Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Suya ve güneşe sahip çıkma zamanı: Bursa artık kendi enerjisini üretecek

Köşe Yazısını Dinle

Doğanın dengesi bozulunca ezberler de değişti. Örneğin, daha düne kadar Bursa’nın sudan ibaret olduğunu, suyumuzun bitmeyeceğini düşünüyorduk.

Ama…

Kuraklık ve öngörülenden fazla nüfus bitebileceğini gösterdi.

Bu durum enerjide de geçerli olduğu için yeni enerji kaynakları önem kazandı. Bursa Büyükşehir Belediyesi de dünyadaki örnekleri gibi büyük bir adım attı.

O adımı…

“Bursa kendi enerjisini üreten kent olacak” sloganıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş açıklarken, yerel yönetim ekonomisi boyutuna da dikkat çekti:

“Bursa Büyükşehir Belediyesi gibi 3 milyon 100 bin nüfuslu 10 bin 800 kilometrekarede yetkili bir belediyenin yalnızca enerji tasarrufuyla ciddi işler yapabilme ihtimali var. Belki güneşi Urfa, Adana, Antep kadar almıyoruz ama bunu güneş ışığıyla yine de yapabiliriz.”

Bu amaçla…

GÜNDER’e üye olan önceki dönem Büyükşehir yönetimine teşekkür edip, genişleyen uygulama alanlarına örnek verdi:

“Metro istasyonlarımızın çatısı var. Çatılarda güneş enerjisinden istifade etmeye başladık. Bunu kendi hizmet binalarımıza yayacağız.”

Devam etti:

“Yine bizim BUSKİ depolarımız var. Su akıp gidiyor, ama bu akıştan ve düşüşten istifade ederek, bu debiden istifade ederek enerji üretiyoruz.”

Şunu anımsattı:

“Çamurun kurutulmasından elde edilen enerjiyle sağladığımız geçmişte yapılan yatırımlar var.  Devam eden yatırımlar var. Baktığımızda Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin buradan çok ciddi gelir sağladığını görürsünüz.”

Ardından…

“50 milyonluk bir rakam var ortada. Avrupa’nın İsviçre, Danimarka, Finlandiya gibi gelişmiş ülkelerinde bu işten ciddi gelir sağlanıyor. Bizim de daha kat edeceğimiz ciddi mesafe var” dedi ve hedefi açıkladı:

“Hem enerjiyi fizıbl kullanabilmek, hem gelir sağlayabilmek, hem ülke-şehir-belediye ekonomisi için önemli.”

Kararı net:

“Bursa kendi enerjisini üretecek.”

 

Doğaya zarar vermeden enerji

Yeni enerji projelerinin doğaya zarar vermeden gerçekleştiğine dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş örnekler verdi:

“Hamitler ve İnegöl’de düzenli çöp depolama alanlarımız var. İnegöl’de yıllık yaklaşık 14 milyon lira gelir sağlayacağız. 1 lira bile harcamadan, yap-işlet-devretle tesisi kazandırdık.”

Üzerinde durduğu şu:

“Bu teknolojiler devamlı gelişiyor, devlet de teşvik ediyor.”

 

AK Parti’de nostalji… Kurucu yönetimle o yönetimi kuran buluştu

Bir yandan… Sahada olan ve muhalefete aynı tonda cevap veren bir AK Parti İl Başkanı var. Doğrusu hem AK Parti için, hem Bursa’daki muhalefet partileri için alışılmış bir durum değil.

Nitekim…

AK Parti sessizliği ezberini bozan Davut Gürkan’ın Telekom’un kapanması açıklamalarına karşılıkla başlayıp Kılıçdaroğlu’nun Bursa programı sırasında “Siz ne yaptınız?” sorularıyla sosyal medyada gündem oluşturması işaret oldu.

Bir yandan da…

Parti içini derleyip toplamaya çabalayan Gürkan’ın 3 aydır sürdürdüğü parti içi buluşmalarda cumartesi akşamı Şevket Orhan başkanlığındaki Kurucu İl Yönetimi’ni ağırladı.

Üstelik…

O yönetimi kuran Faruk Çelik’in gelmesi anıları da canlandırdı. AK Parti’nin eski milletvekilleri Sedat Kızılcıklı, Abdülmecit Alp ve İsmet Su ile birlikte Bursa Milletvekili Refik Özen de o buluşmaya katıldılar.

 

Efkan Ala’dan ‘danışman’ açıklaması

İddiayı… HDP’den seçilip istifa eden İstanbul Milletvekili gazeteci Ahmet Şık gündeme getirdi. Paylaştığı videoda çuvallara doldurulan paraları anlatırken, paraların verildiği Mesut Öztunç adlı kişinin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala’nın danışmanı olduğunu öne sürdü.

Bu iddiaya…

Ala’dan jet hızıyla ve dört kelimelik açıklama geldi:

“Böyle bir danışmanım yoktur.”

 

DP Genel Başkan Yardımcısı Okur: Türk siyasetinin özgürlük alanıyız

Önce… İsmet Koyuncu il kongresinin toplanmasını istedi ve aday olduğunu açıkladı. Bunu Sinan Gülgeç’in adaylık açıklaması izledi.

Biz de…

DP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Okur’a, bu durumu sorduk.

1980’de AP kapatıldığında son Gençlik Kolları Genel Başkanı olan Bursa siyasetçisi Okur şu cevabı verdi:

“Benim görevim herkese yolu açık tutmak. İçeride olana, dışarıda olana yolu açık tutmak bizim görevimiz. Zamanı gelince de kongreyi elbette yapacağız. Bursa’ya yakışır bir kongre yapacağız.”

Ardından da siyasi bir davet yaptı:

“Arkada kalmış, sinmiş, korkmuş, ürkmüş gücü toplamak istiyoruz. Herkesi bir arada tutmak istiyoruz. Bu bir davettir, bu bir sevgidir, bu birleşme ve bütünleşmedir.”

Şunu vurguladı:

“Demokrat Parti Türk siyasetinin özgürlük alanıdır ve bu özgürlük alanında her sese ihtiyaç var.”

 

İlk ziyaretçileri Bursa Milletvekilleri

Atamasını… İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener yaptı ve İbrahim Alagöz de yeni dönemde Genel Başkan Danışmanı olarak görevine başladı.

Babadan siyasetçi Alagöz’ün İYİ Parti Genel Merkezi’ndeki yeni çalışma ofisinde ilk ziyaretçileri de İYİ Parti Bursa milletvekilleri olan Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu ile Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Erozan’dı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X