite yer seçimini inceledi: 7 alternatiften en uygunu Gemlik

Tartışmaların olması gayet doğal… Çünkü, yerli otomobilin Gemlik’teki Askeri Hara’ya kurulacak olmasının ekonomik getirileri kadar, kente etkileri ve çevreye etkileri de olacak.

Bu nedenle…

Görüşünü açıklayan herkese saygı duymak ve ortaya konan kaygılara anlayışla yaklaşmak gerekiyor.

Nitekim…

Yer seçimini Bursa Teknik Üniversitesi bilimsel bir yöntem olan “Bulanık TOPSIS Yöntemi kullanarak masaya yatırdı ve enine boyuna inceledi.

BTÜ akademisyenleri Doç. Dr. Aytaç Yıldız ve Dr. Öğretim Üyesi Yunus Demir tarafından yapılan araştırmada yedi alternatif tek tek değerlendirildi.

Sonunda da…

Kocaeli, Bursa-Gemlik, Sakarya, Konya, İzmir-Aliağa, Adana ve Eskişehir arasında en uygun yerin Gemlik olduğu ortaya çıktı.

Çok Kriterli Karar Verme yöntemi uygulanan çalışmanın raporunda, “Yanlış kararlardan dolayı uygun olmayan ve yeterli sayıda müşteriye ulaşamaması gibi sorunlara sebep olabilir” dendi.

Hedef ‘kalifiye ara eleman’ yetiştirmek

Yerli otomobilin Gemlik’te yapılacak olması üniversitelerin eğitim müfredatını da etkileyen bir gelişme oldu.

Nitekim…

Bursa Uludağ Üniversitesi, fabrikanın açılmasıyla ortaya çıkacak “kalifiye ara eleman” sorununun çözümü amacıyla ilk adımı attı ve Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu ders müfredatını şimdiden yenileyip güncelledi.

Yanı sıra…

Üniversite-fabrika işbirliği doğrultusunda BUÜ Gemlik Kampüsü için de yeni bir düzenleme planlanıyor.

Bursa’nın en büyük hayırseverine Milletvekili Kılıç’tan teşekkür ziyareti

Biliyoruz… “Bursa’nın en büyük hayırseveri” dediğimizde mahcubiyet duyup bize sitem ediyor. Fakat Sabahattin Gazioğlu’nun özellikle çocuk sağlığı alanında yaptığı bağışlar unutulacak gibi değil.

Her şey ortada…

Bursa Devlet Hastanesi’nin Yoğun Bakım Ünitesi ve ameliyathanelerini yaptırdı, 20 hasta odasını da tefriş etti. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde babası Mümin Gazioğlu adına Erişkin Onkoloji Servisi’ni yaptırdı. Kız kardeşi Macide Gazioğlu adına Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bölümü’nün yeniden yapılmasını üstlendi, diğer kız kardeşi Baise Basut adına göz kliniği yaptırdı.

Kanser tedavisi için gelen çocukların ailelerinin kalmaları için Görükle’de konukevi yaptırdı, Sabahattin Gazioğlu Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Hastanesi’ni kazandırdı, yetişkin onkolojisi hastanesi heyecanı var.

Nitekim…

İşadamı Sabahattin Gazioğlu’nu ofisinde AK Parti Bursa Milletvekili ve Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç’ın ziyaret ettiğini görünce mutlu olduk.

Nilüfer farkıyla siyasete örnek tablo

Hafta sonu yapılacak CHP Nilüfer İlçe kongresi için İlçe Başkanı Özer Anaç ile Fırat Yılmaz ve Erman Aydıngün destekçileriyle birlikte çalışmalarını sürdürüyorlar.

Delegelerin blok halinde hareket etmedikleri Nilüfer’de kıyasıya bir kulis mücadelesi sürerken yılın son günü siyasete örnek olacak bir fotoğraf geldi.

CHP Nilüfer’in 3 adayı olarak Özer Anaç, Fırat Yılmaz, Erman Aydıngün birlikte poz verirken Nilüfer farkını da gösterdiler.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X