Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Tank-palet iddialarına Refik Özen bakışı: İtibarsızlaştırmak istiyorlar

Bir yanda… Fabrikası Gemlik’teki Askeri Hara’ya kurulacak olan yerli otomobil hamlesinin yol açtığı toplumsal bir memnuniyet var. Bir yanda günden güne büyüyen ve Bursalı firmaların yıldız gibi parladığı savunma sanayiyle ilgili gurur veren gelişmeler oluyor.

Ne var ki…

Savunma sanayinde yüz güldüren gelişmeler Sakarya’daki tank-palet fabrikası tartışmalarının gölgesinde kaldı.

Bu durumu…

1.-yazi-icin-tbmm-milli-savunma-komisyonu-baskanvekili-refik-ozen.jpgAK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili Refik Özen’le konuştuk. Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında savunma sanayi ile ilgili konuşma da yapan Özen tartışmalara şöyle bakıyor:

En iddialı olduğumuz savunma sanayi alanında, bir kere bile teşekkür edilmediği gibi tank-palet fabrikası üzerinden CHP’nin yürüttüğü bir itibarsızlaştırma girişimi var.”

Söylediği şu:

Savunma sanayinde yerlilikte yüzde 70 gibi önemli bir orana ulaşıldı. Altay tankı, Atak helikopteri, Gökbey helikopteri, denize indirilen Pirireis denizaltısı ulaştığımız noktayı gösteriyor. Bunlar Türkiye’nin gururu.”

Ardından…

Silahlarımızı artık kendimiz yapıyoruz” dedi ve devam etti:

Dünyada savunma sanayindeki ilk 100 şirket arasında 4 Türk firması var. Aselsan 52, Tusaş 69, STM 85, Roketsan da 89. sırada. Bunlar hepimizin gururu. Daha da üst sıralara çıkacaklar.”

Geçmişten bugüne gelişimi de anımsattı:

1924’te Gölcük Tersanesi’ni kurduk. 1925’te Şakir Zümre ilk özel savunma sanayi firmasını kurdu. 1926’da Kayseri’de Tayyare ve Motor T.A.Ş. kuruldu. 1930’da Nuri Killigil savunma sanayi fabrikası yaptı. 1940’ta Nuri Demirağ uçak fabrikası kurdu.”

Şunun altını çizdi:

Bütün bunlar yokluk döneminde başarıldı. Bugün de vizyoner bakışla savunma sanayi alanında müthiş adımlar atılıyor.”

Üzüntüsü şu:

Ne var ki, 1948’deki CHP döneminde Marshall yardımları yapıldı ve Türkiye hazırcılığa alıştırılınca tüm tesisler kapatıldı, heba oldu gitti.”

Şunu da ekledi:

O tesisleri kapatan siyasi anlayış bugün tank-palet fabrikası üzerinden savunma sanayimizi itibarsızlaştırmaya devam ediyor.”

 

Bursa’nın ‘savunma sanayi’ gururu

 

2.-yazi-icin-savunma-sanayi-baskani-ismail-demir,-refik-ozen,-bursa-savunma-sanayi-firmalari-inceleme.jpgCuma günü… Türkiye’nin yerli otomobilinin tanıtımı töreni sonrası Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir teknik ekibiyle birlikte Bursa’ya geldi ve Bursa’nın savunma sanayinde gururu olan firmalarla toplantı yaptı.

Ardından da…

Coşkunöz, Aktaş, Durmazlar ve Ermaksan’ı ziyaret ederek üretim bantlarında incelemeler yaptı, sanayicilerle görüştü.

Ziyarette…

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili olarak AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen de incelemeleri sırasında Demir’e bilgi verdi.

 

Dağ bitkileri katma değeri yüksek ürünle geleneksel tedaviye dönüşüyor

 

3.-yazi-icin-ak-parti-bursa-milletvekili-refik-ozen-005.jpgAK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, aynı zamanda TBMM’de kurulan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Komisyonu Sözcüsü olarak görev yaptı, Anadolu’yu il il dolaştı.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’ın da yer aldığı komisyon çalışmalarını tamamladı ve geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’la görüştü.

İlaç ve kozmetik sanayi için önemli çalışmanın hedefini de Komisyon Sözcüsü olarak Özen açıkladı:

Hammaddesinin yüzde 54’ünü ithal ettiğimiz ve geçen yıl 14 milyar lira ödediğimiz ilaç sanayimizde yerlilik oranı artırılmalı.”

Şuna dikkat çekti:

Türkiye tıbbi ve aromatik bitki alanında ucuz hammadde tedarikçisi. Bizden ucuza alıp işliyorlar ve üzerine katma değer koyup geri satıyorlar.”

Amaç şu:

Geleneksel tedaviye dönen Avrupa pazarından 2023’te 5 milyar Dolar pay planlıyoruz. Bu nedenle üretimden pazarlamaya kadar yapılması gerekenleri ele aldık.”

 

Gençlik Spor’da Bursa tablosu

 

4.-yazi-icin-suleyman-sahin-ve-salih-basparmak,-genclik-spor-il-mudurlugu-ziyaret.jpgBursa’nın yetiştirdiği spor adamı olarak 7 yıl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yapan Doç. Dr. Süleyman Şahin şimdi Ankara’da, ama aklı Bursa’da ve yine Bursa’nın sporuna hizmet üretiyor.

Aynı şekilde…

Salih Başparmak da bu kentin yetiştirdiği bir değer olarak yıllarca değişik alanlarda hizmet etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndaki görevi sonrası Gençlik ve Spor İl Müdürü olarak Bursa’ya döndü.

Şahin de Bursa’ya geldiğinde ilk işi Başparmak’ı ziyaret edip, 7 yıl görev yaptığı makamda kutlamak oldu.

 

Gemlikli yerli otomobile CHP’li Gemlik Belediyesi ve Bozbey’den destek

 

5.-yazi-icin-gemlik-belediye-baskani-mehmet-ugur-sertaslan.jpgCuma günü tanıtılan Türkiye’nin yerli ve milli otomobili çok beğenildi. Prestij projesinin üretimi için Gemlik’in seçilmesi de Bursa’nın gururu oldu.

O gurura…

CHP’li Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan’dan destek geldi.

İlk milli ve yerli otomobile evsahipliği yapan kentin Belediye Başkanı olmak memnuniyet verici” diyen Sertaslan şunun da altını çizdi:

Bu gelişmenin, iş bulmak adına Gemlik’i göç baskısı altında bırakacağı gerçeği ile yüzleşip, göç etmek isteyen nüfusa kentimizi hazırlayabilmek için çalışmalara kendimizi adayacağız. Gemlik ve Bursa’ya bizlere dersek konusunda güvenimiz tamdır.”

Yanı sıra…

CHP Büyükşehir Adayı Mustafa Bozbey duygularını şöyle paylaştı:

Bilimin uygulandığı her alanda ve har adımda varız. Türkiye’nin yerli otomobil girişimi ile gurur duyuyoruz. Dünyanın kirletildiği, mevsimlerin değiştiği günümüzde elektrikli üretimi desteklemek adına emeği geçen herkese ülkem adına teşekkür ederim.”

 

Bir güzel haber de Hasanağalı Karsan’dan

 

6.-yazi-icin-karsan-atak-electric-elektrikli-otobus.jpgGemlikli yerli otomobile sevindiğimiz gün bir güzel haber de Nilüfer’deki Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Karsan’dan geldi.

Roma’nın elektrikli otobüslerini yapan Karsan şimdi de Romanya’nın Dej Belediyesi’ne 16 adet Atak Electric ve 4 adet Jest Electric modeli elektrikli otobüs satmak üzere anlaştı.

Hasanağalı Karsan otobüsleri 2020’de teslim edecek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X