Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Staj yaptığı Bursa’ya başkan olacaktı: Eroğlu’ndan ‘su yatırımları’ mektubu

Köşe Yazısını Dinle

Tarih 2004 Şubat… Yerel seçime hızla gidilen süreçte Ankara’daki dostlar AK Parti MYK’da alınan kararı fısıldadılar:

Bursa Büyükşehir Adayı Veysel Eroğlu, Osmangazi Adayı Hikmet Şahin, Yıldırım Adayı Recep Altepe, Nilüfer Adayı Tahsin Bulut.

Önce…

İSKİ Genel Müdürü’yken 2002’de AK Parti iktidarıyla DSİ Genel Müdürü olan Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na ulaşıp sorduk. Şu cevabı verdi:

“Resmen söylenmedi, ama benim de kulağıma geldi. Biz görev insanıyız.”

Ardından…

İnegöl Belediye Başkanlığı’nı bırakıp Büyükşehir için yola çıkan rahmetli Hikmet Şahin şunu söyledi:

“İnegöl’ü bırakıp geldik. Hedef Büyükşehir, ama partim Osmangazi derse yapacak bir şey yok.”

Yazımızı Olay manşetine taşıdı, Bursa da duydu.

Ertesi gün…

AK Parti Bursa kadroları “Dışarıdan aday istemiyoruz” deyip ayaklandı ve ilk stajını Bayındırlık Müdürlüğü’nde yapması dışında Bursa bağı olmayan Eroğlu’na karşı çıkılınca Ankara’nın kararı değişti.

Büyükşehir Adayı Hikmet Şahin olurken, Recep Altepe de Osmangazi’ye kaydırıldı. Yıldırım’da ise Özgen Keskin aday oldu.

Sonrasında…

Orman ve Su İşleri Bakanı olan Eroğlu, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Uludağ Davos olsun” hedefi için somut adım atmadı.

Bursa’nın su projeleri için kapısı çok çalındı, ama, Büyükşehir kapısından dönüşünü unutamadığı için midir bilinmez, söyledikleri maalesef gerçekleşmedi.

Yıllar geçse de…

Prof. Dr. Veysel Eroğlu aklından Bursa’yı çıkaramamış olacak ki, AK Parti Bursa milletvekillerine mektup göndermiş.

“Bursa’ya son 18 yılda muazzam su yatırımları gerçekleştirdik” dediği mektubunda kazandırdığı su yatırımları maliyetinin 4 milyar lira olduğunu söylüyor, “20 baraj ve 16 göletle Bursa’yı ihya ettik” diyor.

İki sayfalık mektubunda “Uludağ için büyük yatırımlarla marka değerini arttırdıklarını” ifade edip ilçe ilçe yatırım raporu da çıkarmış.

Açıkçası, mektup bize anlamlı geldi.

 

“Çınarcık’la su sorunu 2071’e kadar çözülecek”

Mektubunda… DSİ Genel Müdürlüğü ve bakanlık döneminde Bursa’nın yatırımlarıyla bizzat ilgilendiğini ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ayrıca Çınarcık Barajı için değerlendirme yapıyor.

Gerçi…

1996’da dönemin Bursa Milletvekili Turhan Tayan’ın takibiyle başlayıp 2008’de biten baraj için “Biz inşa ettik” diyor, ama verdiği bilgi şu:

“70 kilometre isale hattı ve günlük 300 bin metreküp arıtma tesisiyle yıllık 145 milyon metreküp su verecek ve su meselesi 2071’e kadar kökünden çözülecek.”

 

Veysel Eroğlu’ndan milletvekillerine mektup: Bursa’yı susuz bırakmadık

Gördük ki… DSİ Genel Müdürü ve Bakan olduğu dönemlerde Bursa’ya yatırımlar konusunda Prof. Dr. Veysel Eroğlu çok kapsamlı bir çalışma yapmış.

AK Parti Bursa milletvekillerine gönderdiği iki sayfalık mektupta söylediği şu:

“Bursa’ya muazzam yatırımlar yaptık. Özellikle vatandaşlarımızın en temel hakkı ve ihtiyacı olan sağlıklı ve yeterli miktarda içme suyu için gereken bütün altyapı tesislerini inşa ettik.”

Önerisi var:

“Kuraklık suyumuzun her bir damlasını gözümüz gibi korumamız gerektiğini göstermiştir. Bursa Büyükşehir belediyemizin kayıp-kaçaklarını azami derecede azaltması ve varsa eksik şebekelerini yenilemesi, iyi bir su yönetimi için büyük ehemmiyet arz ediyor.”

Mesajı şu:

“Suyu şehre getirmek büyük emek ve yatırım ister. Bilgi, tecrübe, aşk ve heyecan gerektirir. Bugüne kadar Allah’a şükür Bursa’mızı susuz bırakmadık.”

 

İlçelerin barajları da mektupta

Geçmişte… DSİ Genel Müdürlüğü ile Su ve Orman Bakanlığı yapan Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun rapor gibi mektubu ilçelerdeki barajları ele alıyor.

Örneğin…

Büyükkumla Barajı’yla Gemlik’e yılda 38 milyon metreküp, Hocaköy Barajı ile de İnegöl’e yılda 57 milyon metreküp içme suyu sağlanacağını söylüyor.

Karacabey’deki Gölecik Barajı’ndan yılda 15 milyon metreküp su alınacağını, Büyükorhan’daki Kocadere Barajı inşaatının da sürdüğünü açıklıyor.

 

Koordinatörle ilçe yönetimi tanışma toplantısını Panorama Müze’de yaptı

Salı akşamı… Panorama 1326 Fetih Müzesi’nde AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Çömez ve yönetimiyle karşılaştık.

Meğer…

AK Parti İl Yönetim Kurulu içindeki görev dağılımında Osmangazi İlçe’nin Koordinatörü olarak Fuat Alpaslan görevlendirilmiş. İlin görevlendirdiği koordinatörün “yeni dönemde ilçe yönetimlerinden beklenen çalışmaları” anlatacağı ilk toplantı için de daveti Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar yapmış.

Dündar’ın Giresun’dan gelip ayağının tozuyla katıldığı toplantıda, hem AK Parti Osmangazi İlçe Yönetim Kurulu haftalık toplantısını yaptı, hem İl Koordinatörü ile görüş alışverişi sağlandı, hem de dünyayı hayran bırakan müze birlikte gezildi.

Bir anlamda…

Başkan Dündar’ın davetiyle haftalık yönetim kurulu toplantısını siyasi rutinin dışına çıkıp farklı bir etkinliğe dönüştü.

 

8500 yıllık Bursa’nın 60 yıllık dönüşümü

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar kentin tarihi bölgelerini ayağa kaldırmak için çalışırken, kent kültürü etkinliklerine de imza atıyor.

Bu kapsamda…

Bursa’nın Hafızası adlı programın Panorama Müze’den canlı yayınına konuk olduk. 8 bin 500 yıllık Bursa’nın tanıklık ettiğimiz son 60 yıllık değişimini ve Bursa basınının elle dizilen gazetelerden el değmeden yayınlanan gazetelere gelişimini anlattık.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X